Mikor erdemes lakast venni? Ti meddig vartok ki? Lesz meg itt zuhanas ?
Már nem azért, de 2012-ben fejeztem be az egyetemet. Ekkor indult meg a 2008-as válság utáni áremelkedés, és azóta várják megint az emberek a csodát, hogy bezuhan a lakáspiac. A városban aminek agglomerációjában lakom 2012-ben 12 millió körül volt egy ~64-68m2 panel. Most 2023-év elején mikor néztem 40 millió alatt nem találtam, olyat amit nem kell felújítani, ugyan azon városrészben. Mai napon ránéztem ismét és 34 a legolcsóbb, egy putri, azaz komplett felújítás szükséges. 37-40 között vannak azok, amik kb olyan állapotban voltak, mint a januári 40 milliós, azaz kb 15-20 éve kapott egy felújítást. Ez max 8% árcsökkenés (errefelé)!
Szóval segít ez bármit is? Mert rohadtul mindegy, hogy 37 vagy 40 millió, mert 11 év alatt 3+ szorosára növekedett az ára, miközben a hitelkamatok vissza tértek oda ahol 2012-ben voltak.
Persze meg lehet venni a 37 milliós lakást 20% önerővel 7,4 millióval, mert megyeszékhely, és jó környék, de 29,6 milliós hitelt kell felvenni:
Ami 25 évre, 10 éves kamatperiódussal 8,95% THM 239000 ft/hó
+ 4%illeték és 1% ügyvéd = 1,85 millió amihez hozzájön még kb 150000 ft hitel díj.
Így kb 9,5 millió önerővel meg lehet venni egy 66m2-es panelt.
Persze a 10 milliós babaváró fedezi az egész önrészt ami + 45000 ft/hó amíg nincs meg az első gyerek, de egy gyerekre érdemes felvenni a csokot 600000 ft és cserébe nincs illeték azaz megmarad 1,5 millió. Így marad kb 2,5 millió amit a lakás felújítására költhet az egyén. Persze ha tudja fizetni a 284000 ft-os havi törlesztőt, mindezt 0 ft önerőből összehozva! És ugye az 1. gyerek után 3 évig nem kell fizetni a babvárót.
Szerény véleményem szerint ehhez a párnak min 700000 ft bevételüknek kell lennie havonta, ami pl 400+300, tehát nem az elérhetetlen kategória. Aztán 2 év után vissza kell menni a feleségnek dolgozni.
Nem hinném, hogy jövőre sokkal jobb lesz a helyzet, ami nagyon valószínű hogy lakásra városban nem fogsz illeték mentességet kapni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!