Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Zürich (kantonban) mennyire...

Zürich (kantonban) mennyire nehéz saját ingatlant venni? (Összegyűjteni rá a pénzt)

Figyelt kérdés

Úgy, hogy albérletben lakom.

Nézegettem albérleteket Zürichben és agglomerációban, tágabban a kantonban is. Ilyen 1000-1200 frank + rezsiért már találni Zürich-hez közel.

Oké az talán nem is sok.

De tegyük fel, hogy ha egyszer elköltözöm Svájcba, mondjuk Zürich kantonba akkor hogyan lehet összegyűjteni egy lakásra a pénzt?

Mert nézegettem lakásárakat, és sajnos 500000 frank alatt alig lehet találni.. Az nem sok egy kicsit? Vagy Zütich kantonban annyira jól lehet keresni hogy arra is össze lehet gyűjteni?

Egy másik példa:

Bécsújhely albi: 400-500€ + rezsi.

Kereseti lehetőség az én szakmámban Bécsújhelyen: 3000-3200€. Jó esetben talán félre lehet(ne) rakni 1200 eurót is, még ha kifizettem az albérletet is ettem is meg azért élek is kicsit.

Ebben kicsit jobban képben vagyok mivel az Osztrák határ mellett lakom. Ha ott akarok lakást venni, akkor albérlet mellet reális esélye van 11 éven belül összegyűjteni (ott ilyen 140-150 ezer euró egy lakás)

11 éven belül össze lehet gyűjteni 500000 frankot svájcban?

Az azt jelenti, hogy 3787 frankot kellene félretenni havonta. Ez lehetséges?

Mert az a probléma, hogy azért mennék ki külföldre elsősorban dolgozni, hogy ne életem végére tudjak csak saját lakásra összegyűjteni. Magyarországon sajnos ez a helyzet. Vagy talán ennél is rosszabb, ha 2 életem lenne egymás után, akkor talán...

Persze felmerülhetne, hogy összegyűjtök kint egy magyar lakas árára, csak ezzel pár gond van.

Egy. Hosszabbtávon kell gondolkodni. Egyrészt még nincsen senkim (27 vagyok) tegyük fel kint megismerkedek valakivel és ő nem akar jönni akkor mi van?

Kettő: nem csak a jobb anyagi helyzet miatt jobb kimenni külföldre, hanem mert alapvetően sokkal normálisabbak az emberek, több a szabadság, kevesebb a stressz.

És miért pont Svájcba akarok kimenni? Nos, ezt már tényleg nagyon zárójelben jegyzem meg, mert az előző kitérő is kicsit off, de anyukám amíg élt (márciusban halt meg) akkor előtte erről sokat beszélgettünk. Tetszett neki is meg nekem is a politikai semlegesség. (Elsősorban a nem megfelelő kormányzás miatt akartam mindig is kimenni, mert undorodom a hazai politikai élettől)

Aztán ugye anyukám meghalt..

Azóta persze majdnem minden nap álmodok vele, és többször is álmodtam vele olyat, hogy "Megbeszéltük, menj Zürichbe! Ne gondolkozz, ott a helyed!"

Most nézzetek hülyének nyugodtan.. De ez halál komoly álmodtam ilyet.

És előtte is (amíg élt) erről sokat beszéltünk, úgy éreztük, hogy nekünk ott a helyünk. Különösen nekem, mivel párkapcsolatom nincsen itthon így nincs ami itt tartson. Van 3 macskám, de sok albérleti hirdetésben (sokkal többen mint itthon) megengedik a háziállatot.

(Sok albérlet üres is, de nem gond mert minden bútorom saját)

Szóval minden vágyam, hogy Zürichben éljek, vagy legalábbis Zürichhez közel. Zürich belváros legyen elérhető autóval 30 perc alatt.

Na de ha hosszabb távon gondolkodom van-e értelme egyáltalán? Hogy lehet összespörolni 500000 frankot? Lehet?

Mert ha nem lehet 10-12 év alatt összegyűjteni saját lakásra, akkor inkább el is engedem ezt a tervezetet és marad Bécs(újhely).

Szóval elsősorban a lakásvásárlás témában várnék válaszokat.

