Igaz hogy ha egy társasházban eladnak egy lakást akkor az összes többi lakónak van elővásárlási joga? Ha igen és két lakó is él a jogával akkor kié lesz a lakás?
Ez nem igaz, gondolom azzal kevered amikor egy ingatlannak több tulajdonosa van vagy örökösök vannak rajta, ebben az esetben van elővásárlási joga a többi tulajnak.
De a társasházban külön vannak a lakások és a tulajdonjogok.
Szerintem valami mással kevered.
Mikor vidéken pár éve(falun) vettem egy külterületi zártkertet
(hétvégi házzal),az művelési ágból nem volt ki vonva és ott valóban volt 60 napra kifüggesztési ideje az ingatlannak.
Ott a helyben lakóknak tényleg volt elővásárlási joguk.
Ahogy a 4-es mondja. Lehet ilyen, de az benne van az alapító okiratban. Ha nincs, akkor nincs ilyen.
Lakásokra egyébként nem jellemző, de parkolóhelyekre, tárolókra bele szokták tenni, azért, hogyha lehet, akkor a házban találjon új gazdára az adott ingatlan(rész). Ez szerintem logikus is.
Azt kizártnak tartom, hogy mondjuk egy lakásra ketten is jelentkezzenek elővásárlási joggal, de ha mégis, akkor gondolom az viszi, aki többet fizet.
Ilyen akkor van, ha osztatlan közös tulajdonban vannak a lakások (nincsenek albetétesítve, jogilag nem is társasház) és használati megosztással van kiosztva, hogy melyik tulajdonos melyik lakást jogosult használni. Ritka az ilyen, általában ikerházaknál, vagy pár lakásos "társasházaknál" fordul elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!