Szerintetek egy kifizetett saját lakás mentálisan mennyivel megnyugtatóbb, mint mondjuk albérletben élni?
Sok ismerősöm jön ezzel, hogy nekik nem kell "nyugati módra" saját lakás, így legalább nem ragadnak bele egy esetleges rossz lakásba, én nem értek nagyon ezzel egyet, de ez nem jelenti azt, hogy nekem van igazam.
Én kifejezettem utáltam továbbköltözni mindig, nagy nehezen összeszedtem egy panellakásnak az árát, de annak is úgy örülök, mint más szerintem egy villának.
"9-es teljesen igazad van, szerintem az albérlet kiadás valahogyan nem a kölcsönös egymásban megbízásról szól."
Hogyan is működhetne itthon jól, mikor a lakosság nagy százaléka akik a kiadó lakások jelentős részével rendelkeznek a komcsi-szoci éra, akiket beleneveltek a besúgásba, más jelentgetésébe. Emiatt tart itt mentálisan az ország, ahol, és emiatt nem fogjuk elérni sosem a nyugati színvonalat, pláne, hogy a lakosság nagy része azon remeg, hogy hitelt felvenni öngyilkosság. Holott a magyar ember tipikusan lusta utána járni a pénzügyi dolgoknak, esetleg ne adj isten biztosítást kötni, amivel egy esetleges baj esetén (pl. meghal a családfenntartó) ki van húzva a segge a problémából és a kapott biztosítási összegből ki tudja fizetni a teljes hitelét. De ugye előbb veszünk meg mindent havi részletre, új TV-t, új autót, stb, de biztosításra már sajnáljuk a pénzt. De az persze nem baj hogy évekig más zsebét tömöd az albi pénzzel.
Nekem még van hitel a lakásomon, 10 millió forint önerővel vettem, 18 millió hitellel, azóta felújíttattam és a lakás összértéke most piaci áron 48-50 millió forint. Konkrétan 6 év alatt megötszöröztem az önerőmet, mindenféle energia befektetés nélkül, hiszen a piac dolgozott nekem.
"hiszen a piac dolgozott nekem"
Inkább az infláció! Ha az nem lenne, most nem vernéd magad te sem. És ekkora szegénység sem lenne ebben az országban mert bárki tudna lakást venni. Nem szorulna rá másokra!
Szabályozni meg igencsak kellene! Amikor még vettem ki albit, soha senki nem adózta le, de sorolhatnám még!
Ahogyan az sincs rendjén hogy piaci manipulációk miatt egyeseknek felment 200 millió fölé a sima házának az ára!
15.
Már miért ne lenne rendben? A kereslet-kínálat határozza meg az árakat, ha elmegy drágábban, akkor értelemszerűen el fog menmi drágábban. Az infláció pedig nem volt akkora, hogy indokoljon ekkora árnövekedést, máskülönben meg pont azért kell azért lakást venni amint összegyűlik az önerőd, hogy ne veszíts az önerőd értékéből. Ha most kéne lakást vennem, ugyanezt csinálnám, és hidd el, 5-6 év múlva a 30-40 milliós kicsi lakások is olcsónak fognak számítani, mert ennyiért semmit nem fogsz kapni.
Egyébként meg mire verem magam? Hogy a lakás amit vettem lakhatásra, értéktartó maradt? Mert ha szerinted ez nagyzolás, akkor vállalom, hogy sznob vagyok.
Azt egyébként meg hozzá tenném, hogy mikor elkezdtem önerőre gyűjteni, hasonlóan kilátástalan helyzet volt lakáspiac ügyileg, mint most. Én ráadásul igénybe se vettem a különféle családtámogatásokat, egyetlen "előnyöm", hogy a drága hitelemet ki tudtam váltani fix alacaony kamatozásúra. De ezt bárki meg tudta tenni, sőt aki családot is tervezett, még jobban járt is anyagilagm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!