Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Tanya előnyök és hátrányok?

Tanya előnyök és hátrányok?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Ingatlanvásárlás előtt állunk, van egy 3 és egy 1 éves gyerekünk. Adott lenne egy tanya ( 6950nm telek + 90nm-es ház( fürdőszoba,wc, 2 szoba, nappali, konyha, spajz) beépíthető tetővel, sok melléképülettel (nagy részük bontásra ítélt). A legközelebbi város 40km-re van, falu 7km-re. Kórház 60km-re. Nincs víz, csak saját kút. Ti bevállalnátok így a költözést gyerekekkel? Mi szól mellette és mi ellene?

Ez egy rokon tanyája, így jelképes összegért vennénk át.

2023. máj. 30. 11:57
1 2
 11/19 NTBS ***** válasza:
92%

Előnye: szabadság, tiszta levegő.

Hátránya: távolság.

2023. máj. 30. 16:33
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

7000 m2 területet nem lehet rendben tartani, ha mindketten főállásban dolgoztok.

Maximum, ha beültetitek erdőnek (leszámítva pár száz m2-t, amin veteményest és gyümölcsöst csináltok). Jelenleg be van valamivel ültetve ezt a hatalmas terület?

Olvastam 7-ben, hogy vannak szomszédok, ez nagy pozitívum.

A faluhoz vezető út milyen? Gondolom nem aszfaltos. Nagy esők idején mennyire járható? Ha murvás, az már nagy dolog. Biciklivel járható, legalább száraz időben? Végül is a faluba biciklivel is be lehet menni, 7 km nem olyan nagy távolság. Jó időben a gyerekek tudnak így menni iskolába. Meg fognak izmosodni, az biztos. :-)

Van valakinek traktorja a közeletekben? Ha hó lesz télen, számítsatok arra, hogy akkor lesz eltakarítva a hó 7 km hosszan (a faluig), ha valamelyik szomszéd eltakarítja. Arra hiába vártok, hogy a közútkezelő munkagépei eltakarítják nektek. Erre is gondolni kell.

Nagyon fontosak a szubjektív tényezők. Nekem az volna az első gondolatom, hogy a faluba költözzek, ahol nemcsak házi- és gyerekorvos, de fogorvos is van, továbbá oda fognak járni a gyerekek óvodába és ált. iskolába. Ha nem vagy rossz viszonyban férjed szüleivel és testvéreivel, akkor további pozitívum, hogy ők is ott laknak a faluban. Persze, ha rossz a viszony, akkor az lenne lenne a pozitívum, hogy a tanyán nem tudnak olyan könnyen a nyakatokra járni. :-) Nekem szempont lenne az is, hogy a gyerekeitek a falubeli gyerekekkel (=óvodás és iskolás társaikkal) jobban tudnak barátkozni, ha a faluban laktok, mintha 7 km-re onnan.

Szóval ezek a szubjektív szempontok, amit csak ti tudhattok.

De az is szempont, hogy a faluban tudnátok-e házat venni. Ha nem, akkor az anyagiak eldöntik a kérdést. Viszont a 7000 m2-es területre akkor ki kell találni valami nagyon okos dolgot. Esetleg kiadni bérbe, ha van arra ember.

2023. máj. 30. 18:29
 13/19 anonim ***** válasza:
25%
Én egy kicsit közelebb mennek a városhoz. Ha munkát kell keresni azert falun nem sok minden van. Gyerekek óvoda, iskola dettó inkább városban van. Gyógyszertár meg egyéb szolgáltatás szinten
2023. máj. 30. 21:39
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

A tanyai életnél az is hátrány, hogy nem is hagyhatjátok el sok időre, nyaralni nem igazán tudtok, ha azt a nagy kertet is művelitek. Pláne ha állataitok lesznek, akkor nem is mehetnétek soha sehová, legfeljebb csak egy egynapos kirándulásra.

Plusz: Munka mellett be tudjátok hordani a gyerekeket iskolába/óvodába/szakkörre, ha nincs busz?

2023. máj. 30. 22:14
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
14: két home officeban dolgozo ember azt mondom el van ott. De gyereket 40 kmert utaztatni suliba mondjuk az mar más kérdés.
2023. máj. 30. 22:23
 16/19 A kérdező kommentje:

Itt legfőképp az anyagiak miatt került fel a lehetőségeink listájára. Vannak megtakarításaink, de azokból egy teljes felújítást nem tudnák megoldani.

