Milyen jogai vannak a kerthasználónak?
Vettem egy családi házat. Tudtuk, hogy a házhoz tartozó telek végén egy darabot valaki használ, az előző tulaj engedte meg neki pár éve. Arra kaptunk ígéretet, hogy neki jelezve van, hogy hagyja abba az ottani munkálatokat, mert a ház eladásra került. Most költözünk, erre látom, hogy ott még mindig dolgoznak azok az emberek. A használatról nincs semmilyen papír, csak szóban egyeztek meg. De ö ott mégis tevékenykedik, fóliasátrat épít éppen.
Mielőtt neki állok elküldeni, kérdezni szeretném, hogy van -e ott bármi joga? Vagy elhajthatom onnan? Követelhet tőlem bármit is?
Jogilag tiéd az egész.
Azért én finomabban állnék hozzá. Először is, idén őszig hagynám, hogy dolgozzon, hiszen most érik be szinte mindennek a termése. Egész nyáron dolgozott vele, nehogy most meg itt kelljen hagynia a beérő termést.
Viszont ha fóliasátrat akar építeni, akkor megmondanám neki, hogy a ház a kerttel együtt el lett adva, immár az enyém és én használni is akarom. Ne kezdjen bele olyanokba, amiknek csak jövőre lesz haszna, mert jövőre már úgysem jöhet ide. Amíg termés van, jöjjön nyugodtan, szedje le, de tovább ne tervezzen itt.
Egyébként simán el tudom képzelni, hogy előző tulaj b...ott szólni neki, mert jóban vannak és nem akart sértődést. Így ezt a kellemetlen feladatot meghagyta neked.
Ha pl. én az eladó helyében lettem volna, eleve nem ígértem volna olyat neked, hogy a kertet használó személy majd aug. közepén simán elvonul innen, mikor egész tavasszal és nyáron azért dolgozott, hogy legyen mit betakarítania.
Gondold át, mielőtt kapkodsz!
Ha nagy a terület és hátul van, akkor
- legalább nem neked kell karbantartani (kivéve, ha használni akarod!)
- nyilván nem a két szép szeméért kapta a szomszéd használatra, hanem valamivel fizet érte. Lehet, hogy pénzzel, lehet, hogy terménnyel és ez neked is jól jöhet.
Egy biztos, szó nélkül ne hagyd (még a végén elbirtokolja, bár ennek a szabályaival nem vagyok tisztában)
Mindenképpen át kell menned - a zsebedben felvételre állított telefonnal - és elmondod neki, hogy te vagy az új tulaj és jöttél bemutatkozni. A további mondókádat meg úgy alakítod, ahogy te szeretnéd, hogy mi legyen a telekkel.
Ha te is átengeded neki művelésre (nem tudom mekkora terület) akkor célszerű leírni a feltételeket és 2 tanúval aláíratni.
Én tértivevényes levélben szólítanám fel az előző tulajt, hogy rendezze amit elmulasztott a telek használatával kapcsolatban.
Nem neked kell viaskodnod a szomszéddal úgy, hogy most költöztél oda!
A kérdésedre a válasz: Semennyi!
Ha bármi joga lenne, akkor azt az adásvételinek tartalmaznia kellett volna.
Te majd eldöntöd, hogy hagyod használni, vagy megszünteted ezt az állapotot, bár ez utóbbit rendezni valóban nem a te gondod kellene, hogy legyen.
A mi (hosszú)telkünk végében egy ismeretlen ásott, kapált veteményezett...kérdem, tudja-e, hogy ez a rész nem az övé?..de övé, mert az én apám nekiadta..az első hiba ekkor derült ki, nem mérettem ki pontosan a telket..nosza Földhivatal, mindenféle helyszírjaz, majd egy földmérő cég felkérése..őszre sikerült minden, kiderült 10 métert birtokol..ott volt a mérésnél, ordítozott a cég mérnökeivel(is)..átvezették az ingatlannyílvántartáson. Mire mentünk kerítést építeni, már kecskék legeltek a mi részünkön...
