Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A lakásárak fognak csökkenni?

A lakásárak fognak csökkenni?

Figyelt kérdés
Albérletben élünk Nyíregyházán ahol már egy igényes albérlet 130 ezer bútorozatlanul… erősen gondolkozunk, hogy ne más zsebét tömjük és 2 gyerekre csok támogatást plusz kedvezményes hitelt és babavárót vegyük fel azt megpótoljuk és 25-28 millióért egy 3 szobás lakást megvegyünk. Érdemes várni, hogy hátha csökkennek a lakás árak vagy egyáltalán nincs erre semmi esély?
2023. febr. 16. 07:50
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
44%

"erősen gondolkozunk, hogy ne más zsebét tömjük és 2 gyerekre csok támogatást plusz kedvezményes hitelt és babavárót vegyük fel"

...és a még meg nem született gyerekek segítenek majd a lakáshoz.

"Megélhetési gyerekvállalók".

2023. febr. 16. 17:29
 12/24 anonim ***** válasza:
62%
Általában simán lealkudok 10 %-ot bármikor, többnyire bejön. A mostani házamnál már szinte pofátlanul alacsony árat mondtam, és mivel sürgős volt az eladás, nagyon jó áron jutottam hozzá. Két éve vettem egy lakást, azt meg drágábban vásároltam, mint a meghirdetett ár, mert szuper állapotú volt, nagyon jó helyen, ezért többen rálicitáltak. Akkor nagyon gondolkodtam, jó ötlet volt-e megvenni drágábban, de jelenleg több, mint 60 %-kal drágábban mennek el ezen a városrészen az alapállapotú lakások. Szóval nagyon sok mindentől függ, tudsz-e, és mennyit alkudni.
2023. febr. 16. 17:42
 13/24 A kérdező kommentje:
11. Sajnos a mai világban a mai rendelkezésekkel csak ilyen úton tud az átlag ember lakáshoz jutni. Én sem támogatom, viszont ahogy az utóbbi válaszomban említettem, bele vagyunk kényszerítve. Hidd el szívesebben vennék fel egy normál lakáshitelt ha tehetném. De családot így is úgyis tervezünk, más lehetőségünk nincs, sajnos senki nem dob meg 30 millióval… :)))
2023. febr. 16. 18:04
 14/24 anonim ***** válasza:
95%

Fogalmam sincs, hogy mi lesz sztem élő ember nem is tudja. Bármi lehet.

Ennek ellenére linkelek pár cikket ahol már ingatlan áresésről számoltak be. Azért itt látok 3-6 % közötti számokat a cikkekben.

Mondjuk az idei januárban a pénzromlás (infláció 25 % felett van), ha még ezen felül vminek csökken is az értéke az komoly érték romlás.

Mondjuk a tranczakció számok 30-50 %ot estek ami brutális.

- Megindult az ingatlanárak csökkenése

A trend azonban az év második felére megállt, az áremelkedés üteme lassult, a negyedik negyedévben pedig már sok helyen csökkenést is tapasztalt az Otthon Centrum. Országos átlagban a használt lakások árai 4, a házak árai pedig 5 százalékkal mérséklődtek 2022 III. negyedévéhez képest.

A számottevő kereslet elsősorban az energiahatékony ingatlanok iránt tapasztalható, míg a rossz energiafelhasználású ingatlanok iránti igény nagymértékben visszaesett, így ezek csak jelentős, akár 20 százalékos árkedvezménnyel fognak gazdára találni.

Link: [link]

- Több helyen is árcsökkenést mértek a legnagyobb ingatlanközvetítők

Országos átlagban a használt lakások árai 4, a házak árai pedig 5 százalékkal mérséklődtek 2022 III. negyedévéhez képest. A változás a fővárost is elérte, ám meglepő módon nem a házak, hanem a lakások árában érezhető a fordulat, a használt tégla lakások ára 3,5 százalékkal, a paneleké 2,5 százalékkal csökkent Budapesten.

A külső pesti kerületekben átlagosan 6,5 százalékos visszaesés volt mérhető az előző negyedévhez viszonyítva.

- De tessék globális piacról is van hír, hogy ne csak hazai legyen:

Bajban a globális ingatlanpiac? - Mélyrepülésben a nyugati lakásárak

Az elmúlt négy hónap alatt összesen 4,3 százalékkal csökkentek lakásárak Angliában, az elemzők szerint azonban még közel sincs itt a vége a lejtmenetnek. A szakemberek ezen felül további 5 és 12 százalék közötti visszaesést prognosztizálnak 2023-ra.

2023. febr. 16. 20:20
 15/24 anonim ***** válasza:
100%

Nekem 70-tól jön ki, 3 szobás belvárosi már 85-ért van.

[link]

Kiváncsi voltam, mert még Budapesten és Győrben is 130-nál olcsóbban is van igényes albérlet.

Ha beleteszel a keresésbe egy kicsi munkát, akkor évi fél-egy milliót is tudsz vele spórolni.

2023. febr. 17. 01:41
 16/24 anonim ***** válasza:
100%
2: Pontosan így. Nagyon jól csináltátok, gratulálok a házhoz.:)
2023. febr. 17. 01:42
 17/24 A kérdező kommentje:
15.: eltérő igényekkel rendelkezünk… :)
2023. febr. 18. 04:31
 18/24 anonim ***** válasza:
76%
Hát már elvileg vmit csökkentgetnek is.
2023. febr. 18. 08:13
 19/24 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem kifejezetten várni nem érdemes, inkább agresszíven lehet alkudni. Akinek sürgős/fontos az eladás, az el fogja adni kevesebbért is. Nyilván van egy enyhe mérséklődés az árakban de sokkal erősebb a visszaesés a tranzakciók számában. Tehát, akinek muszáj, az eladja, akinek nem muszáj, az inkább tartja.

Amit látni kell, hogy az építőanyagok ára brutálisan megnőtt az elmúlt években globálisan, így az új építés iszonyat drága, és ez húzza magával a használt lakások árát is.

2023. febr. 18. 19:51
 20/24 anonim ***** válasza:
100%
16os, köszönöm :) majd akkor fogok igazán örülni ha már túlvagyunk az egész vételi folyamaton, de az 5 millós alkut hivatalosan is elfogadta az eladó, szóval csak a pozitív példát szerettem volna itt reprezentálni.
2023. febr. 18. 19:58
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!