Én örökségből vettem lakást, de pl. a barátaimnak, ismerőseimnek hogy lesz saját lakása, akik nem keresnek milliókat?
Olvasd el a leírást is. 28 éves koromig nyögtem az albérletet, aztán örökségből családi segítséggel lett lakásom. Nem egy egész lakást kaptam ingyen, hanem én is beletoltam a meglévő kb. 7-8 millió megtakarításom szinte egészét és még egy pici lakáshitelt is kellett felvennem, de összejött a vásárlás. Viszont a legtöbb barátom, ismerősöm maximum csak a szüleitől fog már örökölni és remélhetőleg még évtizedek múlva, akkor hogy lesz saját lakása az embereknek? Nem azért mondom, de pl. albérletbe sokan nem is akarnak szülni (amit megértek), de a lakást kiadók se igazán fogadnak be gyerekes párokat. Páran nagyon jól keresnek jó szakmával persze, közel a millióhoz, nekik még talán lesz ha ketten összeállnak 35-40 éves korukra, de aki néhányszázezret annak nem tudom hogy. Egy garzon is már többe kerül millió forintban, mint ahány négyzetméter a lakás. És a legtöbben még csak nem is fizetéstől fizetésig élők vagyunk (velük tényleg nem tudom mi lesz), hanem jobban keresők és sokan tesznek félre az ismerősi körömben is, de sajnos 5-10 millió megtakarítás sem jelent semmit már manapság, az inkább csak egy biztonsági tartalék vagy valami pénzecske ami ad egy kis szabadságot, de nem mondható egy vagyonnak.
Ja és nem azért sírok, hogy miért nem kap mindenki 25 évesen egy saját lakást, hanem konkrétan a 20% önerőt összegyűjteni is közel lehetetlen, majd elérni a maradék összegre olyan lakáshitelt kapását, aminek bírja az ember fizetni a törlesztőjét (vagy egyáltalán megkapja a hitelt).
Sokan otthon élnek amíg tudnak, vagy a párjukkal a szülőknél, közben gyűjtenek és elkezdenek építkezni. Általában kell minden is, csok, babaváró, szülői háttér. Ráadásul sok ismerősöm aki egyetemet végzett az elég jól is keres, vagy akár saját cége, vállalkozása, valamije is van.
Nem egyszerű, de mégis azt látom, hogy szinte minden ismerősöm elindult valahogy az életben és a lakásvásárlás útján.
Feladtuk mi már. Huszonéves pár vagyunk, mérnöki végzettséggel nyugati országrészben megyeszékhelyen multiban dolgozunk, a rokonok szemében multimilliárdosnak számítunk a 350-400 ezres fizunkkal/fő.🤣
Csak amíg ők gyári munkásként érettségivel tudtak lakást venni, addig nekünk diplomával is 10 év lenne a mostani árhoz összekuporgatni az önerőt, az árak meg addigra duplázódnak megint hála a támogatásoknak. Jelenleg a városunkban egy élhető panel 30 körül van, ez a nem felújítandó. De mi házat szerettünk volna venni nem 50 km-re a munkahelytől a c telep közepén óccccsóér, mint itt ajánlgatják. De egy átlag családi ház 45 milliótól indul. Szülői támogatás/ örökség nincs, szóval inkább élvezzük az életet, mint kuporgatunk a saját lakásra. Jelenleg újépítésű, teljesen gépesített, belváros széli albérletünk van, sajátból meg max a lepukkadt panel jönne össze külső lakótelepen, a jelenlegi bérleti díjunk 2-2,5x törlesztőjével. 😀 A rokonság meg minket fikáz, hogy mi milyen krvajól keresünk és miért nem tudunk lakást venni, mikor nekik a 200 ezres fizetésből is simán telik rá 🤣 hát akkor 15 évig 0 nyaralás, 0 szórakozás, 0 egyéb költés kellene. Itthon a mi korosztályunkban (30 alatt) vagy brutál szülői támogatás (min.10 millió), örökség, vagy külföldi munka mellett lehet saját ingatlanod. Ami nem lenne akkora probléma, ha normálisan szabályozott albérlet piac lenne, lehetne állatot tartani és gyereket vállalni albérletbe is.
1. Persze én is látok jó példákat. Huszonévesen már majdnem egymilliót kereső informatikus ismerős, olyan ismerős aki nem viccelek egy hotelt örökölt, olyan picit tőlem idősebb 35 körüli pár, akik felvették a világ összes hitelét és még épp időben tudtak venni tavaly a még nagyobb áremelkedések és hitelkamat-emelkedések előtt. De ők még mindig a kisebbség és ha "darabra" összeszámolom az ismerőseimet, akkor nem az előbbi példák az átlag. És mondom, én is jól keresek és a legtöbb ismerősöm is, szóval mi még a statisztikák szerint az átlag felett is vagyunk, nem a nettó 200-300-ak mennek.
