Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ki mit tippel, meddig fog...

Ki mit tippel, meddig fog állni az ingatlanpiac? És mi adhat neki lökést ilyen vagy olyan irányba?

Figyelt kérdés
Tudom, nem jósok olvassák a kérdéseket. Akinek van elképzelése róla, hogy merre alakul, hogyan, miért, az válaszoljon!

2023. jún. 25. 23:16
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
70%

Szerintem jelenleg nem áll az ingatlanpiac.

A CSOK-ot év végéig fel lehet venni még a városokban.

Utána talán lesz egy kis ingatlanár csökkenés a városokban.

2023. jún. 26. 10:54
 12/18 anonim ***** válasza:
65%

Majd 2024-től a 5000 fő alatti településeken ugranak meg az ingatlanárak. Növelik az csok és babaváró összeget, és ezt el fogja nyelni az építőipar. Az életemet tenném rá, hogy már az őszi generál szerződéseknél megkezdik az árak igazítását. Ugyebár ezeknek a szerződések a kivitelezését valószínűleg év végén, vagy 2024 elején kezdik meg.

Csak egy példa; a megyeszékhelyek 10-20 km-es körzete nagyon felkapott, mert max 10 km-es sugárban lévő falvak szinte telítődtek és alig vannak építési telkek. A nagy városok 5-20 km-es sugarában rengetek falu van, kiváló infrastruktúrával.

Én a 10-15 km sugárban lakom és tapasztaltam a gyűjtési időszakban az exponenciális telek ár növekedést, ahogy fogytak a városhoz közelebbi telkek. Idén elkészül a faluban 60 telekről a rendezési terv, még min 2 év mire közműveseítenek, és utána adják el a telkeket.

A távolibbakat most nem jellemezném, nem követtem az áraikat.

2023. jún. 26. 11:19
 13/18 anonim ***** válasza:
86%

Az ingatlan piacról mindenki mindig elmondja, hogy olyan mint egy nagy hajó, lassan fordul. Már évek óta az áresést kiváltó történések vannak (covid miatti távmunka elterjedése, nagy infláció, magas betéti kamatok, magas hitelkamatok) és mostanra kezdett el tőlük a hajó fordulni. Jelenleg reálértéken (de igazából az ország nagy részén nominálisan is) esnek az árak és minden létező hatás ebbe az irányba tart már igazából évek óta. Magyarul befektetésként lakást venni maximum csak nagyon megfontoltan, üzleti tervvel, mindent kiszámolva érdemes. Már nem megy az, hogy megveszem, aztán majd kiadom és lesz belőle valami. Illetve megy, csak keresni nem fogsz rajta.

Amint megszűnnek a magas kamatok és kiesik az összes támasza az áresésnek, akkor még évek telhetnek el a trend fordulásáig. Szerintem ingatlanpiaci szárnyalás nem igazán várható a következő 3-4 évben.

2023. jún. 26. 15:29
 14/18 anonim ***** válasza:
79%

"Az a túlárazottság, ha az azonos/közel azonos nm-ű lakások mind olcsóbbak lennének, és 1-2 van magasabb árért, akkor azok túl vannak árazva."

Nem. A túlárazottság az, ha a piaci ár fölött van hirdetve. Ha egy lakást maximum 30 millióért lehet eladni, mert drágábban nincs rá érdeklődő se, akkor az 50 millióért túlárazott. Akkor is túlárazott marad, ha százan hirdetnek ennyiért ugyanilyet.

Sokan ezt nem értik meg az ingatlanoknál (másnál sem) hogy a piaci ár nem az amennyiért sokan hirdetnek, hanem ahol a kereslet és kínálat találkozik.

2023. jún. 26. 16:56
 15/18 anonim ***** válasza:
55%
Az idei infláció alapján fog fizetni a prémium magyar állampapír. Latok számokat 18 - 20 %okokról is. Ha netán tényleg ennyit ad jövőre akkor a befektetési penzek jó része ott kothet ki sztem az ingatlan piac helyett. Azert 50 milliónál aki egy lakás ott 18 % mondjuk rengeteg. Persze nem lakást vesz jövőre. Autan persze biztosat senki sem tud, bármi is lehet ezen a piacon.
2023. jún. 26. 19:00
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Csak tipp : 2 ev pangás, 15 % mínusz árakban.
2023. jún. 27. 06:18
 17/18 anonim ***** válasza:
66%
Nem fogja senki eladni az ingatlanát, akinek nem sürgős, pláne nem jóval olcsóbban. Én inkább azt látom reálisnak hogy be fog állni egy teljes stagnálás, akinek van már ingazlana, inkább marad abban, akinek meg nincs, az nehezebben fog hozzájutni, mert kínálat sem lesz, mivel nyomott áron senki nem fog belemenni az eladásba. A mostani helyzet tulajdonosi szempontból teljesen más mint a deviza hitelesek kora, egyrészt az állam menti a bebukott CSOK-osok seggét, másrészt olyan alacsony kamattal lehetett lakáshiteleket felvenni, hogy igen kevés az a százalék, aki azért adná el az ingatlanát, mert rá van szorulva.
2023. jún. 27. 07:35
 18/18 anonim ***** válasza:
84%
Csak szólok, ha az árak látszólag stagnálnak, de 2 évig 15% éves infláció van, akkor valójában 30% feletti reálérték csökkenés történt.
2023. jún. 27. 15:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!