Jelenleg a városban lakunk bent, ahol párom dolgozik. Én most gyesen vagyok, de ha dolgoznék ingáznom kellene a munka miatt. (Régen a faluban éltünk). Most egy családi házat bérelünk, van hozzá egy 800nm-es telek, aminek egy részét veteményesnek használjuk. De ősszel szeretnénk saját házba költözni, és mivel tetszik nekübk ez az életmód, és nem is áll messze tőlünk, mivel mindkettőnk családja mezőgazdaságból élt hellyel közzel, így mindenképpen olyan ház kellene, amihez van elegendő földterület veteményesnek, gyümölcsösnek.

A tanyán amúgy most kb 3ezer nm csak erdő, kb 2ezer van felszántva, a maradékon pedig van a ház a melléképületekkel és gyümölcsfákkal, szőlőkkel. Rengeteg munka lenne vele ez igaz, és ahogy írtátok, nem biztos, hogy mindig bírnánk erővel.

A faluban lehet jobb lenne, de csak olyat találtunk, ahol igaz hogy a terület pont ideális, 2400nm, de a ház csak egy régi kádár kocka, amit nehéz lenne bővíteni, vagyis lehetne, de nem annyiból amennyink van.

Köszönöm a válaszokat, szerintem ezt a tanya dolgot elengedjük egy időre, és megpróbálunk más lehetőségek után nézni!

2023. máj. 31. 07:50
 17/19 anonim ***** válasza:

Szerintem a tanyasi élet egy külön életforma. Az a kérdés, hogy ti bírnátok és szeretnétek-e. Én nem, de csípem azokat az embereket, akik bevállalják. Nem vagyok egy városi gyerek. Mi egy nagyon pici város szélére költöztünk 3500 nm-es telekre (felújított kádárkocka). Mindenért autóba kell ülni. Az út legalább aszfaltozott és élnek a közvetlen környezetünkben, ami nekem megnyugtató. Ami előnye:

- A nagy telek. Mi egyelőre nagyon pici területet művelünk és 1200-on élünk, a maradék mondjuk 2000 kvázi gondozásmentes, évente háromszor kaszáljuk. Ezt a tanyán megtehetitek-e vagy van-e művelési kötelezettség? Ha nincs, akkor igazából nem kell megijedni, végső soron erdősíthettek is mégegy nagyobb részt.

- A csend. Forgalmas főút mellől költöztünk ide, előtte Budapesten is éltünk évekig, az én fejem egyszerűen zsongott. Itt nem. Jóérzés elcsendesedni, hallom a gondolataimat és teljesen más jellegű feltöltődést ad az otthonunk, mint eddig. Ez egy tanyán még erősebben megvan.

- A magunk urai vagyunk. Van szomszéd, de a telkek mérete miatt nincs a szánkban. Kiabálhat a gyerek az udvaron, kultúráltan bulizhatunk a teraszon, lehet sikongatni a medencében, a kutyát nem zavarja.

És akkor a hátrányok.

- Autó. Két autónk van. Ha az egyik rossz, az helyhez köt. A gyereket gyalog is eltudom vinni oviba, utána pedig feltudok szállni a buszra, hogy beérjek a munkahelyemre, de az 2 óra plusz. Ha reggel nem indul az autó, elkéstünk mindenhonnan. Jó műszaki állapot mellett is előfordul ilyesmi. Ezen felül két autó, dupla annyi gyerekülés a kényelem kedvéért (ha én viszem a gyereket, a férjem hozza).

- Messze van minden relative. Nem úgy megy, mint anno Bp belvárosában, hogy fogom magam és mondjuk 200 méteres sétatávban mindent megtalálok, amire szükségem van. Nem tudok elugrani gyalog a sarki kisboltba, mert nincs. Illetve van, de 20 perc gyalog. Nekem megéri, de sokakat ettől a hideg ráz.

- Mindddiig, de miiiinndiiig van mivel foglalatoskodni, de ez szerintem általánosságban igaz a családi házakra is. Mire azt hinnéd vége, kezdheted előről. Egy felújított házba költöztünk, de kezelni kell már a külső fa felületeket, amiből akad bőven. Ereszalja a házon és a garázson, terasz, játszótér, tároló faház, stb. Le kell bontani egy melléképületet, kerítést építeni a helyére, az első kerítést lefesteni, terasz bútort felújítani, füvet nyírni, medencét gondozni, néha sepregetni, térkövön gyomírtani, stb. stb. és akkor még igazán nem is újított fel az ember semmit, csak karban tart. Mi ezt szeretjük, minket kikapcsolnak ezek a munkák, de gyerek mellett egyértelműen lassan megy. Valaki hidegrázást kap, ha meghallja...

