Miért nem művelik az emberek manapság a kiskerteket?
"Akikkel megosztottam nem támogattak benne."
Engem sem. Ne hallgass rájuk. Én is vettem egy telket és nagyon élvezem a művelést. Munka van vele, pl. fűkaszálás elveszi egy egész napomat, de én azt a részét is élvezem. Veteményes sok élő munkával jár, de például a bogyósokkal semmit nem kell csinálni csak el kell ültetni. Nekem van homoktövis, fanyarka, húsos som, ribizli, ezeket nem kell metszetni, sem permetezni (kivéve az első éves metszés, de ha kihagyja az ember akkor sem baj).
Mert lusták. Komolyan. Meg azt hiszik, több munkával és pénzzel jár, mint valójában.
Nekünk is van veteményesünk, hát nem szoktam vele naponta órákat bíbelődni, mint ahogy itt előadják, nem permetezem és mégsem viszi el a termést ötven féle betegség, mint itt előadják 😃
De tényleg, olvastam már hasonló kérdést itt, kb. a válaszok 90%-a kifogás volt, hogy hú, mennyi pénz és mennyi idő kell hozzá. Szerintem nem is próbálták, azért hiszik.
Majd ezen a nyáron, mikor brutál árak lesznek, lehet megbánják. Nekem akkor is majdnem ingyen lesz a kertből a zöldség és sok gyümölcs :D
Nálam van egy csomó gyümölcsfa, egres és ribizlibokrok.
Alig kell velük foglalkozni, és egész évben érik valami mindig.
Régen ez fizetés kiegészítés volt. Aki jobban akart élni kénytelen volt csinálni. Ma hobbi. Aki szereti csinálja. Annyit amennyihez kedve van.
Ha összeadod vetőmag +vegyszer + munkád inkább bemész a boltba és megveszed.
Mert a vidéki fiatalok pöstiek akarnak lenni, és inkább nyomorognak egy büdös belvárosi albérletben, minthogy egy tágas saját vidéki házban kertet műveljenek a jó levegőn.
Ez most nem trendi.
"Ha összeadod vetőmag +vegyszer + munkád inkább bemész a boltba és megveszed."
Ezt olyanok szokták írni, akik nem csinálják.
A vetőmag és palánta nekem 6-7 ezer forint évente, vegyszerre sosem költök, szerintem ez manapság kiskertben nem is szokás, az idő meg... Hát nem tudom, talán heti átlag 4 órát tölthetek a kertben, ami nekem élvezet, és ha egyébként nem ott lennék, hanem mondjuk a Gyakorit bújnám, akkor sem fizetni senki a szabadidőmért.
Cserében az év felében szinte egyáltalán nem kell zöldséget vennem, és a fagyóba meg a kamrába is jut.
Régen kevés volt a pénz és nehezen lehetett hozzá pluszt keresni, így minden lehetőséget megragadtak.
Most sokkal többféle módon szerezhetsz pluszjövedelmet, a kertészkedéssel kiválthatónak sokszorosát is.
A nagyipari termeléssel nem igazán lehet versenyezni árban: persze "csalni" lehet a számolgatással: ha nem számolsz az időd értékével, vagy a rizikóval, hogy bizonyos években elviszi valami a termést, te meg végigkuliztad az évet.
A korod is előbb-utóbb akadálya lesz a termelésnek.
Szóval, ha hobbinak akarod, kikapcsolódásnak, mert szeretsz ilyesmivel pepecselni, élvezed, akkor jó. Ha azt tervezed, hogy ez valami komolyan vehető gazdasági előny lesz, akkor jó eséllyel csalódni fogsz.
“ minthogy egy tágas saját vidéki házban kertet műveljenek a jó levegőn”
Jajaja. Meg rothadjon el a gyártósoron segédmunkásként 3 műszakban minimálbérért. “Ha nem tetszik elmehetsz, van helyetted 10 másik” jeligével. Mert a friss levegőn rotakapálásból nem fog megèlni.
Bp.-n meg azért fizetést is kap a munkájáért, és esetleg nem a gyárban pusztul el a soron.
De ja igazad van, biztos csak az instagram fotó a probléma…
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!