Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Aki tavaly vett ingatlant, 10...

Aki tavaly vett ingatlant, 10 millió felett spórolt?

Figyelt kérdés

Utánaszámoltam, hogy a tavaly hitelre vásárolt lakásommal mennyit nyerhettem azóta.

A lakást 28-ért vettem (lealkudva 30-ról), azóta kb. 33-at ér. 13 millió hitelt vettem fel 4,75%-os kamatra, a visszafizetendő összeg 20 misi. Most ugyanezt a konstrukciót 27 misi visszafizetendővel kínálják 8.6%-os kamattal.

Akárhogy számolom 10-12 misit nyertem csupán azzal, hogy tavaly vásároltam és nem most?

2022. aug. 31. 03:12
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
91%
Én igen, tavaly márciusi a lakáshitelem, 62e a törlesztőm. Ugyanaz a konstrukció ugyanott most 113e lenne. Nagyon durva.
2022. aug. 31. 15:43
 12/22 A kérdező kommentje:
Nekem 83 (tavaly októberben vettem fel), most ugyanott nekem is 113e :). Gondolom, K&H-s vagy. És a havi jóváírás sem 150 többé, hanem 250 minimum.
2022. aug. 31. 16:04
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Én pont 1 éve vettem lakást.

21-ért vettem ami már akkor is olcsónak számított. Felújítás eddig 5+ millió.

Kellene még 2 befejezni, azzal együtt 28 millió. 1 millió illeték, meg átírásokra, pár bútor, legyen 30 és az a vége.

Most 33-35 körül látok olyanokat, amire még mindig rá lehet locsolni 2-3 milliót és/vagy ótvar rondán néznek ki megcsinálva is. De látok már 40 milliós hirdetéseket is.

A hitelem 55 ezer Forint, most ugyanennek a törlesztője 80 ezer lenne, +25 ezer havonta. És "csak" 9 milliót vettem fel.

2022. aug. 31. 16:39
 14/22 anonim ***** válasza:
52%

Ráadásul nem is azt mondanám, hogy spóroltam, hanem egyáltalán tudtam lakást venni, mert most egyszerűen nem tudnék.

Most ha minden vissza jönne, lenne durván 20 millióm.

Ebből a 20-ból lejön az illeték, átírások 1,5 millió, nem árt 1 millió tartalék.

Szóval olyan 17-18 lenne amit lakásra tudnék fordítani.

Hitelt az alacsony bejelentett jövedelmem miatt csak 7-8 milliót kapnék. reálisan nézve 24-26 milliót tudnék lakás vásárlásra fordítani. A hirdetések meg 30 alatt nincsenek.

Ha minden pénzem nézem, legyen 20 millió, legyen 8 hitel. Illetéket fizetem részletre, meg kérek kölcsön ügyvédre. Az akkor is csak 28 misi.

2022. aug. 31. 16:54
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

#10 Én egy esetszétválasztást tennék. Az egyik eset amikor rövidebb távra veszel fel hitelt pl. 5évre. Ezt nyilván behatárolja a bérezés. Második eset, amikor hosszútávra veszel fel, pl. 20-30évre. Ezt behatárolja az, hogy mennyire vagy bátor hosszabb távra tervezni.

Szerintem a kettő között érdemes egy optimális egyensúlyt találni, ennek két módja van:

1.Azt mondod hogy időben választasz egy középtávot, pl. 15év.

2.Azt mondod hitelösszegben választasz egy közepes értéket, amit 5év alatt vissza tudsz fizetni, és majd inkább folyamatosan felújítgatsz.

Egy fontos megközelítést még érdemes szem előtt tartani: ha valaki már az elején nem tud törleszteni, mi lesz később?!

Sőt mi több, sajnos a bankok elhúznak olyan mézesmadzagot is, hogy első vagy első két évben alacsonyabb törlesztőrészletet határoznak meg, azután meg fixen nagyobbat. Na de mégis mitől lenne jobb későbbre felhalmozni a többletet...

2022. aug. 31. 22:46
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem van harmadik opció is.

Felvenni mondjuk 30 évre ugyanazt a hitelt, amit 10 év alatt is vissza tudnál fizetni. Ugyanúgy arra tervezel, hogy 10 év alatt kifizeted, csak alacsonyabb törlesztővel fizetgeted, folyamatosan előtörlesztesz, majd végtörleszted 10 évnél. Arányaiban ugyanúgy 10 év alatt fizetted ki, csak valószínű sokkal kevesebb kamatot fizettél ki és ha a terv borul és csak 12 év múlva tudod végtörleszteni sincs baj.

Nyilván ki kell számolni hogy jár jobban az ember, de csodálkozom, hogy ez sokaknak még mindig nem jut eszébe.

2022. szept. 1. 10:23
 17/22 anonim ***** válasza:
100%
Persze, én is a lehető leghosszabb futamidőre vettem fel, és igyekszem az első kamatfordulónál (10. év vége) végtörleszteni.
2022. szept. 1. 10:37
 18/22 A kérdező kommentje:
16: én is úgy tervezem, hogy 10 alatt visszafizetem, évente 1,2 milliót direkt elkülönítek előtörlesztésre. Persze hazdaságosabb lett volna, ha eleve 10- veszem fel, de olyan törlesztővel kalkuláltam, amit akkor is ki tudok fizetni, ha netán el kell mennem valami kulimunkába átmenetileg.
2022. szept. 1. 10:37
 19/22 anonim ***** válasza:
Mondjuk azt nem értem miért lett lepontozva a 14-es válaszom amikor szimpla tényeket írtam... :D Vagy csak megint nem tetszett a proliknak, hogy valakinek van/volt megtakarított pénze?
2022. szept. 1. 14:49
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
#19 Vannak, akiknek az a szórakozásuk hogy végig lepontoznak mindenkit. Más is tapasztalta, én is többször jártam már így. Azt is tapasztalom, hogy akkor is lepontoznak, ha nem értik a választ, lásd pl. 9-es vagy 10-es hozzászólás miért nem 100%-os?!
2022. szept. 1. 16:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!