Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A foglaló árát el költhetem...

A foglaló árát el költhetem mint tulajdonos?

Figyelt kérdés
Letétben meg kell, hogy őrizzem a foglalo összegét, míg a teljes folyamat végbe nem megy? Vagy nyugodtan elkölthetem, mert én semmi esetre sem fogok visszalépni az eladástól. Tehát az az összeggel már én rendelkezem?

2023. márc. 25. 08:35
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
45%
Nyilvánvalóan várd meg, amíg a folyamat végbemegy...
2023. márc. 25. 08:40
 2/17 anonim ***** válasza:
87%
Az a tied, azt csinálsz vele, amit akarsz. Persze ha mégis visszalépnél, bánhatod.
2023. márc. 25. 08:53
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Mi van a szerződésben?

Egyébként jogszabály szerint minden esetben visszajár, amikor a szerződés meghiúsul, és az az eladó hibája, de akkor is, ha egyik félnek sem hibája. Pl. leég a ház, súlyosan károsodik, stb.

2023. márc. 25. 09:35
 4/17 anonim ***** válasza:
76%

Kérdező, elköltheted, de gondban leszel ha mégis valami gond lesz és vissza kell fizetned. Akkor neked kell valahogy előteremtened azt a pénzt.

A szerződésnek mindegy hogy te mikor költöd el a pénzt, a vevőknek is csak annyi kell, hogy ha vissza kell fizetned akkor vissza tudd fizetni és nem csak hetek múlva. Nem kell hogy ugyanaz a pénz, bankjegy legyen amit visszaadsz, mint amit ők adtak neked - de lennie kell ennyi pénznek amit vissza tudsz adni.

Általában lakás eladásnál az eladó egyben új ingatlant is vesz vagy építkezik. Így sokszor kell a folyamathoz ez a pénz is, tehát sokan "elköltik" - pl. ebből fizetik a foglalót ők a másik, általuk megvett ingatlanra. tehát meg lehet tenni.

Azért érdemes legalább a szerződés aláírását megvárni vele, hogy ne legyen gond ha mégis valamiért meghiúsul az üzlet.

2023. márc. 25. 09:54
 5/17 A kérdező kommentje:
Ez egy örökölt ház, és én házam ez teljesen külön van. Én egy új autót akarok venni, és most pomt nagyon jó árban tudn3k hozzájutni. Viszont nem tudom h meddig tart ez az "akció"
2023. márc. 25. 11:17
 6/17 A kérdező kommentje:
Ha én nem lépek vissza az üzlettől, akkor az ilyen leégés illetve hasonló jellegű dolgokon kívül mikor kellene visszafizetnem a foglalót?
2023. márc. 25. 11:18
 7/17 anonim ***** válasza:
82%

#6 A foglalót azonnal vissza kellene adni amikor a te hibádból vagy az említett okok miatt felbomlik a szerződés.

Autót akarsz venni, ahhoz nyilván van saját pénzed is és nem csak az ami foglalóként hozzád került.

Éppen úgy előleget kell neked is befizetned az autó vásárlásakor, ezt tedd a többi pénzedből. de fizetheted a foglalóból is - csak akkor vállald vele azt, hogy ha gond van és vissza kell adnod akkor fel kell venned személyi hitelt némi kamatra, amíg törleszteni nem tudod.

Megoldható.

A szerződést kell megkötnötök, onnantól a foglaló már nem foglaló, hanem előleg. Azt csinálsz vele amit akarsz.

Te tudod, hogy mikor mentek az ügyvédhez megkötni a szerződést.

2023. márc. 25. 11:25
 8/17 anonim ***** válasza:
18%
Még is mik ezek a hülyeségek könyörgöm a foglalót a vevő adja és pont hogy ő szivja meg mert ha még sem kap hitelt vagy más ok az már akkor is az eladóē ha tetszik ha nem. Tudom mert vettem lakást pont ezért nem előleget hanem foglalót kérnek könyörgöm. Úgy hogy én a helyedben biztos elköltenēm mert ha van szerződés ha tetszik ha nem az már a tiéd lesz és ezzel a vevő kockáztat csak
2023. márc. 25. 11:33
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

#8 Szerintem inkább nézz utána annak, mi az amit a foglaló jelent!

"Ha pedig az eladónak felróható okból nem kerül sor a szerződés teljesítésére (például, ha nem adja birtokba az ingatlant) akkor a kapott foglalót kétszeres összegben kell visszafizetnie a vevőnek.

Ha a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért mindkét fél felelős, vagy amelyért egyik fél sem felelős – például földrengés esetén megsemmisül az ingatlan, amely vis major helyzetért nyilvánvalóan egyik fél sem felelős -, akkor a foglaló összege visszajár a vevőnek."

[link]

2023. márc. 25. 11:38
 10/17 anonim ***** válasza:
58%
Költsd el.
2023. márc. 25. 12:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!