Lakótelepi lakás eladása esetén hogy alakul arra a
hónapra a közös költség?
Figyelt kérdés
Ha pl. adott hónap 10.-i szerződési dátummal eladom, akkor arra a hónapra még nekem kell fizetni? Vagy egészen addig, amíg hivatalosan át nem írják? És ha előre ki volt fizetve, akkor visszajár, vagy betudják az új lakókhoz?
Nálunk közös költséget nem lehet hivatalosan tört hónapra fizetni, de gondolom ha annyira fontos, akkor megbeszéled a tulajjal/vevővel, hogy te fizetsz mondjuk 3ezret, ő meg 6ot abban a hónapban. Mondjuk én ezen nem c.gánykodnék egy többtízmilliós lakás esetén.
Az előre fizetéssel a közös képviselőt keresd, tuti nem írják át az új tulajra, a közművek sem így működnek. Visszakapod.
2023. jún. 26. 08:27
4/11 anonim válasza:
Tavaly vettem panel lakást. A birtokbaadás napja a fordulópont. Például ha 30 napos hónap van és 10.-én van a birtokbaadás, akkor az előző tulaj fizeti az első 10 napot, vagyis a havi közös költség 1/3-at, az új tulaj pedig a 2/3-át.
Ha túlfizetés van, akkor pedig menj a közös képviselőhöz és miután az új tulaj is elutalta a tört hónapra való közös költséget, te visszakapod a túlfizetésed összegét.
2023. jún. 26. 10:08
5/11 anonim válasza:
Utolsó, nálatok ez így van. Nálunk meg nem. Kifejezetten felhívták a figyelmem, hogy tört hónapozás nincs. Ezért kéne a kerdezőnek saját képviselőt megkérdezni.
2023. jún. 26. 10:10
6/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek.
2023. jún. 26. 12:00
7/11 anonim válasza:
Nekem is úgy volt, mint a 4-esnél, ez a hivatalos eljárás, de amúgy azon a 10 ezer forinton szerintem nem kéne összeveszni, én ilyenben már lennék nagyvonalú, akár vevői, akár eladói oldalon állok. Panelban egyébként örülnek ha valaki egyáltalán fizeti a közös költséget, nem fognak rajta fennakadni, hogy ki fizette ki. Amúgy egy lakás eladásakor egy tört hónapot bármelyik közös képviselőnek kötelessége lenne kibírni...
2023. jún. 26. 22:47
8/11 anonim válasza:
Megegyezés kérdése de egy 40-70 milliós lakásnál ne 10 000 ft-on múljon a dolog.
2023. jún. 27. 06:31
9/11 anonim válasza:
Hát normál ügymenetnél nem veszünk meg társasházi lakást anélkül, hogy ne hoznál 0-ás igazolást a közösképviselőtől arról, hogy nincs tartozás a közösköltségben. A társasház szmsz-e tartalmazza, hogy hanyadikáig kell megfizetni a közösköltséget. Ha a birtokbaadás ez előtt van, akkor már az új tulaj, addig a régi fizeti. Ezt érdemes a biztonság kedvéért a szerződésbe is beleírni. De azt az eladót, aki most kap több tízmillió ftot és vacakol egy 10 ezresen,... hát lehet, hogy hagynám a francba, pusztán nevelési célzattal. Szép nagy a kínálat most a piacon, várja meg nyugodtan, amíg legközelebb valaki rányitja az ajtót.
2023. júl. 1. 14:07
10/11 anonim válasza:
A közösköltség a lakás után jár, teljesen igaza van a közösképviselőnek, ha nem engedi szétaprózni. Akié a hónap első napján a alakás, az köteles megfizetni. Hogy ezt az összeget tudja-e az adásvételnél érvényesíteni, az részletkérdés. De most komolyan, fogsz kapni 23 milliót és azt mondod, nem, nem, nem adom oda, csak ha kifizeti a vevő a 9 ezer forintos közösköltségből a maradék 5 napra eső 1500 ft-ot is?
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!