Magyarként milyen élni NAGYVÁRADON (esetleg Marosvásárhelyen)? Idegennek érzitek-e magatokat? Atrocitások érik vajon a magyarul beszélőket (boltokban, utcán)? Megélhetésre egyre többen írják, hogy a Partium is jobb, mint az anyaország. Igaz ez? Lent!
Érdemes (soha Erdélyben és a Partiumban nem élőként, pár hét turistáskodást leszámítva) a remélt - valamivel - jobb megélhetés miatt megfontolni a közeljövőben egy Nagyváradra (Marosvásárhelyre?) költözés lehetőségét?
Mennyire éreztetheti a környék (város és a várost övező falvak) egy magyarországival, hogy ő hiába élne helyi magyarok társaságában, mégis idegen lenne (már ha egyáltalán...) számára a vidék - mindvégig?
Mennyire nehéz középszintig eljutni az államnyelvben?
Ha mar költözni akarsz akkor a masik irányt vedd fontolora.
Tobb mint 5 millio román állampolgár van mar nyugati orszagokban, nyilvan jódolgukban költöztek el.
"Megélhetésre egyre többen írják, hogy még a Partium is jobb, mint az anyaország. Igaz ez?"
Részben (részben!) emiatt is ez a kiírás.
Ottani magyarjainkhoz.
#1 vagyok, es Erdélyi.
A szinvonal max hasonlo lesz ha startbol tudsz románul.
En hitelmentes lakással es kornyekhez kepest átlagon felüli fizuval is elkötoztem csaladostol Romaniabol.
Most lehet gdp számokkal dobálozni, de azt a hajadra kenheted. Aki csak teheti el akar költözni innen.
Romániát ma nagyon hájpolják, de egyébként csökken a lakossága, meg nem csak a magyarság, a románság számaránya is csökkenő. Így az ország össznépessége is.
És igen, így gondolom én is, ahogy előttem írták; "a GDP számokat a hajadra kenheted". Dá.
Most már végérvényesen a kérdéshez, azaz a kiíráshoz visszatérve: mivel volt szerencsém néhány hetet Nagyváradon és Marosvásárhelyen eltölteni, szerintem ez a két város gyönyörű!
Valahol rossz ezt olvasni, hogy többen említették onnan lassan mindenki (a magyar, de még a román is) el akar költözni...
Vásárhely sajnos eléggé leépült, de azelőtt sem volt nagy szám; szürke mezőváros.
Én Brassóban lakom és semmi pénzért nem költöznék el innen. Gyönyörű hely, rengeteg túrázási lehetőség, az emberek rendesek, az infrastruktúra kiváló, plusz jó munkahely.
A román nyelv nehéz és ocsmány, de ha pl. programozóként dolgozol, angolul is elboldogulsz.
Soha nem hittem volna, hogy valaha Romániába járok vásárolni: sajtot, vajat, kenyeret(!), juhtúrót, sört, paradicsomot, banánt, ananászt, szalámit, benzint vettem a legutóbb. Nem csak olcsóbbak, de finomabbak is!
Romániában 19% a legmagasabb ÁFA, míg Magyarország veri a mezőnyt a világ legmagasabb, 27%-os ÁFA-jával! (Romániát nem veri az Isten ilyen Orbán-félével!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!