Lakásvásárlás manapság - hogyan lehet észszerűen tervezni?
Sziasztok!
Huszonéves fiatal dolgozó pár vagyunk, kisebb megtakarított összeggel. Hosszútávon lakásvásárlást tervezünk, de egyelőre még nem köteleztük el magunkat ezen a téren. Egy kisebb városban lakunk a fővárosi agglomerációban, jómagam helyben dolgozom - a párom a fővárosba ingázik naponta. Néhány évvel ezelőtt, a munka - család és lakhatás körben terveztük ezt a települést, amely nagyjából félúton van mindkét fél családjához. Az elmúlt években sikerült egy jó albérletet találnunk. Néhány millió tettünk félre megtakarításnak. Szeretnénk saját ingatlanban gondolkodni, de a jelenlegi lakásvásárlási támogatásba nem igazán merünk belevágni, a környezetünkben a Budapesten és agglomerációban vásárolt ingatlanokhoz a Babaváró + CSOK támogatás mellett erős banki - piaci hitel is kellett az ingatlanokhoz. A munka és egyéb okok miatt nem szeretnénk messzebb menni. Aki hasonló helyzetben volt, mi volt a taktika vagy kompromisszum? Vagy segítség? Sajnos családi anyagi segítség nincs, se örökölendő ingatlan. Köszönöm a válaszokat. 27/N
Ha ez segit neked valamennyit, mi is ilyen cipoben vagyunk,2 eve kezdtunk el gyujtogetni, azota van 5 millio forintunk. Gyereket majd szeretnek, de egyelore nem alltunk ea a gyerekprojektre, elore pedig nem szeretnenk felvenni a babavarot, szoval egyelore gyujtogetunk, az eddigi megtakaritasunkat pedig beraktuk 3 evre allampapirba. Nem tudtunk volna akkor lakast venni, mikor fix 3%-on voltak a kamatok, most pedig 6-7-8%-ra nem mernenk felvenni mert olcsobb az alberletunk, mint a lakashitel lenne.
3 even belul tervezzuk a babat, addig gyujtunk, ha pedig varandos leszek, akkor megigenyeljuk az akkori tamogatast, ami lesz. En iden elkezdtem egy 1,5 eves kepzest a munkam mellett, ha minden jol megy akkor a kepzes utan tobb bevetelt tudunk generalni, valamint a ferjem is most gondolkodik a szakmavaltason.
De ha elszabadulnanak az ingatlanarak, akkor sem erzem magunkat veszelyben, nyugdijas korunkig nyugodt szivvel ki tudunk fizetni egy alberletet, mire odakerulunk addigra pedig 4 ingatlant fogunk megorokolni, mindketten egyke gyerekek vagyunk. (Ezek kozul az egyik Svabhegyen van, a masik Szentendren, a harmadik egy gyori csaladi haz es ezen felul a parom szuleinek van egy szigligeti nyaralojuk).
11-es kamu milyen svábhegy? milyen szentendre? NEk mauzzál már. Nincs pénzed. És nem is lesz.
Inkább vegyél fel 20%-os hitelt 20%-os önerővel.
Nem értem miért lehet olyan elképzelhetetlen, hogy a család egyetlen öröksége az ingatlan.
Családom piliszentlászlói, földekkel foglalkoztak még a háború előtt, TSZ-esítés után pedig kaptak vissza földeket, ezeket cserélték maguk között, így él most az anyai rokonságom teljes része Szentendrén.
Apukám pedig tősgyökeres budai gyerek, akinek a szülei a kapott svábhegyi bérlakást vásárolták meg.
12. Én is csóró vagyok (fizetést tekintve), de picit hasonlóan vidéken 4 ingatlant örökölök majd egyszer. A szüleim is egykék, de pl. apukám nagynénjének nem született gyereke és utána is apa örököl majd.
Meg ne abból indulj ki, hogy mai árakon vették ezeket, régen a mostaninál könnyebb volt ingatlanhoz jutni. A legtöbb ember aki még 5-10-20-40 éve vett ingatlant az nem vagy sokkal nehezebben tudna már venni a mostani árakon a mostani bevételeiből.
Anyáméknak konkrétan olcsóbb volt építkezni a 80-as években, mint venni egy kész házat. 2 millióba került a teljes építkezés, a telek viszont ajándék volt a nagyszülőktől.
Apai részről pedig nagyon nem lettek kiengesztelve a nagyanyámék, mert a 1,5 szobás svábhegyi lakást azután kapták meg bérlakásként, mikor a hatalmas polgári lakásukból ami a Városmajornál volt (2 generációs nagypolgári lakás) , ki kellett költözniük, mert állami tulajdon lett a Rákosi korszak alatt.
14: Igen, én is szoktam mondani, hogy márpedig az örökséggel vagy "örökséggel" kalkulálni kell. Nem a szülőkre gondolok, de családon belül oda szokták juttatni a dolgokat, ahol éppen szükség van rá. Egy normálisabb családban nem hagyják a gyerekeket eladósodni, ha van a nagyszülőknek egy a dédszülőktől örökölt plusz telkük például.
27 évesen, sőt, akár később se apellál erre az ember, és nem is kalkulál vele, de előbb-utóbb sajnos lesz... nem számítasz rá, hogy valaki meghal, de sajnos 10-15 éven belül lesz rá példa.
Csak ugye az nem most van. De 27 évesen még nagyon fiatalok vagytok, de kerestek is, árvák sem vagytok, jelentősen előrébb lesztek 5-15 év múlva.
Szépen lassan lépegetni előre.
Igen, én abszolút szerencsésnek mondhatom magam, hogy 26 évesen él még mindkét szülőm, mindkét részről a nagyszüleim, valamint anyai oldalról a dédmamám is.
Igaz, így nincs ingatlan, sem pedig lóvé a fenekem alatt, de számomra ez mindennél többet ér. Viszont mivel tudom, hogy mire már nem leszek keresóképes, öröklünk 4 ingatlant, így a mai feltételekkel lehet inkább nem vennék fel hitelt, már csak a mobilitás miatt sem. (Főleg, hogy lassan Bécsben olcsóbb egy 2 szobás lakás, mint egy budapesti panel)
18:
"már csak a mobilitás miatt sem"
?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!