Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Milyen éves megtakarítással...

Milyen éves megtakarítással lehetséges hitel nélkül belátható időn belül élhető ingatlan?

Figyelt kérdés

Élhető hely alatt értem hogy minden szolgáltatás közel van, nincs szükség autóra, jó környék és közbiztonság, magyarul Debrecen, Győr stb.

Pár éve gyüjtök de nem érzem magam semmivel közelebb, most van 10 millio forint. Ehhez jön majd ez évben 2,5 millió forint nagyjából.

Nevetséges helyzet

2022. márc. 17. 10:48
 1/10 anonim ***** válasza:
66%
Így legalább 5 év még
2022. márc. 17. 11:25
 2/10 anonim ***** válasza:
73%

Az a baj hogy mire osszejon az az osszeg amit most kigondolsz hogy eleg lesz, addigra meg dragabb lesz az ingatlan.

Miert fontos hogy keszpenzben vasarolj?

Ha 2,5 milliot felre tudsz tenni evente akkor 200.000 forintos havi torlesztest is megtudsz engedni.

Kinezel egy hazat, bemesz a bankba es igenyelsz hitelt. 10 millios onerovel adnak hitelt ha nem luxus hazat szeretnel magadnak.

A kerdesre valaszolva, szerintem eves 5 millio megtakaritassal tudsz venni, mert talan nem emelkednek a haz arak minden evben ennyit.

Viszont ebben az esetben is megeri hitelt felvenni amint tudsz, es ha osszejon egy nagyobb osszeg akkor kitudod fizetni a hazat elobb mint a futamido es igy kamatot sporolsz. A kamat meg mindig kevesebb mint amennyit a haz erteke novekszik. Ha veszel egy hazat 30 millioert, az nehany ev mulva mar 35 milliot is erhet, de te csak 30 at kell visszafizess kamatostol. Ha a torleszton felul meg evente 1 milliot visszafizetsz akkor is mire kifizeted a hazat, addigra mar akar 40 milliot er, tehat 10 milliot kerestel rajta de nem fizetsz be ennyi kamatot, foleg ha elotorlesztesz is.

En duplaannyit fogok visszafizetni a banknak mire lejar a 30 ev de addigra a hazam is sokkal tobbet fog erni. Raadasul nem masnak a zsebet tomom az alberlettel 30 evig amibol nem kapok egy vasat sem vissza.

2022. márc. 17. 11:56
 3/10 anonim ***** válasza:

Be kell fektetni, mert a pénz értéke romlik.

Ha befekteted, minimum megőrzi a reálértékét.

Szerintem még 5 év.

2022. márc. 17. 12:28
 4/10 A kérdező kommentje:

Nyilván be van fektetve de annak hozama nem tudja ellensúlyozni a hatalmas inflációt, bár jobb keveset veszíteni mint sokat.

Mindenképpen egy kis lakást szeretnék. Ház vagy nagy lakás kizárt. Egyedülálló vagyok nem tervezek családot.

2022. márc. 17. 12:40
 5/10 A kérdező kommentje:
Hiteltől meg félek mert az is egyfajta bérlés csak lakás helyett pénzbérlet és magas a költsége, illetve bizonytalan idők vannak, sosem biztos a munkahely.
2022. márc. 17. 12:41
 6/10 anonim ***** válasza:
Nagyon jól látod kérdező
2022. márc. 17. 17:55
 7/10 anonim ***** válasza:
73%

1. Nem kell minden pénzedet beletenni egy lakásba. Hagyhatsz magadnak 1-2 millió forint vésztartalékot, amiből akkor is megélnél minimum fél évig és tudnád fizetni a törlesztőt, ha hirtelen nem lenne semmi bevételed.

2. Ha évi 2,5 milliót tudsz eltenni, akkor valószínűleg nem keresel rosszul, valószínűleg piacképes szakmád van, amivel válságban is lehet relatíve könnyen új munkahelyet találni.

3. Felvehetsz hitelt hosszú futamidőre viszonylag alacsony törlesztővel, aztán a plusz spórolt pénzt beletörlesztheted a hitelbe előtörlesztéssel. Én is így csináltam. 15 éves hitelt vettem fel és 4 év alatt visszafizettem. Ilyenkor a banknak nem kell kifizetni az elmaradt maradék évekre szóló kamatot (évente sok százalék) csak egyszeri 1%-os előtörlesztési díj van.

2022. márc. 17. 18:49
 8/10 anonim ***** válasza:
80%

Barátnőm is sajnos belecsúszott abba a hibába, hogy kitalálta, hogy 10 év alatt összegyűjt egy garzonra. Pakolta is szorgosan a pénzt az LTP-be, aztán mire lejárt a 8 éves ltp, még önerőre se futotta szinte..

Én hitelre vettem lakást (3,2% kamattal), 25 év futamidőre, ennek ellenére 10 év alatt végtörlesztek. Ki járt jól? Én 10 év alatt fizetem ki az akkori ingatlan árat, fordítva ülve a lovon viszont az ingatlanok ára sokkal gyorsabban nő, mint egy nem fájó megtakarítás.

Alapvetően nem vagyok híve annak, hogy halmozzunk hitelt hitelre, de vannak esetek, pl. amikor az infláció és az ingatlanárak emelkedése megeszi a te kis lakáshitel kamatodat, akkor érdemes efelé nyúlni. Én sem vettem fel annyi hitelt amennyit adtak volna, szerényebb opcióval beértem, felújítgatok önerőből szép lassan, nem egyből medencés kertvárosi idill.

2022. márc. 18. 12:04
 9/10 anonim ***** válasza:
Ja és ahogy látom már le is írta korábban a 7. hozzászóló a 3. pontban. Vedd fel nagy futamidőre, így biztosan akkor is tudod fizetni amikor megszorulsz, mellette gőzerővel tegyél félre, hogy mielőbb kiégesd.
2022. márc. 18. 12:05
 10/10 anonim ***** válasza:
0%
Jó nagy hülye vagy, hogy eddig nem vettél fel hitelt.
2022. márc. 24. 19:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!