Ki mit tippel, meddig fog állni az ingatlanpiac? És mi adhat neki lökést ilyen vagy olyan irányba?
Pedig hidd el nagyon számít az állapot. Itt az én példám:
Egy hónapja egy sokkal rosszabb állapotú, de hasonló elosztású lakást néztem meg, mint amit, most megvettem, azonos áron volt hirdetve a kettő. Az elsőnél viszont egy ablakot sem lehetett kinyitni, a loggia egy tákolmány volt (az egyik szobához tartozót vissza kellett volna bontani, stb.), járólapok több helyen be voltak verve. Mondtam a tulajnak, hogy ezért én 10%-al kevesebbet tudok adni, mert az ablakok es a loggia miatt kapásból rá kell költeni 5 millió forintot. Nem fogadta el az árajánlatot, a mostani pedig amig megvettem, annyi dolgom van vele, hogy az egyik szobát újra laminálom, csinálok egy glettelést és festést (tapéta volt), az egyik ablakot cserélem. Bőven 1 millión belül vagyok vele, és itt az ablakra hivatkozva le tudtam alkudni a 10%-ot. Az első eladó azóta is hirdeti a lakását és nem vitték el, pedig neki sürgős is lenne, mert a folyamatban lévő építkezésébe kéne a lakás ára...
Elhiszem ezt. És 10% alku rendben van.
Olyat én is hallottam, hogy elkezdte hirdetni a lakását, és hogy majd akkor tud kiköltözni belőle, ha úgy áll az építkezése. Aztán vitte egyre följebb a lakása árát, mondván hogy az építkezése is drágább, mint ahogy hitte. Irreálisan magasan van a lakása ára. Még most is hirdeti.
Mikor a jegybanki alapkamat vissza megy 5-7 % közé, akkor megindulnak a hitelfelvételek is. Mivel a forint értéket ezzel tudták féken tartani annak idején, és ezért emelték ennyire meg.
A csökkentéshez az inflációnak a fenti érték alá kéne mennie, ez pedig nem idén fog bekövetkezni, de még 2024. dec. is necces. 5 hónap alatt 25,7%-ról lement 21,5%-ra.
Kihozhatnak kamu statisztikát, hogy megvan 2024.01-re a 6%, de ne felejtsük, hogy az élelmiszer infláció jelenleg 37,9%! A világpiacot pedig egy excel tábla nem veri át!
Érdemes megnézni az előző hasonló eset, időbeni lefutását:
1996-2002 között 6 (!!!) évbe került mire ténylegesen 6% alá ment. Szóval, ha a kormány ezt 3 év alatt meg tudja csinálni akkor igen ügyesek voltak.
Amíg ki nem fut a 30 feletti babaváró (2024 év vége), addig én nem számítok jelentős árcsökkenésre.
A banki kamatok nem olyan magasak (8-9% körül), a babaváró meg megfelel önerőnek egy 40-50 milliós lakáshoz.
Ha azt 30 év fölött kivezetik, akkor fél évvel utána a panelok, egy évvel utána a családi házak ára is csökkenni fog, vagy inkább úgy mondom, hogy lesz 1-1 tulaj, aki nem fogja tudni kivárni, hogy jöjjön jó vevő és nagyobb alkuk is lehetségesek lesznek bizonyos lakásokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!