Mennyire macerás közvetítő nélkül házat venni?
Vidéken egyszerűbb, ott még nem uralták le a piacot az ingatlanközvetítők.
Pesten elvétve futottam bele olyanba,aki maga árulta a lakását.
Mikor én árultam a lakást, megpróbáltam először hirdetni.
Különböző fotók, leírás és felület.
Minden hirdetésben más elérhetőséget adtam meg név nélkül.
Hónapokig egyetlen egy, de tényleg egyetlen érdeklődő sem volt, aki magánszemély lett volna.
Viszont napi 15-20 ingatlanos.
Nem akartam elhinni.
Úgyhogy végül ingatlanos adta el.
Ha nem látom, el sem hiszem.
Nem sok esetben hallottam, hogy sikerült ingatlanos nélkül, de azért van rá példa.
Nekem nem volt türelmem kivárni.
A közvetítő nem csinál semmit onnantól, hogy aláírtad neki.
Amíg nem, addig meg zaklat kb ezer rejtett mobilszámról
Vidéken az én környezetemben is eléggé elterjedt, hogy ingatlanosok árulják az ingatlanokat. Azért az nem igaz, hogy nem csinál semmit, annyit csinál, amennyit csak átengedsz neki, de biztos, hogy van az ingatlanosok között olyan szép számmal, akire akár igaz is lehet ez, hogy kb. nem csinál semmit sem, ki mennyire hatékony a munkájában.
5 évvel ezelőtt vásároltam ingatlant, ingatlanközvetítőn keresztül, a tulajdonos elmondása alapján 3 hónap alatt én voltam az első érdeklődő. Az ingatlanról baromira rossz minőségű, előnytelen fotók készültek, telefonnal. Egy szerencséje volt velem, hogy tudtam hol az ingatlan, láttam már korábban, tudtam miről van szó, mert fotók alapján fel sem keltette volna az érdeklődésemet! Azon túl, hogy a hirdetést kiemelte ingyenes hirdető helyen, ill. fizetősön nyilván fizetett azért, hogy kép is felkerüljön, semmit nem csinált, egyetlen egy kérdésemre nem tudta a választ, amit feltettem, a tulajdonos válaszolt minden kérdésemre. A tulajdonos is a helyszínen volt a megtekintés során, sőt a kulcsot is Ő hozta, 3x telefonáltam, mire összejött egy olyan időpont, ami mindhármunknak jó... Ez a "munka" egy büdös fillért nem ér!
Kollégám 3 hónapig hirdette a házát, egyetlen komoly jelentkező sem volt rá, folyamatosan zargatták az ingatlanosok, aztán beadta a derekát és átadta egy ingatlanosnak, aki 1 héten belül eladta azon az áron, amit Ő szeretett volna érte, szóval még alkuba sem kellett belemennie.
Jelenleg árulok egy ingatlant, pontosabban árultam. Próbálkoztam ingatlanos nélkül. A hirdetésbe beleírtam, hogy ingatlanosok ne zargassanak, amit az elsöprő többségük tiszteletben is tartott, mert csak egy ingatlanos érdeklődött, hogy várhatóan meddig akarok próbálkozni ingatlanos nélkül, mikor lehet aktuális, hogy felhív. 4 hónap alatt senki nem érdeklődött, abszolút senki. Kiadtam egy ingatlanosnak, megmondtam mennyit akarok érte, azt mondta, akkor arra ráteszünk 1 milliót, hogy tudjon alkudni egy kicsit a vásárló és az Ő költségei is ki lesznek fizetve beleértve a bérét is, azaz eladja nekem annyiért, amennyit kérek érte. Profi fotóst hívott, készült videó is az ingatlanról, azt mondta, tudja mit csinál, ezzel eltudja érni azt, hogy csak komoly érdeklődők legyenek. Kapott kulcsot, hogy nekem ezzel semmi dolgom ne legyen, én nem akarok odaszaladgálni, ha az a dolga, hogy eladja, akkor nekem ezzel ne legyen már dolgom egyáltalán.
2 hét alatt eladta! Annyit kapok kézhez kifizetve Őt és a fotóst, amennyit akartam az ingatlanért, a tulajnak is engedett alkudni mert belefért ebbe. Mindenki jól járt! A vásárlónak segített hitelfelvételben, ügyvédet intézett neki, nekem meg intézi az energetikai tanúsítványt. Ezt lehet nevezni munkának és ez az, amiért joggal lehet pénzt elkérni!
Semennyire, sőt...
Ha nem vagy funkcionális analfabéta, akkor egy csomó felesleges kört megspórolsz
Mindenki fel bír menni az ingatlan.com-ra, be tudja állítani a keresőben a feltételeket és az alapján bír keresni, aztán felhívni a hirdetésnél lévő telefonszámot. Nem tudom ezen mi olyan bonyolult vevőként.
Ugyanígy eladóként sem bonyolult írni egy néhány soros leírást, csinálni normális (nem telefonos legszarabb) képeket, alaprajzot feltölteni, adatokat pontosan megadni és kitölteni (hogy tudjanak rá keresni).
Aki ezeket nem tudja megcsinálni, az megérdemli, hogy százezrekkel vagy milliókkal húzza le szinte semmi munkáért egy ingatlanos.
A közvetítő nem a vevő dolgát hivatott egyszerűsíteni, hanem az eladóét. A vevőét inkább bonyolítja, ha egyáltalán van valami különbség számára.
Természetesen az eladó nem feltétlenül lakik az eladó ingatlan közvetlen közelében, és némelyiknek még van munkája is napközben, szóval esetleg egy ingatlanos fogja megmutatni a helyet. Hátránya a vevő szempontjából, hogy a közvetítő nem tud válaszolni a szomszédokról feltett kérdéseidre stb., meg esetleg gyakorlottabban hallgatja el a gyenge pontokat; valamint alkudni is úgy tudsz, hogy minden ajánlatodat egyezteti a tulajjal, aminek van egy átfutási ideje, és az ingatlanos is magasabb árban érdekelt, szóval esetleg nem is akar egyeztetni a tulajdonossal, ha túl keveset akarsz fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!