Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Örökölt ingatlan eladása...

Örökölt ingatlan eladása miképp lehetséges így?

Figyelt kérdés

Örököltem egy házat, sajnos nem tudtam, hogy nem fizették a víz szolgáltatást évekig. Nem tartottuk a kapcsolatot. El szeretném adni a házat, de a vevő részletben tudná csak kifizetni, arra gondoltam, hogy valahogy meglehet oldani, hogy ő kifizeti a tartozást és én pedig átíratom a nevére az ingatlant cserébe? Természetesen ügyvéd jelenlétében, így 0-san szállnék ki én is és mindenki jól járna.

Ez mennyire megoldható?

A másik kérdésem, ha én fizetem ki a vízdíjjat miképp működik törvényesen az eladás részletben? Nem szeretnék átverés áldozata lenni. Nyilván ez esetben is ügyvéd jelenlétében történne az adás-vétel.

2023. jún. 7. 13:51
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

A vízdíj nem probléma, a vételárat annyival csökkenteni kell és ennyi.

Az, hogy részletben fizetné, inkább baj. Ilyenbe nem mennék bele. Hány részletben? Mennyi idő alatt fizetné ki? Mennyire lenne ez jó neked, hogy tulajdonképp elfolyna az a pénz, mert a kis összegekkel nem tudnál mit kezdeni úgy, mint egy nagyobb összeggel. Mi lenne a garancia arra, hogy végig fizetni fogja és nem hivatkozik egyszer csak valami hibára, amit szerinte tudtál? És ebben az esetben a tulajdonátírást hogyan tartanád jogszerűnek? A te neveden maradna, de ő használná? Szerintem ez a bankok dolga.

2023. jún. 7. 14:14
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Mindig úgy zajlik az adásvétel, hogy a szerződést megírja az ügyvéd, átbeszélitek és aláírjátok, ugyanakkor foglalót fizet a vevő, ami jellemzően 10%, de mi kaptunk már 15%-ot is, élethelyzete válogatja.

A házátadás később van, és addigra kell rendezned mindent. Jogilag, anyagilag, fizikailag. PL. kulcsok, takarítás, stb., amiben megállapodtok.

az utolsó vételárrészletet szokás visszatartani az átadás napjáig.

Tehát előre el tudod kérni azt az összeget, vagy sokkal többet, amiből tudod a tartozást rendezni.

2023. jún. 7. 15:56
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

"0-san szállnék ki én is és mindenki jól járna"

Ezzel mért jársz jól?

Több a tartozás, mint amennyit ér a ház?....

Mert ha pl. van 600 000 Ft tartozás, de 60 milliót ér a ház, akkor baromira nem jársz jól.:))

2023. jún. 7. 15:59
 4/6 A kérdező kommentje:
Sajnos nem ér 60 milliót... De köszönöm mindenkinek a segítséget. Sok hasznos információt kaptam. Már maga a temetés költségét is én álltam, egyébként lemondhattam volna róla az örökséggel együtt, ahogy a többi rokon tette(Erre értettem, hogy 0-san). Végül arra gondoltam felajánlom, hogy a tartozás összeg külömbözetét kérem el egybe, a tartozást pedig rendezzék ahogy akarják, így remélhetőleg gyorsabban lezajlik és elég egyszer utazni az adás-vétel miatt. Remélem ebbe belemennek.
2023. jún. 7. 18:44
 5/6 anonim ***** válasza:
Azért arra figyelj, hogy a tartozás névre szól, nem házra. Továbbköltözéssel is az adóson marad, szóval azt rendezd mindenképpen, az új tulaj nem tudja helyetted!
2023. jún. 11. 11:52
 6/6 A kérdező kommentje:
Utolsó: Én úgy tudom nem, de azért megfogom kérdezni. Akinek a nevére szól már nem él. Nyilván az a cél, hogy eladjam. Végül az új tulaj vállalja, hogy csak a külömbözetet fizeti meg nekem és a tartozást is ő fizeti külön. Mert így elég az ő nevére íratni a szolgáltatást és megkérheti részletre. Így előbb lesz övé a ház és mehet mindenki a maga útjára, remélhetőleg egybe megfizeti nekem a kissebb összeget, ezt már így nem kell részletre és így a tiszta.
2023. jún. 12. 18:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!