Köszi.

27/F

2023. júl. 24. 18:03
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Ja és Zürich kantonban 500-ért max egy romot kapsz. 1 millánál kezdődnek a jó állapotú házak. Olyan mint saját tulajdonú lakás, nem túl népszerű. Vagy házat veszel, vagy egész társasházat bérbeadás céljából. Létezik az öröklakás itt is, csak több a baj vele mint a haszon, mert kb semmit nem csinálhatsz vele.
2023. júl. 31. 20:21
 12/21 anonim ***** válasza:
66%
No, azert nem olyan egyszerü az. Elöször is a bankok jol megnezik, hogy kinek adnak kölcsönt. Ha orvos vagy, örömmel adnak hitelt, minel többet, annal boldogabbak. Stabil, jo fizetö allasodnak kell lenni. A kereseted max. 1/3-a lehet az az összeg, amit a lakasra ki kell adnod havonta. Ezt a bankok alaposan kikalkulaljak. A vetelar min. 20%-at ki kell fizetni a lakasvasarlaskor, a többi hitel. Nem erdemes sokkal többet amortizalni, mint a vetelar 30-40%-a, mivel ado szempontjabol rosszabbul jarsz, mintha a banknak fizeted a kamatokat. Jo tudni azt is, hogy az öröklakas utan adoznod kell, kb. olyan összegben, mintha berbeadtad volna. Tovabba nem fizetheted ki az egesz hitelt, amit felvettel, min. 100 000 CHF-ot a bankban kell hagynod, es az utan kell a kamatot fizetni. Tehat, ha ugy latod, hogy a Hypozinsen tul magasak, inkabb kifizeted a banknak a tartozasod, nem lehetseges! Zürich Kantonban a hazat felejtsd el, lakast kb. 700 000 CHF alatt nem kapsz. Az öröklakast ugy lehet atalakitanod, ahogy akarod, a külsö dolgokhoz, ami a homlokzaton kivül van (pl. arnyekolo szerkezet), ahhoz kell a lakoközösseg beleegyezese.
2023. aug. 1. 17:37
 13/21 anonim ***** válasza:
40%

12: ezt a 100.000 chf visszafizetesi limitet nem tudom honnan veszed. Kamatperioduskor gyakorlatilag megszunik a hitelszerzodesed es ujat kotsz, annyival amennyivel akarsz. Ha kifizeted az egeszet akkor kifizeted,

ebbe nem szolhat bele senki!

2023. aug. 1. 21:35
 14/21 anonim ***** válasza:
66%
13- Onnan tudom, hogy Zürichben elek, van egy öröklakasom, es tavaly ki akartam volna fizetni az összes hitelt, de nem lehetett. Pontosan lejart az a szerzödesi idö. ZKB. Gondoltam, atviszem a penzt/hitelt, egy masik bankba, öket is felhivtam, ott sem lehet. Szoval nem tudom, honnan veszed, es megkerdöjelezed ezt!! Tudom, miröl beszelek, van egy kis tapasztalatom Svajccal.
2023. aug. 2. 08:12
 15/21 anonim ***** válasza:
22%
PS. A svajci bankoknak az nem üzlet, ha visszafizeted az összes hitelt. (eleve az összes bank abbol el, hogy hiteleket ad). Ezert kell 100 000 CHF-ot mindenkeppen tovabbra is hitelkent a svajci bankokban tartani ingatlan eseten.
2023. aug. 2. 08:15
 16/21 anonim ***** válasza:
40%

14: én Bern kantonban vettem házat, és nincs semmi ilyen kitétel, nem is lehet! Ez a szabad bankválasztást korlátozná! Mint valami adósrabszolgaság! Mi az hogy nem fizetheted vissza (és nem kezdhetsz inkább az államnak adózni?!?)? Szerintem simán félreértettél valamit, vagy direkt félrevezettek hogy a kritikus pillanatban nehogy elmenj. :(

Még kamatperióduson kívül is bármikor jogod van visszafizetni az egészet, csak akkor a bank egyben kérheti a kamatokat amiket emiatt nem fizetsz ki neki, kivéve ha eladás céljából teszed. (pontosabban akkor is kérheti, de ritkán szokták)

Gondolj bele! Hogyan is lehetne ilyet tenni? Életed végéig egy bank magához köthetne! Ez totál szembemenne mindennek amiről Svájc szól!

