Igaz hogy ha egy társasházban eladnak egy lakást akkor az összes többi lakónak van elővásárlási joga? Ha igen és két lakó is él a jogával akkor kié lesz a lakás?
Figyelt kérdés
2023. febr. 7. 17:13
11/27 anonim válasza:
Ha egy lakásnak két tulajdonosa van, akkor vagy az van, hogy mindketten eladják a tulajdonrészüket az új vevőnek, vagy ha csak az egyik, akkor igen, ott elővásárlási joga van a másiknak. De az nem beleegyezési jog! Tehát vagy ő megveszi, vagy ha nem, akkor az új vevő.
12/27 A kérdező kommentje:
Nem úgy értettem. Ha ő el akarja adni a részét én nem az enyémet, majd ő kénytelen eladni a saját részét nyomott áron akkor ezt nem teheti meg ha én azt mondom hogy ugyanennyiért megveszem? (és persze meg is teszem, vagy legalábbis tenném ha hagyja?)
2023. febr. 9. 05:32
13/27 anonim válasza:
Ugyanez a szitu: ha a tulajdonostársad el akarja adni a részét és jön egy vevő az ajánlatával, akkor te eléállhatsz és ugyanannyiért megveheted a tulajdonrészét. Ha akkor nem veszed meg, akkor már eladhatja az új vevőnek. Vagyis csak azzal tudod megakadályozni, hogy eladja másnak, ha te veszed meg.
14/27 A kérdező kommentje:
Igen de így nyomott áron kaphatom meg?
2023. febr. 9. 06:27
15/27 anonim válasza:
Annyiért veheted meg, amennyiért eladja neked a tulajdonos társad.
16/27 anonim válasza:
Nincs, hacsak küllön nem rögzíti a társasházi alapító okirat
17/27 A kérdező kommentje:
Ja megtagadhatja az eladást. De csak azt választhatja, hogy senkinek se adja el nem? Vagy szerez egy kamu vevőt drágábban...
De ha annyiért én se veszem meg akkor megintcsak a nyakán marad... Nem?
2023. febr. 9. 11:04
18/27 anonim válasza:
Ha nem tudtok megállapodni, akkor a bíróságon kérheti a közös tulajdon megszüntetését a tulajdonostársad. Ha nem akarod/tudod normális piaci áron kivásárolni, akkor végső esetben eladásra kötelezhet a bíróság és el kell osztani a pénzt arányosan.
19/27 A kérdező kommentje:
Akkor is kerheti biroságon ha nem adja oda annyiért amennyiért tőle megvették volna?
2023. febr. 9. 17:03
20/27 A kérdező kommentje:
Na de ha eladásra kötelez akkor megint lesz elővásárlási jogom ahogy megjelenik egy vevő nem? És nem adhatja el neki ha annyiért én is megvenném...
Vagy rosszul értelmezem?
2023. febr. 9. 17:04
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!