Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mi történik lakáshitel igénylé...

Mi történik lakáshitel igénylés elutasítása esetén?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy megtetszik egy eladó ingatlan.

Lakáshitellel tudjuk megvenni, mondjuk 20-80 arányban finanszírozottan.

Teszünk egy ajánlatot szóban. Ez mindenkinek tetszik.

Ügyvéd által írt adásvételi szerződéssel és előleggel/foglalóval megerősítjük a fenti megegyezést.

Ekkor fordulhatok a bankhoz, hogy én a szerződésben megjelölt összeg 80 %-t szeretném tőle megkapni?

Mi történik akkor, ha a bank nem ad hitelt nekem valami miatt?

A lakást kifizetni természetesen nem tudom. Amennyiben foglalót hagytam, azt bukom de ha előleget, akkor elvileg még az is visszajár. Gyakorlatilag csak az ügyvédi díjat buktam?

Nem értem a lépéseket mi-miután jön. Nekem nem logikus olyan pénzt ajánlgatnom, amit nem is biztos, hogy idead a bank..

2022. jan. 3. 15:37
 1/5 anonim ***** válasza:
95%

Ezért kell előzetes hitelbírálatot kérni a banktól.

Senki nem fog egy előleges szerződést aláírni, csak foglalót.

Különben elbukna 3 hónapot, és megannyi fizetőképes vevőt miattad.

2022. jan. 3. 15:53
 2/5 A kérdező kommentje:
Tehát csak előleges szerződés kötésére van lehetőség a banki hitel véglegesítéséig?
2022. jan. 3. 16:12
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően mindig külön lesz a foglaló és az előleg. Egyik nem jár vissza a másik igen.

A logikus meg az, hogy ha már hitelbe vered magad akkor előtte kérsz ajánlatokat bankoktól, kérsz előminősítést.

Én például alapból megtudakoltam mi a maximális hitel amit felvehetek és inkább belőttem alá, hogy ne rezegjen a léc és ne kelljen félnem attól, hogy nem kapom meg.

2022. jan. 3. 16:21
 4/5 anonim ***** válasza:
94%
Ez a kockázat benne (hiába az előzetes értékbecslés) ha nem ad mégsem annyi hitelt a bank, mert éppen olyanja van, akkor bukod a foglalót. Az eladók csak foglalós szerződést írnak alá, senki sem hülye.
2022. jan. 3. 16:42
 5/5 xswerdy ***** válasza:
94%

A 80% a törvényi maximum, jellezően 20%-nál nagyobb önerőt várnak el a bankok. A sorrend amúgy nem jó, először kell a bankba menni, részben az előzetes hitebírálat miatt, részben azért is, mert a szerződésbe már bele kell írni, hogy melyik bank finansziroz, velük egyeztetni kell a határidőket, a legjobb a szerződés tervezetet átnézetni velük. És az előzetes hitelbírálaton kívül lehet előzetes értékbecsélst is csináltatni, merthogy az is okozhat meglepetést, ha alacsonyabbra értékelik az ingatlant.

Amúgy én vettem már úgy is lakást, hogy se előleget, se foglalót nem adtam, de valóban az a jellemző, hogy foglalót kérnek.

2022. jan. 3. 17:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!