Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ha a szüleim nekem ajandekozna...

Ha a szüleim nekem ajandekoznak egy házat és én hónapokon belül eladom, mi lesz a testvéreim köteles részével ha ne adj isten bármelyik szülő meghal 10 éven belül?

Figyelt kérdés
Azt mondják, hogy lefognak mondani a részükről ha úgy alakul. Na de mi van ha mégsem? Akkor az eladott ház árából rész arányosan fizetnem kell nekik?

2022. ápr. 23. 08:59
 1/4 anonim ***** válasza:
27%
ha neked ajándékozták, akkor az a tiéd
2022. ápr. 23. 09:42
 2/4 anonim ***** válasza:
84%
Nem teljesen így van, a testvérek 10 éven belül ezt megtámadhatják. Ha perre viszik (teljesen mindegy, hogy eladod vagy sem), akkor az elajándékozás felrúgható. Szóval ez igaz, hogyha elajándékozzák, akkor az a tiéd, de abból a szempontból igaz csak, hogyha valóban nem akarnak élni a perrel, akkor nem lehet arról beszélni, hogy az "Ő részük", mert nincs részük! Ha ezt neked a szülők elajándékozzák, akkor 1/1 részben vagy a tulajdonosa az ingatlannak!
2022. ápr. 23. 09:58
 3/4 anonim ***** válasza:
Nem tudom, érne-e ez valamit, de ha tényleg azt mondják, hogy lemondanának róla, és jó a viszony, iratnék egy nyilatkozatot velük erről. Egy jogászt kellene megkérdezni, hogy egy ilyen nyilatkozat érne-e valamit. Illetve arról is kellene beszélni, hogy ebben az esetben hogyan zajlana az örökösödés: pl. te is lemondanál-e cserében bizonyos részről, hiszen most kapnál a szülőktől egy komoly értéket. Már ha nem túl morbid számotokra a szüleitek halála előtt az örökségen rugózni...
2022. ápr. 23. 10:16
 4/4 anonim ***** válasza:
0%

Ez a támadhatóság téveszme. Akkor lehet egy adásvételt vagy ajándékozást, vagy akármilyen szerződést támadni, ha az egyik fél kényszer alatt írta alá, vagy nem volt beszámítható.

Az, hogx van egy értelmes meg egy léhűtő gyereked, és az értelmesnek ajándékozod a házadat, az beszámitható cselekedet, semmi kényszerítés nincs benne.

Ha végrendeletben a szülő kizárólag az egyik gyerekre hagy valamit, az is 10 éven belül támadható? Akkor mi értelme a tulajdonjognak? Minden ingatlan ajándékozást és adásvételt ügyvéd jelenlétében lehet megkötni, és ügyvédi ellenjegyzéssel lehet csak felvezetni a tulajdoni lapra, nem véletlenül.

Akkor ha én eladom a lakásomat, de 5 év múlva sokkal többet ér, ezért meggondolom magam, akkor is visszaperelhetem? Mert igazából ez teljesen azonos helyzet, mintha azért pereskednék, hogy nem rám hagyták a szüleim.

2022. ápr. 23. 11:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!