Pontosan az a lényege a kamatperiódusnak hogy akkor válthatsz bankot, ami úgy történik hogy az új bank teljesen előtörleszt neked.

És pontosan ebben a pillanatban érdemes előtörleszteni az összeggel amit addig félretettél, az új szerződést a csökkentett összeggel kötöd.

Ilyen emelkedő kamatos időszakban érdemes is, hogy ne emelkedjen (annyira) a havi összeg.

Lehetséges hogy a bankváltásnak vannak díjai amitől kevésbé éri meg (hiszen a tőke 1-2%-a is lehet a sok díj mindkét banktól), de ha annyival jobb a másik bank ajánlata akkor érdemes lehet így is.

Amúgy a ZKBval nagyon rossz tapasztalatom van. 15 évig jó ügyfelük voltam, aztán pont a hitelfelvételkor játszották el velem hogy az utolsó pillanatig mondták h 100% megkapom a hitelt, már a szerződés aláírás napja is megvolt, és előző nap!!!! szóltak hogy bocsi, vissza az egész, a saját ügynökük vétett egy hibát és ezért mégsem kapom meg a hitelt! Majdnem elvesztettem a házat (a foglalóval együtt) mert az eladó nagyon dühös lett! 3 hónappal később sikerült csak a vétel egy másik banknál, és az eladónak ez tök gáz volt adózás szempontjából. Ha talált volna mást olyan gyorsan, tuti nem nekem adja.

Szóval ZKBban én már nem bízom, azóta mástól is halottam hogy pont hypoval volt baja velük. Ha meg valami tisztességtelen szerződést kötöttek veled, azt jogilag megtámadhatod, mert se olyan nincs hogy nem fizetheted vissza a hiteledet, se olyan hogy nem mehetsz át másik bankhoz. Mindenféle díjjakkal megnehezíthetik számodra, de ott is csak az ésszerűség határán belül.

Valamit nagyon félreérthettél! Ha van is olyan limit hogy 100.000 CHF, akkor max az lehet hogy annál kevesebb lakáshiteled nem lehet a házon, tehát akkor az egészet ki kell fizetned. Ez jogos, mert sokan szeretnek egy pici hitelt hagyni a házon, nehogy valami csalással könnyen el lehessen adni alóluk a házat. A bank biztos meggyőződik róla hogy tényleg el akarod-e adni. 100.000 alatt viszont olyan kevés lenne a havi kamat, hogy nem érné meg a banknak, talán még az adminisztrációs díjat se állná nekik.

Szóval olvasd el jól azt a szerződést mert valamit tuti benéztél.

2023. aug. 2. 11:29
 17/21 anonim ***** válasza:
57%

12: ami az öröklakást illeti, nem csinálhatsz bármit benne. Igen, alakítgathatod bizonyos kereteken belül, tehát konyhabútort lecserélheted, fürdőszobát stb, DE általában főfalakhoz nem nyúlhatsz, főcsövekhez sem, új vizesblokkot sem alakíthatsz ki, homlokzaton sem változtathatsz, stb. Ami még nagy hátrány hogy fizetheted a közös költségeket (közös rezsi, kertész, hóeltakarítás, karbantartás, stb) és ha az nem elég akkor azonnali pluszbefizetésket is követelhetnek akár több tízezer frankot is ha valami történik (pl teljesen tönkremegy az olajfűtése a háznak és most már csak százezrekért hőszivattyúra cserélheted). Ez persze előny is bizonyos oldalról nézve mert megoszlanak bizonyos költségek, és nem neked kell intézni a felújításokat/karbantartásokat, de a szabadság is az ára, nincs igazi beleszólásod hogy mikor mire költenek és hogyan.

