Mi történik akkor ha 2 testvér örökol egy házat , mindkettő a magának akarja de az egyiknek nincs pénze hogy a másiktól megvásárolja a ház ráeső hányadát?
Tegyük fel van 2 testvér akik örökölnek egy házat fele-fele arányban, nincs senkinek sem élvezete a házon. A sztori kedvéért legyen a nevük Éva és István.
István azt mondja Évának hogy ő megvásárolja az örökség ráeső részét mert kell neki a ház, van is pénze. Viszont Évának is kell a ház, nem akarja eladni, legszivesebben ő vásárolná meg Istvántól de nincs pénze és hitelt sem kap hogy a testvérétől megvegye a ház felét, idegennek sem akarja eladni, Istvánnak sem, ő csak meg akarja tartani.
Istvánnak vagy a ház másik fele kell, vagy az ő tulajdonrészének az ára hogy tudjon venni egy házat magának valahol máshol de inkább csak kifizetné a testvérét a házból ha van rá lehetőség.
A törvény mit mond? mi a teendő ebben az esetben?
De idegen nem venné meg István részét (én sem vennék olyan házrészt ami nem lesz teljesen az enyém mert a tulajdonostárs nem akarja eladni az ő részét),Éva meg nem tudja megvásárolni, és eladni sem akarja az ő részét.
Ilyenkor patthelyzet van?
Éva vásárolni szeretne de pénze nincs és hitelt sem kap.
Szerinted?
Kérni kell a közös tulajdon felbontását.
1. István kifizeti Évát
2. Eladják és osztoznak.
Tertium non datur.
Éva semmit nem tud lerakni az asztalra. Van egy 1/2 része amiből nem lesz 1/1. Ebből a pozícióból nézve nagyon rossz kártyái vannak.
Jó lenne ha Évát meg lehetne győzni, mert ha bírósági útra kerül az ügy még drágább lesz.
Én megvenném az 1/2 részt Istvántól. Mivel 1/2, ezért nyilván piaci ár alatt van jóval. Aztán kiadnám albérletbe valami etnikumnak az 1/2 részt, addig, amíg Éva is eladja nekem piaci ár alatt. Utána meg van egy házam, ahová kell hívni egy fizetős etnikumot aki kidobja az albérlőket.
Tehát piaci vevő lenne István részére is. ;)
Ahogy nézem, István nem is annyira ragaszkodik a házhoz, mert ő végül abba is belemenne, ha kifizetnék a részét és akkor vehetne magának egy ingatlant máshol.
Éva az, aki érzelmileg nagyon ragaszkodik a házhoz, semmiképpen nem válna meg tőle. Tehát neki kellene valahonnan pénzt keríteni, hiszen nem csinálhatja azt, hogy övé a ház, a tesójának meg semmi.
Ha Éva saját lakásban lakik, akkor el kell azt adnia, ha meg akarja tartani az örökölt házat és odaköltözik. A szövegből kiderül hogy Éva nincs igazán ellátva pénzzel, és hitelt se kap. Arra lenne pénze, hogy fenntartsa azt a házat? Mert ha nincs, akkor a sok tartozás felhalmozása után elveszik a részét. Akkor is fizetni kell havonta, ha nem lakik ott senki.
Az lenne a legjobb mindenkinek, ha eladnák a házat együtt, és a pénzrészükből mennének a saját útjukra. És akkor nem állna örökre közéjük.
Én sem akartam semmi pénzért eladni Édesanyám halála után a lakását. Azt mondtam, hogy örökre megtartom, mert az az övé, az élete az a lakás.
De aztán amikor fél év múlva már nem volt pénzem fizetni a saját és a másik lakás rezsijét együtt, rájöttem, hogy hiába álmodozom, el kell adnom Édesanyukám lakását, mert a gatyám is ráment fél év alatt a kettő fenntartására.
Szóval Évának a valóságot kellene látnia, ráadásul az ő esetében csak a fele az övé.
Tulajdonképpen a gyerekek semmit sem tettek az örökölt lakásért, ajándékba kapják, mert valaki meghalt. A szülők munkája az egész, és ők meg úgy veszekednek rajta, mint a kutyák egy darab húson. Ezen is el kellene gondolkodni, mert mi lett volna, ha a szülő még életében ráíratja valaki másra? Akkor semmi sem lenne!
A kerdes hogy a torveny ilyen esetben mint mond. Kotelezheto e Eva arra hogy eladjak a hazat hogy Istvan megkapja a reszet.
Van e annak jelentosege hogy ki milyen anyagi helyezetben van, biztositott e a lakhatasa?
Eve lakhat akar a szulei hazaban, lehet azert nem akarja eladni, de lehet hogy az elettarsanal lakik, a haz az elettarsae, ezert nem mukodik hogy eladja, kifizeti Istvant es bekoltozik a szuloi hazba.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!