Jó ötletnek tartjátok ezt a tervet ház vásárlásról?
Szóval én 20 éves vagyok, otthon lakom, májusban érettségiztem most keresem a megfelelő munkahelyem. Vidéken lakok családi házba a családommal, akik körül hiába volt jó felnőnöm, mára már elviselhetetlen itt lakni, így menni akarok. Albérletbe nem akarok menni, viszont minden álmom évek óta egy saját ház. Itt a környéken van egy kisebb város, amiben egy felújított, tető és nyílászáró cserés ház is max 20 millió forint,így itt tervezek házat venni, mert ez a város központban is van több nagy város között is.
Több helyen olvastam itt, hogy hülyeség ennyi idősen hazat venni, hogy egy ember ( egyedülálló vagyok ) minek megy egy saját házba, ha van albérlet és panel is meg stb, ti ezt hogy gondoljátok? Tényleg hülyeség egy házvételbe belevágni?
A családom nincs jo anyagai helyzetben ahhoz, hogy támogassanak, így hitelből tudnák venni házat. Folyamatosan keresem a munkahelyeket, ami mellett tudnám fizetni és meg is tudnák élni a fizuból , így tervezek.
Ha 350 ezer forint lesz a nettód?, ami az általad felvázolt legjobb eset, és otthon laksz, akkor is havi mondjuk 250-nél nem fogsz félretenni többet.
így 4 millió önerő + ügyvédi díj (kb. 500 ezer forint) + részletfizetés az illetékre (800 ezer forint) biztos lesz egy 20 milliós ingatlan megvásárlása.
Mi most költöztünk a férjemmel egy 60 nm-es lakásba. Azt mondtuk, hogy nem hozunk otthonról bútorokat, a lakást csak tisztasági festeni kellett, meg megcsináltuk a 80 nm-es kertet, így is olyan tételek vannak, hogy egy ágy 200 ezer, egy szekrény 330 000 kiszállítással egy kanapé 200 000 forint, szóval mi lazán ráköltöttünk csak a berendezésre, úgy, hogy a konyhabútor megvolt olyan 1,5 - 2 milliót és ikea meg mömax bútorokkal vagyunk tele.
Szóval 1 milliót lazán számolnék arra is.
Tehát ahhoz, hogy nyugodtan belevághass egy 20 milliós lakás vásárlásba olyan 6 millió biztos kell. Ez ha megvalósul a 250 ezres havi cél, akkor 2 év alatt van meg.
A kérdés nyilván olyan szempontból "fiktív", hogy még csak a tervezés alapjainál jársz, de jól teszed, hogy már gondolkozol, előre nézel pénzügyi szempontból.
Jelen állás szerint amit tenned kellene, hogy elkezdesz dolgozni, kialakítod az életedet, meglátod mennyit tudsz félretenni, figyelgeted az ingatlanárakat, megtudakolod mekkora önerőkre adnak a környéken hitelt. Majd kockás papír és kiszámolod te ezt mikor tudod kb. elérni. Félévente leülsz, megnézed hogyan alakult a megtakarításod, hogyan alakulnak az ingatlanárak, ha akarsz/tudsz korrigálsz rajta, jobban megszorítod a gatyát, munkahelyet váltasz, vagy tervezel hogyan tehetnél szert nagyobb bevételre, tanulsz, akármi.
Ha már számolgatsz, akkor mindig látni fogod aktuálisan, hogy mennyire állsz messze a kitűzött céltól, hány év kb. egy ingatlan megszerzése.
Szóval ami most éppen aktuális nálad, az a terv kidolgozása és az önerő szerzés, valamint a fehér jövedelemszerzés fix munkahelyen, hogy a bank szóbaálljon majd egyáltalán veled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!