A mostani elmebajos árakon kik, hogyan és miért vesznek házat/lakást?
Gondolok itt arra, hogy egy átlagosnak tekinthető 100 nmes ház kb. 400 nmes kerttel már 100 millióba kerül egy nem világvégi városban. Száz millió forint. 100 millió. És akkor ez nem pest.
Tehát... most ingyen osztogatják a pénzt valahol? Valamiről lemaradtam?
Amikor 5-10 éve bőven ennek az összegnek a közelében sem voltak az ingatlanok, akkor is hitelekkel, családi segítséggel vettek ingatlant az emberek. Legalábbis jó részük.
Értem én hogy csok, meg hasonló baromságok... de ez akkor is 100 millió.
100 millió forintot mikorra gyűjt össze egy földi halandó?
Szóval pontosítva a kérdést! Mert értem, hogy páran megtehetik... de milyen szinten zsugorodik össze a közeljövőben a kereslet ilyen viszonyok mellett? A másik: akik meg is tehetik, MIÉRT veszik meg ilyen horribilis barom árakon ezeket? Nincs semmi belátásuk arra hogy ez nonszensz? Ha nekem VAN pénzem, mondjuk 10000 forint... és banánt akarok venni.... aminek a reális árát 600 forintra lövöm be, akkor hiába kér tőlem az eladó 10000 forintot érte, nem fogom kifizetni akkor sem ha itt van nálam az a 10000!
NONSZENSZ
Nekünk például nincsenek ilyen nagy igényeink, mint amit az első mondatban leírtál, egy 50 négyzetméteres kis lakást szeretnénk/szerettünk volna venni, első lakásnak, de már házassággal együtt 10 éve együtt vagyunk a férjemmel és gyereket is tervezünk, emiatt első lakásnál nem mennénk 45 négyzetméter alá, 50-en már elvagyunk, most is egy ekkora albérletben lakunk Budapesten. Még ha felvennénk a babavárót, úgy, hogy jelenleg albérlet mellett félretettünk 15 millió forintot, akkor is még 20 milla hitelt fel kéne vennünk, hogy Budapest jobb környékén vegyünk lakást (laktam már sok helyen albiban, ennyi kritériumunk van, betondzsungel putriba nem mennék vissza többet). Viszont gyerek még sehol, habira előre nem vennénk fel a babavárót + a piaci kamatok is elszálltak, valamint eléggé húzom a számat arra, hogy 40-ért vegyek egy panelt (Havanna lakótelepen is már ennyi egy 50 négyzetméter körüli...)
Szerencsére olyan helyzetben vagyunk, hogy ismerőstől tudunk elég jó helyen elég jó áron (bőven piaci ár alatt) albérletet bérelni, már 5. éve lakunk itt, festhetjük, bútorozhatjuk kedvünk szerint, ha neki nem lesz hirtelen valami életválsága amiatt el kéne adnia, addig biztos maradhatunk. Mi egyelőre feladtunk a lakásnézegetést, sokkal több pénzt tudunk félretenni az albink mellett, meg is marad a megtakarításunk, amit most diverzifikálva befektettünk több helyre, így ehhez 3 évig nem szeretnénk hozzányúlni. Addig pedig eléldegélünk így. Annyi előnye van még az albérletnek, ha bármi elromlik, nem nekünk kell kifizetni, hanem megoldja a főbérlő. Vagy ha éppen szakember jön és mi fizetünk, akkor utána annak az árát lelakhatjuk. Ezeket figyelembe véve nekünk a jelenlegi helyzetben jobban megéri albérletben maradni. Természetesen ha piaci áron kéne valahol bérelnünk, már lehet másképp gondolnám.
"Ha nekem VAN pénzem, mondjuk 10000 forint... és banánt akarok venni.... aminek a reális árát 600 forintra lövöm be, akkor hiába kér tőlem az eladó 10000 forintot érte, nem fogom kifizetni akkor sem ha itt van nálam az a 10000!"
Ha a 10000 forintos banán helyett tudsz választani 800 forintos párizsit, meg 35 forintos zsömlét, akkor valóban nem. De ha MINDEN élelmiszer 10000 forintba kerülne, akkor kénytelen lennél megvenni valamit annyiért, tetszik vagy sem.
A lakóingatlannak nincs alternatívája. Sátorban, pincében, jurtában, lakókocsiban lakni nem alternatíva. Ha arról lenne szó hogy egy kertes ház 300 millió egy lakás pedgig 15 millió, akkor jó lenne a banános példád. De mivel MINDEN ingatlan drága, lakni pedig kell valahol, ezért nincs választás.