Ezért sem olyan népszerűek az öröklakások Svájcban, mert pont az a lényege a saját tulajdonnak hogy azt csinálsz vele amit akarsz, van saját kerted, nincsenek mindenbe beleszóló/feljelentgető szomszédok stb. Az hogy vagy a banknak vagy az államnak fizetsz kamatot, nagyjából meg is öli az öröklakás anyagi előnyeit, tehát ha lakásban él az ember, még akár jobban is járhat hosszú távon ha inkább bérel. Nem véletlenül a többség ezt teszi. Nem lesz soha az övé, de cserébe könnyen költözik bárhova ha akar, és nem kell semmivel vesződnie ami egy tulajdonnal jár.

Ha meg vesződik, akkor inkább egy házban ahol a maga ura lehet.

Nemrég volt a hírekben hogy egy fószer évtizedekig bérelt egy luxuslakást havi 36.000 CHFért!!! OK, ebben még lakáj meg sofőr is benne volt, de hogy így is jobban megérte neki bérelni mint megvenni! :) Pedig valami 8 millát otthagyott az évek során.

2023. aug. 2. 12:49
 18/21 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,

Szerintem egy ilyen döntést nem lehet távolról hozni, anélkül hogy ismernéd Svájcot, az életet itt. Az hogy rábökök a Földgömbön egy pontra és elhatározom hogy ott fogok ingatlant venni, nem túl reális. Az szép és jó hogy tetszik a semlegesség meg a demokrácia (nekem is, de már állampolgárként látom is hogy ebből mi is a valóság), de az évtizedek alatt a mindennapi életben nem ezek fognak leginkább számítani. Svájc és az itt élő emberek nagyon másak mint Magyarország, ami rengeteg előnnyel, de nagyon sok hátránnyal is jár, sok ideköltöző nagyon rosszul érzi itt magát. Sok lemondásra, elfogadásra és nyitottságra is szükség lesz a részedről, amiről lehet csak itt helyben derül majd ki hogy kevesebb van neked mint gondoltad, mert sosem voltál olyan helyzetekben hogy megtapasztald.

Anyagi tervezés meg 10-15 évre, pláne fiatalon sose legyen optimista, mindig legalább dupla költséggel számolj mert csak menet közben derülnek ki a tényleges költségek, saját minimum igényeid, és persze biztosan jönni fognak váratlan költségek is, nem is kicsik, csak idő kérdése (házasság, gyerek, válás, betegség, baleset, stb).

Az jut előre anyagilag igazán, aki borzasztó pesszimistán tervez.

2023. aug. 2. 13:17
 19/21 anonim ***** válasza:
53%

13.16.17.:

Nos, en a szerzödeseket nem ertem felre, mert a nemet tudasom tökeletes, egyebkent több, mint 40 eve elek Svajcban, 5 evig Finanzinstitutnal dolgoztam, es az infoim jok. A ZKB csak hogy mondjam, a legmegbizhatobb, legjobb kondiciokkal rendelkezö bank. No de nincs szüksegem magamat bizonyitani, amit irtam, az ugy van. Termeszetesen, mint irtam, a lakason belül azt csinalsz, amit akarsz, de ami kivül van, lepcsöhaz, balkon, stb, arra a többi lakas engedelye is kell. A fütes pedig magatol ertetödö, hogy a haz közös ügye.

Nem kell okoskodnod, mert az csak azt mutatja, hogy gyenge vagy. Engem akarsz kioktatni? Hazunk is volt, az orvos ferjem jol keresett, aztan meg egyedül vettem egy lakast.

Ezzel a mondattal jol megcafoltad magad: "Nem lesz soha az övé, de cserébe könnyen költözik bárhova ha akar, és nem kell semmivel vesződnie ami egy tulajdonnal jár." Vagyis 100 000 CHF-ig törleszthetsz, utana nem! Emiatt nem lesz soha a tied!!!! Most meg vagy fogva.

Kerdezö, ez a korrekt valasz, de mint ismeretes, itt sok okoskodo van, aki egy par eve el csak Svajcban, es mar azt hiszi, hogy a nyelvet tudja, meg jol ismeri Svajcot. En ezzel be is fejeztem, elmondtam a lenyeget, es ezzel törlöm is a kerdest az összes valasszal együtt, tehat ha ez az okoskodo tovabbra is bizonyitgatni akarja az ertelmetlen elmeletet, akkor bosszankodjon csak magaban.

