Lakásvásárlás után maradt pénzetek? Vagy mindent a nulláról kezdtetek?
2es vagyok, előzőhöz hasonlóan nekem is azért jött ki épp hogy, mert a bank olcsóbbra értékelte a lakást, mint amibe került, ezért az önerőbe váratlanul többet kellett betenni, szerencsére meg tudtam oldani.
Azt én se értem, hogy vehet föl valaki több hitelt, mint ami kell, pl 4es válaszoló, hiszen a bank nem a vevőnek fizet, hanem közvetlenül az eladónak utal.
#11 Több önerőnk volt, mint amennyire szükség volt.
Volt 25 millió forintunk, de csak 10 millió volt az önerő. A többit beraktuk devizába és állampapírba meg TBSz számlára magasabb kamatra.
5# vagyok
Szintén nem minimális önerővel vettünk ingatlant. 80%-ot beletettünk, így simán adtak 8 helyett 12 milliót, nekünk pedig 4 maradt állampapírban vésztartalékként.
6+
min önrésszel, azaz 30%al kezdtünk bele. A telek ára felár volt, ezt kp ra fizettük. Nem használtuk el minden pénzünket, de építkezés folyamán belfutottunk a speciális katpnai hadműveletekbe. Csak a ft-euró árfolyamon burtunk 800000-et, a közművesítésre mindenki mondta max 1 millió, és lett belőle 1,7. A háztartái gépek ára fél év alatt 300000-el emelkedett meg, a konyhabútor anyag ára annyi lett, mint fél évvel ezelőtt komplett árajánlat beszereléssel, azaz 1,6 helyett 2,6. Az olyan költségek amire nem számoltunk elvitt közel 1 milliót. Ezek szintén tartalék pénzből mentek. Így elbuktunk kb 4-4,5 milliót, de tartottuk magunkat az elképzelésekhez. Ez az összeg fedezte volna a komplett kerítést és a terasz és a járda térkövezését. Mindent összeszámolva kb 50% önerővel rendelkeztünk. Nem tudom azok, hogy oldották meg ezeket az ár elszállásokat, akiknek fillérre ki volt számolva minden. pl: építkezés kezdetén 8300 ft volt egy tábla 15mm osb lap, 3 hónappal később kelett vennem egyet és 18500 ft-ot fizettem érte.
Én mikor vettem a lakásomat
( 2 szobás téglalakás),hitel nélkül szerencsére eleg volt rá
az addig megtakarított pénzem.
Emlékszem befizettem mindent,az utolso csekket is,hónap végén maradt pár ezer forintom összesen.
Aztán az az évet melóban nagyon keményen meghúztam, spóroltam,túloráztam.
Utána következő évben elkezdtem a lakásfelújítást.
Úgyhogy most 37 évesen van egy kívül belül teljesen felújított hitelmentes lakásom.
Egy élet munkája van benne,de ezt is csak fiatalon lehet megcsinálni szerintem.
Mi úgy döntöttünk, hogy minimál hitellel oldjuk meg (az is babaváró volt) cserébe merészek voltunk és csak 3 havi tartalékot hagytunk a számlánkon +minimális pénz a bútorokra.
2023ban már lehet nem merném ezt meg a mai inflációs környezetben :)
Én pont a Covid végén, még a háború előtt vásároltam lakást ismerőstől viszonylag jó áron.
16 millióm volt, 21 volt a lakás. Teljesen felújítandó, falakig visszabontandó panel, szóval alapból úgy kellett számolnom, hogy ebbe bele kell ölni milliókat, hogy költözhető legyen.
12 milliót adtam önerőbe, 9 millió hitelt vettem fel. 1 millió elment az illetékre és vonatkozó költségekre, 1 millió el volt téve kötvényekbe ahhoz nem nyúltam szóval olyan 5 millióm volt a felújításra.
Ez nagyjából el is ment és még mindig tudnék rá bőven költeni, de már beköltözve nem annyira kényelmes semmihez sem hozzányúlni.
A vésztartalék pénzt leszámítva volt pár húzós hónap, amikor nullán éltem.
Most meg simán csak nincsen semmire pénzem, hiába takarítok meg rendszeresen, igazából közben duplázódott mindennek is az ára. De már tökre leszarom, örülök annak, hogy van hol élnem és nem albérletre kell 3x annyi pénzt elköltenem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!