"Gondolok itt arra, hogy egy átlagosnak tekinthető 100 nmes ház kb. 400 nmes kerttel már 100 millióba kerül egy nem világvégi városban. Száz millió forint. 100 millió. És akkor ez nem pest."
Ennyire azért nem tragikus a helyzet. Ilyen paraméterekkel rendelekző ÚJ ÉPÍTÉSŰ házat Pest megyében 60-70 millióért már lehet kapni.
Ha pedig a pest megyéhez és az új építésűhöz nem ragaszkodsz, akkor már 30 millióért is rengeteg költözhető állapotú használt ház van ilyen paraméterekkel (vidéki megyszékhelyeken, nem a világvégén)
Én 8 évig otthonmaradtam suli után. Előszőr visszafizettem a diák hitelemet, öcsémmel kifizettük a szülőiház deviza hitelét. Úgy is mi örököljük, és arra jutottunk anyukánk ennyit megérdemel, ha már egyedül felnevelt minket :). Végül anyu is adott bele, és mindenkinek 1/3 hitel jutott, miután bepereltem a bankot és megnyertem. :)
Én kaptam a 2 utca frontos telek felét, öcsém pedig arányosan nagyobb részt a házban. Itt azért megjegyezném: ez többe került így nekem, mintha vettem volna a faluban egy telket!
Így ezek után 4 évig spóroltam a házra, idén szeptemberben elkészül, és 24 millió hitelt vettem fel. Egy ilyen kaliberű lakás bérlése Győrben 250-300000 ft/hó lenne és meg fizetek 109000 ft/hót végig fix törlesztővel.
Bár tény "csak" nettó 75 m2 a ház 2 szobával, de én egyedülálló vagyok jelenleg, és 1 gyereknél többet amúgy sem szeretnék. Így ez bőven elegendő lehet a későbbiek folyamán is, ha meg mégsem akkor valószínűleg építünk egy nagyobbat (bár, ha így folytatódnak az áremelkedések, lehet a konyhából kell 3. szobát csinálni...)
Én az albérletet mindig is kidobott pénznek tartottam, persze, ha nincs más megoldás, akkor nincs mit tenni.
Durván 3 dolog kell a saját ingatlanhoz:
1. jól fizető munkahely (1 diplomát ingyen ad az állam!, Egy jó szakimunkás többet tud keresni mint egy jól fizető diplomás vállalkozóként)
2. spórolás éveken keresztül (az ' milliós kocsi éppen ugyan úgy elvisz bárhova mint az 5 milliós)
3. kompromisszumok (lejjebb adod az egódat, és, ha otthon van külön szobád akkor nem halsz bele, ha maradsz még pár évet)
12:
Azért nincs igazad, mert ahol én élek nem egy rózsadomb. Új építésű ház csak olyan van 1-2 amit úgy húztak fel hogy a régi házat ledózerolták.
De igen, megyeszékhely. Itt egy repedt falú, 70es években épített, vagyis teljes totális újjáépítésre szoruló ház 50 millió forint. Az a telek amin van egy tényleg használhatatlan ház az 33. De akkor azt először le kell bontani és máris 50nél vagy. 50 millió és egy darab nem túl nagy telked van.
És azért megyeszékhelyből indulok ki -nem csak azért mert ideköt minden- hanem mert ha máshol veszek valamit a munka miatt így is, úgy is be kell járkálni egy megyeszékhelyre. Községekben minimális munkalehetőség van.
Pest megye elmaradottabb részein ugyanez a felállás, be kell járni városba.
Uj építésű ház 60ért pest megyében? HOL? Putrifalván maximum, de szerintem ott se.
De kérlek mutass 30ért költözhető állapotú házat ami nem keleten van mindentől távol. Komolyan érdekelne.
11:
Szerintem nincsenek nagy igényeink. 30tól kezdődik az a panellakás ahol nem azzal kell kezdeni hogy levered a falakat. Máris 45 lesz.
És akkor az egy lakás. PANEL. NEM TÚL NAGY, SŐT!
Egyébként mindenkinek köszönöm hogy írt!
13+
Látom a többség szerint rosszul forgattam a lapjaimat, de nekem mégis van egy saját házam, amit önállóan segítség nélkül értem el! (~ 3 millióval került többe az ingyen telek, mint egy utcával arrébb)
#13: Egyrészt az irigység, engem is lepontoznak, mert van valamim. Másrészt, mert ez átlag feletti vastagon amid van. Harmadrészt pedig az aprós csúsztatások.
