Hogyan jutottatok saját lakáshoz?
40% önerőnk volt. Ezt részben saját megtakarításból, részben pedig anyósom anyagi támogatásából és némi örökségből raktuk össze. A hitelkérelem előtt mi csináltattunk előzetes hitelbírálatot, így azért nagyjából be tudtuk lőni, hogy milyen árkategóriában nézegethetünk ingatlanokat. Amint meglett a kiszemelt, megtörtént a vételi ajánlat majd a foglalózás, ezt követően már elkezdhettük intézni a hiteligénylést, de a konkrét hitelt nyiván akkor kaptuk csak meg amikor már lett adásvételi szerződés. Az önerőt mi utaltuk a tulaj számlájára, a hitelt pedig a bank, tehát mi abból egy fillért nem láttunk. Amire érdemes figyelni, hogy az adásvételiben legyenek konkrét dátumok a részletkifizetéssel, kulcsátadással kapcsolatban mert ha nincs konkretizálva, az problémás. álunk pl le volt írva hogy ekkor és ekkor kulcsátadás, ekkor és ekkor az utlsó részlet kifizetése (ugye ami a hitel része volt) szóval minden dátumozva. A hitelkérelemtől számítva nekünk úgy másfél hónap volt az elbírálás és után a már 1-2 héten belül, a szerződésben foglaltak szerint ment is a folyósítás.
Pluszköltségünk a házon eddig nem volt. Egy nyolc éves top állapotban lévő ingatlant vettünk meg. Kis hibák persze előjöttek, mint pl minimálisan szivárgó bojler és msot a fürdőben van némi gond a fugával, de ezeket állja a bitosító. Egy éve lakjuk az ingatlant. Újítani stb nem kellett semmit.
Külföldi meló plusz 1/3 része szülői segítség, hitel nélkül.
Igaz 16 éve és vidék.
Akkor az nem tudott lakást venni aki nem akart...
Úgy jutottam hozzá, hogy vettem.
21 millió, teljesen felújítandó panel. 12 önerő, 9 hitel. Maradt pénzem a felújításra is ami folyamatban van.
Ismerősön át jött a lehetőség, így nem voltam sürgetve, nem volt verseny érte.
Hitel előbírálatot csináltattam több banknál és 1-2 millióval kevesebbet vettem fel, mint ami belefért volna, hogy biztosan megkapjam.
Plusz költség alatt nem tudom mit értünk, igazán nem voltak, ügyvédi díj annyi amennyi, kisebb ügyintézési költségek voltak, de ezek elhanyagolhatóak.
Illetéket részletre fizetem, így az sem egyszeri milliós kiadás, hanem jelenleg ugyanott vagyok vele, mintha albérletben lennék, csak bérleti díj helyett törlesztő+illeték amit fizetek.
"21 millió, teljesen felújítandó panel. 12 önerő, 9 hitel. Maradt pénzem a felújításra is"
Hogy maradhatott, ha 12 + 9 = 21 ? Eleve volt spórolt pénzed az önerőn kívül is, úgy érted?
Amúgy ha már anyagiak, 16 millióm volt, és olyan 10-11 lett volna a maximálisan kapható hitel.
Tehát elvben 26-27 millióig is elmehettem volna.
Nyilván a hitelt nem akartam teljesen kicentizni, és kell pénz az egyéb költségekre is, így reálisan 24-25 millió körül lett volna a maximum.
Ami még mindig nagyjából ugyanaz a kategória, nem lettem volna sokkal előrébb. Maximum abban, hogy már félig-meddig rendbe rakott lakást vehettem volna.
Így viszont nulláról indulva saját igényeimre tudom alakítani a lakást. Annyi, hogy mire kész lesz, rámegy egy vagon pénzem és időm.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!