Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Az emberek miért nem aggódnak...

Az emberek miért nem aggódnak soha a lakások, házak élettartama miatt?

Figyelt kérdés

Egyedül paneleknél szoktam hallani valamiért néha, hogy hány évre tervezték őket és az már lejárt, mégsem hallani egyetlen olyan hírt sem, hogy szerkezetileg bármelyikkel is probléma adódott volna, Pripyatban 35 éve állnak sértetlenül hónak-szélnek kitéve.

Viszont ott vannak a belpesti 150-200 éves bárházak, omlik a vakolat, a fal, nem egy helyen szakad le a gang - laktam ilyen helyen albérletben, bizonyos részeken féltem elmenni, mert olyan érzésem volt, hogy bármikor le- vagy beszakad alattam. De itt valahogy soha fel nem merül, hogy mikor dőlnek össze, pedig látványos a rothadás.

Wekerletelepen is 150 évesek a házak, de ott még mészkőből is vannak, tehát különösen problémásnak számít a helyzetük - elméletileg. Mégis veszik őket mint a cukrot, egyik legdrágább környék.

Vidéken van egy vegyes falazatú házunk, '55-ben épült, ezekről is olvastam, hogy 50-60 év max az élettartamuk. A miénk most 67, és a szokásos talajmozgásos repedéseken kívül a világon semmi baja nincsen.

Nyilván egy épület sem fog örökké állni, de mintha épp azok mennének aranyáron, aminél semmi biztató jele nincs, hogy még skáig állni fog. Mi ennek az oka?

2022. febr. 4. 00:59
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
92%

Én nem szoktam népszerű lenni a véleményemmel, amikor leírom, hogy bármennyire is jó helyen van mondjuk egy ilyen gangos ház, ha a lépcsőházban a lépcsők már alá vannak támogatva acélszerkezettel, a falak esetleg kapcsozva vannak és a gangot is a szentlélek, vagy netán fa támszerkezet tartja, akkor ott SOHA nem vennék lakást. Kivétel, ha a közösképviselő azt mondaná, hogy itt van a komplett terv a teljes felújításra és 1-2 éven belül megkezdődhet ez anélkül, hogy azonnal több millió forintot zsebből bele kelljen pakolni a projektbe lakásonként. Illetve még utóbbi is működhet, ha olyan kedvező áron sikerül hozzájutni a lakáshoz, avagy olyan értéknövekedése várható a felújítás miatt, aminek köszönhetően megéri és van valami biztosíték, hogy a többi tulajdonos is nyitott erre.

Meg lehet csinálni tök jól egy ilyen lakást belülről, de ilyen szintről felújítani egy házat nem egyszerű, pláne ha műemlék védelem alatt is áll, vagyis nem is lehet akárhogy hozzányúlni. A folyamatos karbantartás hiányát nem lehet fillérekkel toldozni-foltozni a végtelenségig.

És ha már a panelokat hoztad ellenpéldának. Van olyan, amivel állékonyságát tekintve tényleg baj lesz az élettartama vége felé, szintén a folyamatos karbantartás hiánya miatt. Amivel ők előnyben indulnak, az a panelprogram, aminek köszönhetően nagyon sokat felújítottak országszerte. Becsomagolták, korszerűsítették, gyakorlatilag az itt már felsorolt korróziós lehetőségektől elzárták a vasbeton szerkezeteket. Így ezek az épületek még nagyon nagyon sokáig állni fognak.

2022. febr. 4. 11:25
 12/19 anonim ***** válasza:
31%

10: "55 évvel ezelőtt 1967 volt, akkor már rég nem építettek iyleneket"

Ha kinézek az ablakon, most is látok ilyet.

[link]

[link]

2022. febr. 4. 12:19
 13/19 anonim ***** válasza:
32%

"akkoriban már panelokat építettek"

Az egyetlen pesti belvárosi lakótelepen nőttem fel, 1977-ben kezdték építeni.

2022. febr. 4. 12:24
 14/19 anonim ***** válasza:
84%
1967ben inkább még kohóhabsalakos panelblokkos társasházakat építettek, de ezekre ugyanaz jellemző mint a panelházakra, nem dőlnek össze soha ha megfelelően vannak karbantartva.
2022. febr. 4. 12:33
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Mert ha karban van tartva egy épület, akkor állni fog, többszáz évig is. Ez az élettartam csak becsült dolog, a paneleknél sem tudta senki pontosan, és mostanában olvasgattam róla, hogy a panelek az évek alatt bizonyítottak, senki sem számított rá, hogy 50-60 év után még bőven jó állapotban lesznek.
2022. febr. 4. 12:57
 16/19 A kérdező kommentje:
1-es, neked miért ilyen rossz a véleményed a panelekről, hogy soha nem vennél? Már ha valóban mérnök vagy. Azt elég erősen vitatnám, hogy irreálisan túl vannak árazva, mert mindig is tartották az árukat, mindössze "késve" drágultak pl. a téglákhoz képest. De az, hogy most kb. vetekszik megint az áruk a téglákkal szerintem nem jelentheti azt, hogy rajtad kívül a teljes piac hülye.
2022. febr. 4. 13:50
 17/19 anonim ***** válasza:
82%
Panel baromi szerkezet. Általában doboz-alappal építették (létező legerősebb síkalap típus), ezentúl egy mindenes vasbeton szerkezet, még a kéregfal is rendes vasbetonból van és be van kötve. Ha egy panel be van szigetelve és ablakcsere is történt akkor ezerszer jobb benne lakni mint egy silány újépítésű téglaházban.
2022. febr. 4. 16:25
 18/19 anonim ***** válasza:

12:

Ezek egyike sem az, amit belvárosi bérháznak neveznek.

13:

Nem arról volt szó, hogy Budapest belvárosában mik épültek a szocializmusban, hanem hogy 1967-ben már nem olyan házakat építettek, amik a Belvárosban vannak. Nyilván a panelokat nagyrészt nem ott építették. A lényege a kommentemnek, hogy a klasszikus, belvárosi körfolyosós bérházakat 55 éve már rég nem építették, azok a 2. világhaború előtt épültek, de jelentős részük még a 19. században.

2022. febr. 4. 22:55
 19/19 anonim ***** válasza:
Nyugdíjas vagyok, egy több, mint 100 éves polgári házban (nem lakás, ház) nöttem fel. 70 centis falak voltak, a 70-es években lebontották, hogy lakótelepet építsenek a helyére. Egy (!) hónapig tartott, mire le tudták bontani, megnéztem, (sajnos), és mondták a munkások, hogy alig bírták szétverni. Jól megépítették anno, karban is volt tartva. Folyamatos karbantartás mellett még 100 évet biztos, hogy kibírt volna. (Mai napig visszasírom, pedig most is családi házban élek, jó helyen, 30 éves házban.) Azért szerintem ezt nem kellene egy hónapig bontani.
2022. febr. 5. 13:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!