Engedd el, ha nem minimálbérből halsz éhen, itt el vagy pontozva
"Engedd el, ha nem minimálbérből halsz éhen, itt el vagy pontozva"
Vagy csak nem kéne túlozni, ferdíteni, és teljesen eltérő dolgokat összehansolítani.
Hogy mire gondolok:
"Egy ilyen kaliberű lakás bérlése Győrben 250-300000 ft/hó"
Nem láttam a konkrét ingatlant, de ez még győri átlagban is rendkívül magasnak számít 75 négyzetméterért. Gondolom nem szaunás, jacuzzis luxusházról van szó (ha mégis, akkor én kérek elnézést).
"Egy ilyen kaliberű lakás bérlése Győrben"
"vettem volna a faluban egy telket!"
Lehet hogy én vagyok lemaradva, de Győr az nem falu. Akkor miért a győri albérlet árakhoz hasonlítjuk egy falusi ház költségét??? Almát a körtével.
"Egy jó szakimunkás többet tud keresni mint egy jól fizető diplomás vállalkozóként"
Ez egy örök vitatéma itt a gyakorin. Nyilván sem a diplomás sem a szaki nem homogén csoport, így nehéz egy az egyben összehasonlítani őket. Az tény hogy egy szaki vállakozóként jobban keres mint egy alkalamzott diplomás átlagban. De egy heti 50-60 órát dolgozó vállalkozót miért egy fix 40 órás alkalmazotti fizetéshez hasonlítunk?
Megint almát a körtével. A vállakozó szaki fizetését a vállakozó diplomáshoz, az alkalmazott szaki fizetését meg az alkalmazott diplomáshoz illik hasonlítani. Mindjárt más lesz az eredmény.
"az 1 milliós kocsi éppen ugyan úgy elvisz bárhova mint az 5 milliós"
Elvinni valóban elvisz, csak a fenntartása nem lesz olcsóbb, ha nem csak a vételárat/amortizációt, hanem a karbantartást, szervízt, magasabb fogyasztást stb. is beleszámolod. Nyilván ezt úgy értem ha a 15 éves 250 ezret futott Corsát egy újonnan vásárolt Corsával hasonlítod össze, és nem a 15 éves Corsát egy 20 éves Audival.
#17: Ha már idézgetsz, olvasd el az egész választ: "Harmadrészt pedig az aprós csúsztatások"
"átlag feletti vastagon amid van"
Az lehet, de mint írtam ebben az országban mindenkinek adott a lehetőség a tanulásra. Ezt valaki kihasználja, mint én, és van aki nem. Gépészmérnök bsc diplomám van.
"Nem láttam a konkrét ingatlant, de ez még győri átlagban is rendkívül magasnak számít 75 négyzetméterért."
Pl: 3,6 millió volt a konyha, 3 millió volt a fürdő, wc burkolása csapokkal szaniterekkel, amúgy nincs a hazon sok extra, csak napelem és klíma. 30 m2 fedett terasz (teteje folyamatban). Azért Győr, mert nincs a környeken 10 kmes körzetben kiadó ház, 11 kmnél már Győrbe érek. Belülről hasonló kinezetű, felszereltségű lakások bizony 250000 tól indulnak.
"De egy heti 50-60 órát dolgozó vállalkozót miért egy fix 40 órás alkalmazotti fizetéshez hasonlítunk?"
8 közeli vállalkozó ismerősöm van, mindegyik többet keres mint én... Ha az havi ledolgozott óráikat, a bevételeikhez viszonyítjuk akkor is kijön a matek. Tehát ,ha 40 órát dolgozunk átlagba ~1,5x többet keresnek mint én. Egyiküknek sincs alkalmazottja!
"az 1 milliós kocsi éppen ugyan úgy elvisz bárhova mint az 5 milliós"
18 éves kocsim van 5,7 litert fogyaszt, ha kitaposom a lelkét. 1.9 PD. Fenntartása filléres tétel egy fele annyi idős hasonló kaliberű kocsihoz képest. Szintén ismerettségi körömben tudom viszonyítani. 6 éve megvan és drágábban tudnám eladni, mint amennyiért vettem.
Gyűjteni kell és spórolni!
Aki manapság ingatlant vesz vagy épít, és mindezt nem csokból és a babaváróból, az valószínűleg sok éve gyűjt esetleg örökölt.
Szóval nem érdemes keseregni, meg kell nézni mennyi 20-25 milliónak a törlesztője és azt az összeget félre kell rakni. Mire össze jön az önerőből 35%, addigra valószínűleg a gazdaság is helyre áll.
Nem lehet tudni mi lesz 5-10 év múlva! El kell határozni, hogy min 5 év múlva lakást fogsz venni, és ez alapján élni az életed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!