Némi vita, majd nekiláttunk keríteni... Ő változatlanul azon rugózott, hogy az (szóban)neki lett adva..sok-sok fénykép, videó...hogy miért? hátha eszébe jut pereskedni
Azóta senki nem köszön senkinek, de rend van.
Mi is így vettünk 1 ingatlant.Az előző megengedte hogy a szántót a rendben tartásért használja .Aztán mi szóltunk neki mekkora terülelet használhat.
Ha letakaritotta a terményét,az eredeti állapotát állítsa vissza .
Megértette.
A kérdés alapján én úgy gondolom, hogy te elölről állsz és duzzogsz amig ők hátul fóliát építenek....
Miért nem mész oda hozzájuk és beszélsz velük??
Egyébként normális emberek között ez úgy működik, hogy éves ciklusban van átengedve művelésre a terület. Így logikus.
Mi is csináltunk ilyent, elvállaltunk kertet művelni, mert nekünk kellett a terület, idős néni meg már nem bírta csinálni. Megegyeztünk, kapott bőven a termésből, nekünk is maradt bőven, mindenk jól járt.
És itt a lényeg: termés!
Ezért kell éves ciklusban nézni az ilyen megállapodásokat. Gondold el: Egész tavasszal vacakol az ember a maggal, palántával, előkészíti a talajt permeztez, trágyáz, stb. nem sorolom, gondozza a növényeket és nyár végére, ősz elejére amikor termőre fordul minden, akkor jön az új tulaj és ott kell hagyni mindent és 8-9 havi munka ment a levesbe? Hát a lónak a...!
Ez úgy működik, hogy az ember betakarítja a termést, elrendezi kitakarítja a helyet, felszántja/tatja és onnantól csinálhat vele az új tulaj amit akar.
Beszélj velük! De gondolkodj el azon, hogy az egész évi munkájukat nem fogják ott hagyni szó nélkül! Én sem tenném! Ha normálisan állsz hozzá és nem úgy mész oda, hogy húzzanak el, különben holnap legyomírtózol mindent, akkor meg lehet oldani békésen a dolgot. Ha beléjük szállsz, akkor valószinüleg kértérítést fognak követelni. Teljesen jogosan. Aztán azt majd lefocizod az előző tulajjal, hogy ki fizesse ki.
Köszönöm a válaszokat!
Szeretnénk használni a telek azon részét is. Beszéltem az emberrel azóta, és ezt jeleztem, mondtam neki, hogy addig maradhat, amíg az általa termelt hasznot az utolsókig betakarítja Ez neki így nem felel meg, nem nagyon lehet vele beszélni. Azt mondja, ő meg akarta venni azt a földrészt, és aszerint bánt vele, terepet rendezett, kutat takarított stb, tehát költött rá. Az előző tulaj azt mondja, ő mondta neki, hogy mi a helyzet, ő sem tud vele beszélni. Összeget sem hajlandó mondani, amit kér az eddigi munkálatokért, bár nem szívesen fizetnék neki olyanért, amit én pl bem szerettem volna megcsinálni, pl egy nagy fa kivágatása....
Leírod neki tértivevényes levélben, hogy megvásároltad az ingatlant és felkéred, hogy az ingatlanodat hagyja el, mert nem adsz engedélyt annak további használatára. A jóhiszeműen ültetett terményeit még betakaríthatja és ha bármi követelése van azon felül, akkor azt az előző tulajdonossal tárgyalja meg!
Fontos, hogy ezt így intézd, mert nagyon valószínű, hogy birtokháborítási perre kell menjél és annak ez az első lépcsőfoka.
Az előző tulaj meg elmegy a jó qrva anyjába, őt is megfingathatnád, mert az adásvételiben benne kellett lennie, hogy az ingatlan per,- teher,- és igénymentes, mindent, ami a ti 100 %-os birtoklásotokat akadályozza, azt a birtokba adásig rendeznie kellett volna.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!