2. Ugyanezt látom az ismerőseimnél is. Nagyon jól keresnek havi szinten nézve, sokkal jobban mint a lakással rendelkező öregek, de annyira lehetetlen célnak tűnik a saját lakás, hogy inkább havi szinten jól élnek belőle, mert nem akarnak 10 évig az önerőre spórolni mindenről lemondva, majd újabb 20 évig a hitelt fizetni szintén mindenről lemondva. Ja és mindezt egy olyan ingatlanért, ahol amúgy 1-2 gyerekkel már el sem férnek rendesen. Mondjuk azt nem tudom, hogy nyugdíjasként mi lesz, mert hogy nyugdíjból albérletet fizetni nem lehet, az biztos. Tudom az még odébb van, de akkor is.
3. Igen, sajnos a valódi átlag inkább ez lehet.
Azt tegyük hozzá a lakásvásárlásban sem feltétlenül van köszönet. Én vettem, de csak szar proli helyen ahol korábban pont azért nem vettem, mert a halál sem akar ilyen helyen élni. De egyszerűen erre tellett.
Néha elgondolkozom, és korábban is így voltam, hogy tulajdonképpen albérlet mellett is tudtam félretenni 16+ milliót, inkább utaztam volna el egy részét aztán ha megérem az idősebb kort akkor elmegyek öregek otthonába vagy felkötöm magam.
Sajnos ismerkedés, párkeresés szempontjából sem mindegy hol élsz, kik között mozogsz.
Egyetlen szerencsém, hogy nincs rajta vészesen sok hitel, pár év múlva vissza fizetem aztán biztos, hogy húzok innen a bús fenébe.
De ez megint olyan, hogy eddig spóroltam, hogy legyen hol laknom, most spórolhatok, hogy ne itt kelljen laknom... Ördögi kör.
Én is azt mondom, ha lenne rendes albérleti piac, akkor a tököm se akarna sajátot.
Kulfoldon vettem hazat mert kikoltoztem es 30 eves korom elott lett egy hazunk hitelre. Szerencsem volt mert pont akkor vettem, mielott felmentek volna az arak es a hitelkamatok is alacsonyak voltak. Elotte alberletben laktunk es menekulni akartam az alberletbol.
Az otthon elo barataim, ismerosiem mind ugy kezdtek hogy a szuloknel vagy nagyszuloknel laktak a parjukkal, foleg hogy falun nagyon ritka az alberlet. A legtobb azota vett hazat vagy epitett, megpedig ugy hogy felvettek a CSOK-ot elore 2-3 gyerekre. Olyan ismeroseim is vannak akik regebben, meg a CSOK elott kimentek kulfoldre es ott gyujtottek penzt, majd vettek egy felujitando hazat. Akkoriban viszont 4-5 millio volt egy felujitando haz, most meg 10 milliotol kezdodik(falun).
Ha Magyarorszagon laknek akkor biztos hogy vallalkozasba kezdenek mert alkalmazottkent nagyon szar a helyzet. Sokszor be sem jelentenek, igy nem is kapsz hitelt.
" hát akkor 15 évig 0 nyaralás, 0 szórakozás, 0 egyéb költés kellene."
Ez a '80-as években is így volt. Nem az arányok változtak, hanem az életstílus és az igények.
8. Nem a harminc felettieket akarom kipécézni, de igen általában ez a helyzet, hogy a 30-40 körüliek tudtak venni az utóbbi pár évben azért valamit maguknak, főleg az állami támogatásokkal (vagy maguktól/családilag még akár huszonévesen is valamit 2010-2015 körül amikor simán csak olcsóak voltak az ingatlanok).
Csakhogy a huszonéves, illetve pontosabban a még nem gyermekvállalási korban lévők számára is ugyanúgy megemelkedtek az ingatlanárak, egy garzon ára is ugyanúgy iszonyatosan felment, ahová nem is lehet családot alapítani. Szóval aki az utóbbi 5 évben (mínusz az utóbbi 1 év talán, vagyis 1-5 éve) ért családalapítási korba, volt már harmincas, azok jobban tudtak élni az állami támogatásokkal.
A lényeg amit mondani akarok, hogy jól kibasztak a huszonévesekkel a piactorzító támogatásokkal, mert nekik sokkal nehezebb lesz megint, mint az öt-tíz évvel ezelőtti huszonéveseknek volt. A mostani még fiatalabbakról meg már ne is beszéljünk. Mindenki azt érzi, hogy aki nem tudott az utóbbi 3-5-10 évben ingatlant venni, az már nem is fog, mert ugyanolyan könnyen már nem lehet.
9. Az biztos, hogy így volt, csakhogy akkoriban elvileg szegényebb volt az ország, a világ, az emberek. A gazdaság, a GDP azért nő, mert fejlődés van, gazdagodás, gyarapodás van és ez valahol láthatóan is le kellene csapódjon ebben is. 40 éve se ahhoz mérték az emberek az életüket, hogy hogy éltek az emberek pl. 80 éve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!