Magyarként milyen élni NAGYVÁRADON (esetleg Marosvásárhelyen)? Idegennek érzitek-e magatokat? Atrocitások érik vajon a magyarul beszélőket (boltokban, utcán)? Megélhetésre egyre többen írják, hogy a Partium is jobb, mint az anyaország. Igaz ez? Lent!
Érdemes (soha Erdélyben és a Partiumban nem élőként, pár hét turistáskodást leszámítva) a remélt - valamivel - jobb megélhetés miatt megfontolni a közeljövőben egy Nagyváradra (Marosvásárhelyre?) költözés lehetőségét?
Mennyire éreztetheti a környék (város és a várost övező falvak) egy magyarországival, hogy ő hiába élne helyi magyarok társaságában, mégis idegen lenne (már ha egyáltalán...) számára a vidék - mindvégig?
Mennyire nehéz középszintig eljutni az államnyelvben?
Én éltem magyarországiként Marosvásárhelyen, igaz csak egy évet, tanulmányok miatt.
Semmiféle atrocitás nem ért, a románok és a magyarok is teljesen normálisan, türelmesen álltak hozzám. A románoknak sem esett nehezükre angolul kommunikálni velem (amíg nem tudtam értelmesen beszélni románul).
A legdurvább dolog, ami ért, hogy valami sportesemény (gondolom focimeccs, a tenisz meg a golf nem a prolik kedvelt sportja) után 50 kg-s és kb 16 éves fiatalok egy csoportja valami magyarellenes rigmust énekelt az utcán, de ezt is csak onnan tudom, hogy akivel voltam, lefordította nekem.
Romániát nem veri az Isten ilyen Orbán-félével!)
Nem a francot, csak itt Johannis-nak hivjak. Fidesz helyett van Psd, az Aur-os majmokrol ne is beszéljünk.
Na, hát akkor aki ennyire Románia-párti az kérje lakóhelye Romániáhozcsatolását.
Csak összejön nem csak a Tiszántúl, de talán a Duna-Tisza Köze is.
#16. A szomszed fuje mindig zoldebb, tartja a mondas.
Es forditva is. Mindenki a sajat helyzetet latja rosszabbnak.
Sokan pl Horvatorszagba szeretnenek koltozni, mikozben a horvat ismeroseim ugyanugy panaszkodnak a helyzetukrol mint a magyarok a sajatjukrol.
De aki nem akar hinni az ott lakoknak, az fogja magat es koltozzon. De legyen nala kolbasz, mert ott nem biztos hogy mindenutt lessz.
Magyarul - összefoglalva amit Ti e kiírás alatt írtatok - sehol se jó!
Panaszkodnak Horvátországban, nem jó itt sem (nem kell senkinek bemutatni a hazai nagyvárosok és az azokat övező falvak helyzetét), ugyanakkor ezen országok mellett:
-Egyesek szerint ugyanolyan rossz a Partium is
-Mások szerint pedig már jobb (ahogy írtam: legalábbis valamelyest) több szempontból.
Elődöntöttétek, hogy nincs eldöntve semmi.
Ezzel aztán kint vagyok a vízből! 😄
18 - Romániának van egy normális, európai jövőképe!
Magyarországnak meg semmilyen sincs!
Romániában jó az irány, Magyarország meg 13 éve züllik ezerrel.
18. Ez azért van mert néha csak változás kell egyeseknek, ezért mindent jobbnak találnak ami más. Meg attól is függ hogy hol élsz itthon. Ha pl nem szereted a várost ahol élsz azert nem az országot kell hibáztatni. Miért nem költözöl el egy olyanba ami szebb, ami tetszik? Nem kell ehhez Romániába menni. Itthon is vannak szép kis városok. Ha viszont az országot nem szereted akkor menj, de mint fentebb írták mások, Románia se külömb. Az hogy valahol olcsóbb az élelmiszer nem sokat jelent, mert sok más dolog van ami fontos még.
A kerdesedben írod hogy közepszinten se beszélsz románul. Így biztos nehéz lesz intézni dolgokat, orvoshoz menni stb. Egyáltalán milyen munkát tervezel amihez nem kell román nyelvtudás?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!