2023. aug. 2. 13:30
 20/21 anonim ***** válasza:
68%

19: Na most jól rá is kerestem, sőt még a chatGPT-t is megkérdeztem csak hogy ne mondjak hülyeséget, NINCS olyan hogy kötelező lenne 100.000 CHF hitelnek lennie ingatlanon, ellenben több banknál pl CSnél is találtam olyat hogy a MINIMUM FELVEHETŐ hitel az 100.000CHF. Ezzel kevered.

Kedves Kérdező, ajánlom hogy inkább magad győződj meg mindenről, ne hidd el amit holmi gyakorikérdéseken hallasz, akár én mondom akár más.

A 19-es valamit nagyon benézett és a végletekig hajlandó a hülyeségét bizonygatni, mint beismerni hogy tévedett.

19-es, ha farokméregetést akarsz, állok elébe. Én lassan 20 éve élek itt, állampolgárként, angol, német és francia felsővel.

Az hogy finanzinstitutnál dolgoztál, nem jelent semmit, takarító is lehettél ott, és ha nem, pont egy buta ZKBs miatt hiúsult ott meg a hitelem, amit a következő bank még jobb feltételekkel meg is adott! Csak hülye voltam mert lustaságomban körül se néztem a piacon előtte, meg gondoltam maradok a jól bevált bankomnál. Újabb bizonyíték arra hogy üzletben a lojalitás nem kifizetődő, csak a kihasználásra egy lehetőség.

Illetve az előző válaszod arra bizonyíték hogy a Svájcban eltöltött évek száma nem gyógyítja a hülyeséget :D

"Ezzel a mondattal jol megcafoltad magad: "Nem lesz soha az övé, de cserébe könnyen költözik bárhova ha akar, és nem kell semmivel vesződnie ami egy tulajdonnal jár." Vagyis 100 000 CHF-ig törleszthetsz, utana nem! ""

Ezzel a mondattal nem cáfoltam magamat egyáltalán, csak te próbálod a saját hülyeségedre torzítani. A bérleményből azért könnyű kiköltözni, mert 3-6 hónap felmondási idő után szevasz-tavasz. Ingatlannál meg teljesen kiszámíthatatlan hogy találsz-e elfogadható áron vevőt (van ingatlan ami évekig van hirdetve mielőtt vevőre talál!), az új ingatlanodat is mikor találod meg, banki ügyintézés 2x, ami egyenként is hónapokat vehet igénybe (nálam több mint fél év volt a ZKB baromsága miatt!), notar, grundbuchamt, adóügyek, illetékek, BVG lehívás ha kell, baromi macerás, sok idő, és még magáról a költözésről szó sincs!

Nem is értem miért kell ezt magyarázni?! Ez minden országban így van, öröklakásból/ba költözni mindig macerásabb és hosszadalmasabb mint bérlemények között.

És igazad van abban hogy "Vagyis 100 000 CHF-ig törleszthetsz, utana nem!", csak te ezt teljesen félreértetted. Valóban 100.000-ig törleszthetsz, utána nem, CSAK AZ EGÉSZ 100.000-AT EGYBEN KIFIZETHETED!

Mellesleg a magyar értelemben vett "törlesztés" itt nincs is, mert a tőkét havonta nem fizeted vissza, csak a kamatot, kivéve ha az ingatlanár 66%-ánál nagyobb hitelt vettél fel, mert akkor szabály szerint 15 év alatt el kell jutnod a max 66% hitelrészhez. Onnantól kezdve tipikusan kizárólag a kamatokat fizeted, a tőkét nem. Felesleges is.

A házam előző tulaja se fizette vissza soha, mégis több évtized után nevetségesen kevés volt rajta a hitel, a ház értékének a 10%-át se érte el, annyit emelkedett a ház értéke az évek során.

Szóval hiába vagy itt 40 évet ha nem tapasztalsz semmit, és elég 5 év is ha belemész mindennek a sűrűjébe, úgy hogy akár egy született svájcit lekörözz tudásban.

2023. aug. 2. 15:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!