Melyik a jobb döntés? Menjek albérletbe most, vagy gyűjtsek pénzt kertesházra, sorházra?
“De amit leírsz az szimpla ostobaság. Hosszútávon pont azzal fektetsz a jövődbe ha nem kidobálod havonta a százezreket az ablakon,”
A példámban levezetett összegek alapján, ha nem veszel fel egy ilyen hitelt, akkor megsporolsz havi kb 140000ft-t…
Ha ezt a pénzt nem kidobod egy hitelre, hanem rövidtávon gondolkodva, pl 5évben, kitanulsz egy szakmát,
Most saját példámmal tudok jönni, asztalos vagyok, kezdet kezdetén 3milliót kellett befektetnem szerszámokba, első évet 5millió bevétellel zártam, most 15 év tapasztalattal nem férek bele a rohadt katába soha…
Hitel 2-3*osát visszafizetni egy olyan ingatlanra ami nem ér annyi pénzt, az is netto ostobaság… akkor lakj olcsó albérletben amíg nem engedhetetd meg magadnak, hogy egy összegben letedd az első lakásod árát, mégha az csak egy 8milliós romhalmaz is akkor is.
8millás házat pl 3millió önerővel 5milliót felvenni, és visszafizetni közel 13milliót… na ez is egy orbitális nagy ostobaság.
#21 Megint nem gondolkodsz értelmesen.
Te ragadsz le a pillanatnyi helyzetnél. Most magas a hitelek kamata, de 1 éve még nem volt ilyen magas és nem lesz az 1 év múlva sem. Nem most kell lakást venni nagy hitelre, ez tény. De ettől még nem az a jó megoldás, hogy nem is veszel lakást csak fizeted ki a bérleti díjat életed végéig.
Megspórolsz havi 14-15 ezer forintot? Mire elég ez manapság? Semmire. De pont te akarod összehasonlítani azzal, hogy lesz-e egy konkrét saját ingatlanod X évvel később vagy nem lesz.
Tényleg azt akarod megmagyarázni, hogy havi 15 ezer forint különbség megérné, hogy másnak a lakását fizesd és ne a sajátodat? Nem fog sikerülni.
Értem, hogy valamivel meg kell indokolnod, neked miért nincsen saját lakásod és miért nem is lesz, mikor az emberek döntő többségének van legalább addigra mire nyugdíjba megy. De ettől még nem lesz igazad.
Most, ebben a pillanatban úgy véled könnyebben kifizeted a lakbért a hitel törlesztője helyett - ez így is van. Most azt érzed megspórolsz vele havi 15 ezret, ez is így van. De a végén akkor is ott fogsz állni 40 évnyi lakbér fizetés után is hogy ugyanúgy nem lesz semmid ahogy most sincsen, csak akkor már nem lesz ilyen havi bevételed amiből ki tudod fizetni a lakbért. Mivel KATA-ra pályázol egyértelmű, hogy a lehető legkevesebb adót és vele nyugdíjjárulékot fizeted, vagyis egyértelmű, hogy azok között leszel akiknek minimális lesz a nyugdíja. Lesz persze mellé ilyen-olyan megtakarításod, de tuti biztos vagy benne, hogy 20 év múlva is tudod fizetni és valóban lesz akkora havi pénzed nyugdíjasként amiből meg is élsz, a rezsit is ki tudod fizetni és a lakbérre is futja majd?
#20: "Lehet hogy amikor ti kezdtétek abban a piaci helyzetben ez jó döntés volt, ma nem az, ti meg ezt nem értitek meg, hogy ma nem olyan a piaci helyzet, mint mikor ti vettétek a tieteket a multban"
én a múltban pont hogy ugyanúgy szar helyzetben ugrottam az albérletből hitelbe. 9% kamattal, nem THM, hanem kamat!
Magyarországon sosem volt 8-10% alatt a valós infláció, amióta az eszemet tudom, legfeljebb papíron.
Amikor 10-20 éves távlatban gondolkodsz, egyet biztosra vehetsz, hogy a pénz el fog értéktelenedni.
"Jelenleg magyarországon lakáshitelnél a felvett összeg dupláját fogod visszafizetni, hát meséljétek magatoknak, hogy jól jártok vele, mert a “sajátot fizetitek”…"
Mert az mennyivel jobb, hogy életed végéig fizeted az albérletet , a tulajdonosnak veszel lakást.
2012-ben 48 m2es panelra 52000-et fizettem, most 140000 ft a legolcsóbb. (Győr Erfurti környéke). Ez átlagolva +8900 ft/hó évente, mert így egyszerűbb számolni, de a lényeg jól látszik!
1: 52000*12=624000,2: 60900 -->730000,3: 69800 -->837600,4: 78700--> 944400, 5: 87600-->1051200, 6: 96500-->1158000, 7: 105400-->1264800, 8:114300--> 1371600, 9:123200-->1478400, 10: 132100--> 1585200, 11: 141000-->1692000.
11 évre: 12.737.200 Ft
Míg azonos értéken számolva 52000 havi díjjal 11 évre: 6.864.000 Ft
2012-ben 12-13 millióért meg lehetett venni azon a környéken egy 48 m2-es panelt! Számoltam, és a tendencia folyamatos drágulást mutat, olcsóbb úgy sem lesz.
A KATA nagy előnye a biztos minimum nyugdíj ami jelenleg 28500 Ft!
Ebből aztán ki lehet fizetni az albérletet..., Így kb halálodig kénytelen leszel dolgozni!
#26: ha te a nyugdíjra alapozol bármit....egészségedte.
katás nem fizet be semmit, tud 4-6x vagyont felhalmozni az alkalmazotthoz képest
#27 A KATA nem véletlenül van értékhatárhoz kötve, aki KATA-zik az nem keres annyit amiből elég vagyont lehetne összeszedni ha nem gondolkodik ingatlanban IS.
Van ismerősöm aki a kezdetektől KATA-s volt és ő eleve tudatában volt annak, hogy állami nyugdíja nem lesz. Ami bevétele keletkezett azt viszont ingatlanba fektette. Először saját üzlethelysége lett, aztán plusz helységei amiket kiadott bérbe, majd vett plusz lakást és azt is kiadta bérbe. Mellette van másféle megtakarítása is, de jól tudja, hogy neki meg se fogja közelíteni a nyugdíja még így sem a férje nyugdíját, amit rendes munkaviszony után kap már évek óta.
Másik vállalkozó ismerősöm pedig közel 20 év után tavaly kezdett el azzal foglalkozni végre, hogy nyugdíjmegtakarítása legyen valami nyugdíjpénztárnál. Ami bevétele eddig volt abból simán csak valamennyit félretett, de részben a család el is használta a saját házukra, nyaralásra stb. Szóval hiába van a KATA-snak esetleg befektethető pénze ha nem fekteti be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!