Házvásárlás hogyan?
Sziasztok!
Falusi csokra vásároltunk családi házat. Pénteken megyünk a bankba szerződni, még aznap elutaljuk a hátralévő önrészt. Ez után az ügyvédi igazolást kell bevinnünk a bankba, majd ők folyósítanak az eladónak. Ez eddig rendben van.
Utána hogyan tovább? Mi a menete a dolgoknak? Földhivatalba kell menni először, vagy a közműveket átjelenteni? Sajnos az ügyvédünk szabadságon van a héten, így nem tudom keresni ezügyben.
Szeretnénk, ha minél előbb lezajlana a dolog, hogy nekiállhassunk a felújítási munkálatoknak.
Elvileg az ügyvéd küldi meg a mindkét fél által aláírt adásvételit a földhivatalnak, így azzal nektek nem kell foglalkozni. Ezt egyébként az ügyvédnél tisztázhatod is!
Ha az adásvételibe bele vannak írva a mérőállások (nekünk bele volt) - ezt is kérheted az ügyvédedtől - és vevő-eladó által alá van írva, akkor a te példányoddal mehetsz a szolgáltatókhoz (nem kell cipelned az eladót) és mindent átírnak a nevetekre. Attól az óraállástól kezdve a ti nevetekre jönnek a számlák.
Akkor írtok egy átadás-átvételi jegyzőkönyvet az óraállásokról, amit vevő-eladó és 2 tanú aláír és ezzel mehetsz a szolgáltatókhoz.
Ha készítesz az órákról jól látható fotókat is, az nem árt.
Ebben az esetben sem kell hozzá az eladó.
6-os: persze, hétfőn beszélek az ügyvéddel, csak gondoltam előre tervezek.
7-es: köszönöm a tanácsot!
Nagyon szívesen!
Legyetek nagyon boldogok a házatokban!:)
Ha igazoltátok, hogy a szerződés minden fizetési feltétele megtörtént, akkor az ügyvéd/vagy ti (ahogy megegyeztetek) jelzi a földhivatal felé, hogy a szerződéses feltételek teljesültek, széljegyről átkerülhettek tulajdonossá.
Ezt követően felvesztek egy birtokbaadási jegyzőkönyvet az aktuális mérőállásokkal (jól jön átjelentéskor).
A közművek átjelentéséhez már kelleni fog friss tulajdoni lap, vagy ha még nem került átvezetésre a tulajdonjog, akkor olykor az adás-vételi szerződést is bekérik. Én ezt nem szeretem, csomó olyan infó van benne, amihez semmi köze egyik szolgáltatónak sem, így érdemes kivárni azt a kis átmenetet, amíg tiétek papíron is a tulajdonjog.
Nagyjából ennyi. Birtokbaadás után költözhettek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!