Mennyi fizetés kéne ahhoz, hogy lakáshitelt kapjak?
172 ezer Ft jelenleg a bérem, + némi pótlék, amivel együtt nettó 207 ezer Ft-ot kapok.
Fizetésemelés sajnos nem várható még évekig, bértabla alapján kapom a fizetésem, gimnáziumi tanár vagyok.
Felénk az 1 szobás, felújítandó lakások 20 millió körül kezdődnek, szeretnék egy olyat venni, mert akkor legalább a hitelre menne a fizetésem, nem az albérlet vinné el a kétharmadát.
Viszont egy kollégám lakáshitel-kérelmét elutasították nemrég, mert a bank szerint kevés a fizetése hozzá.
Hol találok adatokat arról, hogy mennyi fizetés kell ahhoz, hogy felvehessek egy lakáshitelet?
Alapvetően nem az a kérdés, hogy adnak-e hitelt, mert adni adnak.
A kérdés az, hogy mennyit.
Be kell kérni bankoktól ajánlatokat és az alapján belőni egy biztonságos szintet.
Én 1 éve vettem fel, igaz akkor még relatív kedvező kamatra. 160 ezer körül volt a bejelentett nettó bérem, 10-11 millió volt a max, amit fel tudtam volna venni. Havi törlesztőben nézve a fizetésem 35-40%-a.
Végül úgy döntöttem, biztosra megyek így csak 9 milliót vettem fel, az önerőm pedig 12 millió volt.
Ha a fizetésed nézzük, alapbérrel 170 ezer, ennek 30-35%-a olyan 50-60 ezer Forint. Ennyi lehet nagyjából a havi törlesztő.
Ez jelenleg olyan 6-7 millió Forintnyi hitelt jelent, ennyi amit biztonsággal megkapsz.
#14 Igen ezeket is bele kell számolni.
Illetéket lehet részletre is fizetni 12 havira.
Mondjuk kis fizetésből az a havi 65-70 ezer erősen fájó tud lenni.
Hitel 60 ezer, illeték 65 ezer, már havi 120 elment és marad 50-90 ezer megélni. Hát az húzós év lenne kenyér-víz életmóddal.
200ezer nettóra a havi jövedelmed 30%-33%-át, 60-66 ezer Ft/hó törlesztőrészletű hitelt kaphatsz, de ebben a kamat is benne van.
Innentől kezdve számolj, hogy mire futja!
(Nem tudom van e és mennyi az önrészed.)
Beírtam az adataidat, max. 30 évre kaphatsz csak hitelt, mert 35 évre már olyan sok a kamat, hogy nem bírja ez a fizetés.
És max. 14 millió hitelt adnak.
És 100 000 akkor a törlesztőd.
10 millió hitel esetén 20 évre olcsóbb,
akkor csak 85 000 a törlesztő.
5 millió hitel 10 évre pedig
61 000 Ft/hó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!