- Ide lehetne hozni a gyerekek szegregálódását is, de ezt nem feltétlenül tartom relevánsnak. Hacsak nem egy lakótelepen él és a helyi suliba jár az ember gyereke, akkor már nem tudnak nagy utcai bandázások, egymáshoz átmászkálások lenni, mert akaratlanul is a település különböző végein élnek a gyerek barátai. De kétség kívül a kötelező, iskolán kívüli programokra is gondolni kell.

Szóval alapvetően ne mások véleménye alapján döntsetek szerintem, hanem hallgassatok a belső hangra, hogy szeretnétek-e ezt az életmódot és fenn tudjátok-e tartani hosszabb távon, illetve ha kiderül, hogy nem, akkor eltudjátok-e adni, van-e rá kereslet.

2023. jún. 1. 08:48
 18/19 anonim ***** válasza:

Nézd, ha az anyagiakat tekintjük, akkor minden a tanya mellett szól.

Az életmód az érdekes, hogy mennyire bírjátok a csendet, meg azt, hogy: csak példák: nem tudsz kaját rendelni, ha épp úgy alakul, nem tudtál főzni. Nincs nyüzsgés, programok, minden egyes bevásárlást, ügyintézést meg kell tervezni, az autóKnak (bizony, kell kettő mindenképp!!) mindig kifogástalan állapotban kell lenni, mert anélkül nem tudtok eljutni dolgozni, oviba, bölcsibe.

Ugyanakkor az a rengeteg pénz, amit megspóroltok azzal, hogy jelképes összegért cserébe megoldott a lakhatás, igen sokat nyom a latba.

Mi is tanyán lakunk, igaz, megyeszékhelytől 4 km-re. 2 dolgot nem szeretek benne: a földút (sosem volt még olyan állapotban, hogy ne tudjuk menni rajta autóval), és a csatorna hiánya.

Minden mást imádok itt, még azt a végeláthatatlan munkát is, ami a kerttel jár. Nekünk az épületek, a ház külön kerítéssel elzárt részen van 1400 m2, és van egy nagyobb kert 2400 nm, amit több év kínlódás után a szomszéd használja, cserébe ad pár zsák krumplit, de ha nem adna, se lenne semmi gond, mert legalább nem a gaz nő benne.

A kútra meg nagyon egyszerűen kell rakni egy vízszűrő berendezést, és kész.

Itt a környéken rengeteg tanya van, olyan "Bokrok", ahol max 15-20 család él. Azt látom, hogy virágzik a környék, sorra újítják fel akár vályog, akár Kádár-kockákat. Nagyságrendekkel olcsóbb itt egy ingatlan, amennyivel többe kerül faluban-városban egy ház, nem kerül annyiba az autó+üzemanyag.

De ami a legfontosabb: tetszik mindkettőtöknek a tanya? El tudjátok képzelni ott az életeteket? Mert mi első pillantásra beleszerettünk a miénkbe (megyeszékhely paneljából költöztünk oda) úgy, hogy felújításra szorult.

Ha mindkettőtöknek tetszik, csak kicsit féltek, az nem baj, mindent meg lehet oldani. De ha csak egyikőtöknek egy picit is nem tetszik, akkor nem szabad belevágni.

Különben rengeteg tanyás csoport van, nézzetek szét, ott látható, ki mivel küzd, bele tudjátok képzelni a helyeteket az övékbe, és talán úgy jobban döntést tudtok hozni.

2023. jún. 1. 12:15
 19/19 anonim ***** válasza:

Őszintén, egyszerre tegyétek a szívetekre a kezeteket, és mondjátok ki, hogy mi a ti életetek, mi a vágyatok!

-A "városi" fix munka, rendszeres jövedelem, szabadnappal, kényelemmel? Ehhez jön a szükség megoldásos tanya, hobbi kertész vénával, persze gondolom kiszámoltátok többek közt a havi plusz üzemanyag költséget, is...

-Önellátó, tanyasi életet akartok, szinte mindent megtermelve, az egészséges életért, a természet közelségéért? Ehhez jön eleinte a "városi" munka, amíg kialakul a tanya, de rövid időn belül egyikőtök feladja a "városi" munkát, aztán lehet a másik is, és el is tudjátok dönteni, ki lesz az.

Amennyiben nem egyformán válaszoltok a kettő kérdésre, azonnal váljatok el!

2023. jún. 5. 10:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!