Miért érdekeltek az emberek a magas ingatlan árakban?
Vettel egy hazat mondjuk 15 millioert evekkel ezelott, 5 millio onero, 10 millio hitel.
A 10 milliot kamatostol kell visszafizetned es mire lejar a futamido, kb duplajat fizetted vissza, tehat 20 eves futamido alatt a haz neked nem 15 hanem 25 millioba kerul. Nyilvan azt szeretned hogy az erteke felmenjen az evek mulasaval, hogy ha eladod a hazad akkor ne legyel minuszban.
Ha arra gondolsz hogy miert nem adja valaki piaci ara alatt a hazat, arra az a valaszom hogy az ember nem akar csak ugy lemondani tobb millio forintrol.
Pl ha van egy hazam ami 50 millios es el akarom adni hogy elkoltozzek egy masik varosba, akkor az uj hazam nem lesz olcsobb mint ami a piaci ar. Hulye lennek 40 ert adni, hogy aztan felvegyek 10 millio hitelt hogy 50 ert tudjak venni egy masikat. :D
Lehet te nem erted ha nem vagy ingatlantulajdonos. Mondok egy masik peldat. Az autok eleg jol megdragultak az utobbi par evben. Te eladnad olcsobban az autot mint amennyiert masok aruljak. Pl 1 milliot kaphatnal erte, de ha eladod 800ert, akkor a kovetkezo autodra 200-al kevesebb penzed lesz.
Igazabol ez az ingatlanosdi addig volt sztem buli amíg az előző epitoipart érintő válság miatt az alacsony bazisrol szo szerint tudtak raketazni az árak. Az alacsony bázis találkozott egy olyan gazdasági környezettel ahol annyira ontottek a pénzt és hatalmas penzbőseg volt a piacokon, hogy az ritkán fordul elő. Ezáltal nem csak az albérlet pénzt hozta az ingatlan hanem 10-20 százalékos erteknovekedest is évente, persze hogy bomba buli volt. De ezek nelkül csak albérleti pénzt figyelembe véve már elég karcsú ám a hozam. Veszel egy lakást vagy panelt 40 misiert, hoz havi 180at, évi 2 milliót
. Az kB 5 szazalek hozam. Nem tul sok
. Szoval sztem az elkovetkező pár évre ezért is lesz vége ennek az őrületnek. Az meg csak mellékes, hogy a hitel kamatok is kva magasak lettek . Nem vagyok szakertő, szóval barmi lehet, majd kiderul
Az meg, hogy nem akarja olcsóbban adni és mondjuk tartja az 50 milliót azt értem
. De 50 millió volt akkor is amikor a forint 340 volt nem 420, és nem zabálja az infláció mindennek az erteket. Szoval real erteken mar bukott
. Nem vagyok gazdasági szakember, nem is tényként írom ezt hanem inkább kérdésként. Ez nem így van, hogy látjátok?
Hát persze, hogy nem érdeke a magas ingatlan ár, amíg BENNE LAKIK. Amikor viszont el akarja adni, az egyszerű embernek sem mindegy. Sőt leginkább nekik nem mindegy! Amíg az ingatlanbefektető sóhajt egyet, hogy nem 10%, hanem csak 9% lett a nyeresége addig a kisembernek igencsak húsbavágó, hogy mennyit is ér a sokszor egyetlen igazi vagyontárgya.
Legyen már eszetek!
17-es és ha eladja, akkor költözik a híd alá? Aki az egyetlen igazi vagyontárgyától válik meg, annak nincs másik lakása ahova menni tud! Nem ér semmit a felvert árral, ha nem tud a kettőre lépni, mert amit venne az ugyanúgy megfizethetetlen.
Abban viszont igazad van, hogy csak a befektető lakásvásárlók jól járnak ezekkel a magas árakkal.
Á nem lehet megadóztatni a külföldieket mert az UNIÓ szabad tőke áramlás törvényét sértené.
Ezért BP legszebb, legrégibb részein már szinte nem is laknak magyarok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!