Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Létezik olyan panellakás,...

Létezik olyan panellakás, amiben a konyha nem egy lyuk?

Figyelt kérdés
Eddig csak olyanokat láttam, amikben nem hogy egy rendes asztal, de még a hűtőszekrény sem fér el. Most egy csúszózsalusban lakom, itt nincs ilyen probléma. Esetleg csinált már valaki amerikai konyhát panelben?

2022. szept. 1. 16:38
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
Nem csak nők mennek a konyhába, főleg ha egyedül élnek. Van némi humorérzékem, most pl. zöldet adok, így 0-n vagyunk...
2022. szept. 1. 20:51
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

Létezik, igen! Ugye az alapfelállás az, hogy a panelokban (meg úgy általában a lakótelepi lakásokban) többnyire nincs igazán konyha, hanem ezeket főzőfülkének nevezik.

Akkoriban, a szocializmus idején ezt avval indokolták, hogy a munkás a munkahelyén meleg étkeztetést kap, így egy főzőfülke elégséges otthonra. Valamilyen szinten érthető is, hiszen a lakótelepek kiépítése előtti időszakhoz képes (háború utáni időszak, kb. a 60-as évek közepéig-végéig) ez is egy óriási fejlődés volt. Gondoljatok bele, gyakorlatilag egy teljes országot kellett újjáépíteni, mert romokban hevert az ország, több család lakott egy helyen, összezsúfolva, nem ritkán mostoha körülmények között.

Azóta persze eltelt sok évtized, jogosan érezheti a kérdező is, hogy ezek a lakások, az akkori elrendezés a mai kor igényeinek már nem test eleget. Több példa is van arra, hogy pl. a főzőfülke falat kivágják boltívet alakítanak ki, vagy eltávolítják, így egy közepes méretű konyhát, konyharészt nyerve. Tehát utólagosan is lehetségee a beavatkozás. Falkivágáshoz, vagy kiszedéshez viszint statikai engedély szükséges, indokolt esetben pedig az adott fal statikai szerepét áthidaló gerendával kell helyettesíteni. A fürdőszoba talán kivétel ez alól, mert azt akkoriban egy külön blokk-ként emelték be az épületbe. Egyébként akit érdekel, a youtube-on komplett szakmai filmsorozat van a panelépületek gyártásáról ld.házfyártás c. alatt.

2022. szept. 1. 22:16
 13/25 A kérdező kommentje:
De még akkor is ilyen lakások épültek, amikor már javában főztek otthon... Szerintem az is szempont volt, hogy legyen sok (viszonylag) nagy szoba, a többi nem számít.
2022. szept. 1. 22:23
 14/25 anonim ***** válasza:
100%
#13 Hogyne, az is cél volt, hogy a szobák aránya minnél nagyobb területet tegyen ki. Ugye akkoriban a peneles technológiát azért is használták, hogy minnél több embernek gyorsan adjon otthont. Nem volt ritka a félszobák kialakítása sem, amelyek 8nm-nél kisebbek, csak azért hogy legyen még egy plusz helyiség, amibe lakhasson valaki. Ugye ha 6-8nm-t hozzácsaptak volna inkább a konyhához, az akkori felfogás szerint ez azt jelentette volna hogy az a 6-8nm kihasználatlan. Aztán ugye a beépített szekrények is azokból az időkből származnak, amellyel az volt a cél, hogy minnél több cuccot el tudj rakni kis helyen. A lentről induló beépített szekrény egészen fölig ezt biztosította.
2022. szept. 1. 22:36
 15/25 anonim ***** válasza:
Persze hogy létezik. Pl. a 36 m2-es garzonoknak nagyobb a konyhája, mint a 35 m2-es másfél szobásoké.
2022. szept. 1. 22:45
 16/25 anonim ***** válasza:
100%
Igen, létezik nagykonyhás panel. Én is ilyenben nőttem fel. Kőbánya-Óhegyen, 10 nm-es konyhával. Ami persze nem táncterem, de jól elfértünk benne.
2022. szept. 1. 22:55
 17/25 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó vagyok. Bocsánat, nem tudok számolni. 3m x 5m-es konyhánk volt, az 15 nm. :-)
2022. szept. 1. 22:56
 18/25 anonim ***** válasza:
100%

Unokatesóméknak is kb. 15 nm-es konyhájuk volt, kényelmesen elfért benne egy L alakú konyha, plusz étkező asztal. Nekünk 10 nm körül volt egy blokk házban, az egy cső volt, de szintén kényelmesen el lehetett járni a konyhabútornés az étkezőasztal között még.

Vannak barátaink, akik átvitték a nappaliba a konyhát és a főzőfülkét összenyitották egy kis lyuk szobával, így kaptak egy teljesértékűt, de ehhez némi szerencse faktor volt, hogy pont a nappali falán van a fürdő, így nem kellett keresztül vésni a vezetékek miatt az egész lakást. Szerintem tök jó lett. Nekem a halálom az a panel (és ez pont ilyen volt), ahol a konyha egy lyuk, de van egy 15 nm-es közlekedő/előszoba, ami nem jól kihasználható.

2022. szept. 2. 05:13
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
Altlaban szobat at kell alakitani. En olyanban laktam ahol a regi konyha egy elég nagy furdo lett. Egy szobabol lett konyha. Es a lyuk regi furdoszoba helyen ruhasgardrob es meg igy is maradt nappali+2 halo. Nagyon szerettuk de kinottuk vegul. 72 nm volt. 2+2 szobas eredetileg es egy nagyobb szobabol lett konyha etkezo. Az elozo tulaj csinalta ,allitolag 3 honap volt az atalakitas (csoveket a padlo alatt ujra kellett rakni)
2022. szept. 2. 09:56
 20/25 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat, ezek szerint átalakítás nélkül is van ilyen, bár 15 m2 már sok lenne, és gondolom nem garzonhoz tartozik. Majd jobban belemélyedek a témába.
2022. szept. 2. 10:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!