Nettó 400 ezer+ cafetéria fizetésre maximum mennyi törlesztőt mernél 20 éves fix lakáshitel esetében bevállalni?
Pl. 150-160 ezres törlesztő egyszemélyes háztartás esetén anyagi harakiri? (A lakáson nem kellene semmit se felújítani) Vagy inkább egy olcsóbb lakás kisebb törlesztővel 100-130 ezer max? Viszont azonok a lakásokon azért kellene újítgatni..
A fizetés évente 4-5 %-kal vagy többel emelkedik automatikusan abban a szférában, tehát a fix hitel törlesztője évente egyre kevésbé fájna.
Mennyit mernél bevállani? Mennyit érdemes?
Nos. Nekem 360 a nettóm, 100 a lakastörlesztőm, de családtagnak fizetek havi 80e-rel kölcsönt.
Emellett van 20e lakásmegtakarításom.
Kifizetem a rezsit, kaját veszek, egy kicsi marad még, de “költekezni” vagy a lakásba vásárolgatni nem nagyon tudok már. Vsak kvázi apróságokat.
Most 400 lesz nekem is a nettóm, az úgy +40e, kicsit könnyebb lesz talán.
Viszont hogy 20 évig ilyen “megszorítva” éljek, nekem necces lenne. Most tudom hogy pár év és kifizetem a csalàdi tartozást, azután simán bírható.
Nekem 180 a fix ktsg neked 160 lenne.
Az a baj, hogy hiába emelkedik a fizud 4-5%-ot, a most újra megismert 7-8%-os infláció mellett a reálkereseted csökken, a törlesztés viszont fix teher.
Én nem vállalnék ennyit, de neked kell tudni.
Kössél hitelfedezeti biztosítást! Ez valamennyivel megemeli a törlesztőt, de ha beáll valamilyen prücök, akkor fizeti a biztosító a törlesztéseket helyetted.
A pénzfelvevő bankodnál érdeklődj!
Szerintem max a bevételed 1/3-áig vállald be. Ha egyedül vagy, akkor munka szempontból is rugalmasabb vagy még, mintha családdal lennél.
Akkora infláció van, hogy 5 év múlva felét sem éri majd ez a törlesztő, 10 év múlva meg fagyipénzként tekintesz rá.
Mi is 400 nettóhoz mértünk. Ez a férjem fizetése, az enyémet direkt nem vettük figyelembe, mert tudtuk, hogy időn belül gyereket akarunk.
Mi 400 nettóra 110 ezret vállaltunk volna be MAXIMUMként. Végül 95 ezernél állapodtunk meg, inkább választottuk a kisebb lakást, de nem félünk a jövőtől.
6-7 év múlva meg tuti nagyobbra cserélünk.
Hitelfedezetit mi is néztük, de minket aggasztott az apróbetűs része. Nehéz elérni, hogy fizessenek és az is rövid időre tart.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!