Örülsz az ingatlan piac fordulasanak?
Ha igen miért igen, Ha nem miért nem.
Szavazatokat kérlek indokolt.
Én vennék rosszat is, de a környéken egy üres telek, vagy egy romos ház is több tízmillió.
Most reménykedünk hogy talán tudunk majd venni valami lepukkant putrit, és akkor majd pár év alatt helyrepofozzuk.
22: Olcsóbb környékre kell menni.
Ez sokszor már pár száz méterrel arrébb is megvan.
2014 óta (drasztikusan) emelkednek az ingatlanárak, így érthető, hogy senki sem akarja elhinni, hogy az ingatlanárak bizony csökkenhetnek is. Igen, 2008 és 2014 között csökkentek az árak, 6 éven át, összesen 20-25%-ot. Szóval azt feltételezni, hogy az ingatlanárak soha nem csökkenhetnek, butaság, azért ez nem volt még olyan rég...
A kormány erősen érdekelt az építőiparban, és mindent meg fog tenni, hogy ne zuhanjon be a piac, lásd még most is van CSOK, kamatstop stb. A vevők száma drasztikusan visszaesett a magas hitelek miatt, viszont az eladókon nincs kényszer az eladásra. Nem adják el ennyiért és kész, tartsák az árat. Persze ha nem jönnek se a befektetők, se a hitelesek, akkor ebből az lesz, hogy nem lesz eladás, marad az ár. Viszont 20%-os infláció meg 420 forintos euró mellett ha nem emelkedik az ingatlan ára, az azt jelenti, hogy reálértékben valójában már csökkent az ára.
Mivel drága az alapanyag és a hitel, nincs szakember, sok befektető is elvonult, ezért egy ideig szerintem megállnak az árak, stagnálni fognak. Aztán ha rendbe jön a világgazdaság, ismét elindul a hitelezés, akkor a határ a csillagos ég...
Szerintem inkább az építkezési kedv omlik össze, 13% jegybanki alapkamat mellett min 13,1% THM-re adnak lakáshitelt.
Itt lehet játszani a törlesztővel:
nekem 25 évre 24,2 millió végig fix törlesztővel 2,6% THM 109.800 ft/fó a hitelem.
Ugyan ez 13,1%thm-nél 282086 ft/hó --> jól keresek, de ebből napról napra élés következne...
Sokat érnek az emberek 25-30 millió "ingyen" pénzel, ha a hiányzó 30-50%-k hitelét meg nem tudják fizetni.
Szerintem az a réteg aki főleg igénybe vette a csokot 3 gyerekre pl kicsit jobban kereső gyári vagy irodai munkás, már nem fogja tudni igényelni.
Árcsökkenést nem érdemes várni, annak is örüljünk ha decemberig nem éri el az euro a 450 ft-ot.... Még iráni rial is erősödött az eurohoz képest pedig ott állandó háborúk vannak évtizedek óta, ha éppen nem kívülről lövik őket akkor saját magukat gyilkolják... igaz az ő szomszédaiknál nincs háború :)))
Nem látok semmi változást. Csak a csokosoknak van pénze házat venni. Azok meg kik? A ciguk. Cigut nem engedek be a házamba.
Kik maradnak? Az unatkozó ingatlanturisták akik csak bámészkodnak, de a büdös életben nem vesznek házat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!