Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mennyi önerővel tud ma egy...

Mennyi önerővel tud ma egy fiatal pár saját életet kezdeni?

Figyelt kérdés
Jelenleg párom anyukájánál lakunk, nincs/ nem volt ezzel gond eddig viszont úgy alakult hogy elindult az első baba, terveztük is, csak nem számítottunk rá , hogy ilyen hamar sikerül. Így viszont szeretnénk elkezdeni a saját kis életünk kialakítását, saját házban stb. Jelenleg 7millió forint megtakarítással rendelkezünk, és mivel mindketten nagy családot szeretnénk, nem zárkózunk el a CSOK lehetőségétől sem. Viszont semmi bútorunk se semmink nincs, tehát ezt a pénz nem igazán tudjuk mind önerőre fordítani. Legszívesebben építkeznék, de úgy érzem ez számunkra nem opció, ehhez kevés pénzünk van, viszont az ingatlan árak is az egekben vannak. Valami tipp esetleg, miben érdemes ilyenkor gondolkodni? Itt nem szeretnénk már sokáig maradni.

2021. okt. 9. 21:30
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

"Ebből kifolyólag nem tudom mennyi fix jövedelmünk lesz, ha már babázni fogok." Na ez az igazán aggasztó.

Üljetek le a pároddal és szánjatok rá pár órát, hogy számoltok. Én majdnem letettem a hajam, amikor megtudtam, hogy a szülővárosomban (Dunántúl, 7k lakosú kisváros) egy 60 nm albérlet 120k+rezsi. Szóval nagyon-nagyon számolni kellene végre

2021. okt. 10. 18:36
 12/21 A kérdező kommentje:

Ki tudom számolni hogy én mennyit fogok keresni.

Azt is ki tudom számolni hogy ő minimum mennyit fog keresni.

Nincs 10perc ezt a két számot leülni és kideríteni.

De ez sose lesz fix, mivel ő nem fog minden hónapban kereken 242.370,- forintot hazahozni.egyszer többet egyszer kevesebbet,mint említettem attól függ, hogy dolgozik, és mennyit.

Lesz egy minimum összeg igen,

ami változik akkor ha táppénzre megyek esetleg, akkor is ha majd csedet kapok, és akkor is ha már csak gyes-t… melyikkel számoljunk? Ezek közül a legkevesebb ha jól tudom a gyes. Gyorsan utána jártam, rossz esetben egy 20-30 ezer forinttal fogunk kevesebbet kapni, mint egy rosszabb hónapban, de ezt se lehet most forintra pontosan kiszámolni, mivel ha jól olvastam átlagot fognak nézni az utolsó fél évi fizetésemből. + nem zártuk ki, hogy ne menjek vissza dolgozni addigra.

2021. okt. 10. 18:53
 13/21 A kérdező kommentje:
Gyed* a gyes tudom hogy 26ezer forint körül van most.
2021. okt. 10. 18:54
 14/21 anonim ***** válasza:
Feladom, egyszerűen nem látod a nagyobb képet.
2021. okt. 10. 19:31
 15/21 anonim ***** válasza:
Arra azért készüljetek, hogy nem sok hitelt fogtok kapni ekkora keresetre.
2021. okt. 10. 19:36
 16/21 anonim ***** válasza:

Ha 10M vagy annál kevesebb hitelt akartok felvenni akkor mindenképpen a babaváró a legjobb választás, mivel az első gyerek úton van. Ebből kifolyólag kamatmentes lesz és 3 évre fel is függeszthetitek.

Az is igaz hogy a lakhatást a babázás előtt kellett volna elkezdenetek, felújítás meg egyéb fészek alakítás marha nehéz gyerek mellett, erre majd rájöttök.

Amit tennetek kell szerintem:

Kiszámolni, hogy mekkora összegből gazdálkodhattok. 7M Ft önerő 20%-ként nézve 35M-s ingatlant jelentene, de inkább számoljatok 30%-al mert a 20% nem gyakori, az kb 23M.

Tehát 23M-os ingatlant vehettek, de akkor le is lesztek nullázva. Nincs berendezve, illeték ,stb. Tehát még azt is lehet, hogy csak 5M-s önerővel számoltok és akkor az kb 16M-os ingatlant jelent.

11M-s hitel. És akkor itt jön szóba, hogy ha kicsit olcsóbb ingatlant találnátok, akkor a 10M-s babaváró már jobb. És persze a csók is, ahol kérdés hány gyereket vállaltok be előre.

Tehát, mekkora hitel kell. Kalkuláljatok bankok oldalain, kijön a törlesztő. Akkor derül ki, hogy azt vajon tudjátok e vállalni.

2021. okt. 10. 20:20
 17/21 anonim ***** válasza:

#16 Azt írta, hogy a babaváró nem játszik, pedig az egy elég jó megoldás lenne. A CSOK feltételei három gyerekre katasztrofálisak. Rosszabb, mint a devizahitelek voltak.

Babaváró, miért nem játszik?

2021. okt. 11. 03:29
 18/21 anonim ***** válasza:
46%
6: Kérdező, a lakóingatlanok többsége se nem ház, se nem panel. Szóval a többi mért esik ki?
2021. okt. 11. 06:44
 19/21 anonim ***** válasza:

"De ez sose lesz fix, mivel ő nem fog minden hónapban kereken 242.370,- forintot hazahozni.egyszer többet egyszer kevesebbet,mint említettem attól függ, hogy dolgozik, és mennyit."

Az mért számít a kalkulációnál?

Ha ebből a megélhetésre kell mondjuk 85 000 Ft, akkor egyik hónapban többet tudtok eltenni, másik hónapban kevesebbet, de éves átlagot tudsz kalkulálni belőle, egy várható megtakarítási minimumot.

Valamint nem érdemes a megtakarítást bankban vagy KP tartogatni, mindenképp el kell költeni valami értékállóra, pl. kislakásra, mert annak nő az értéke. Míg a következő pár milliót megtakarítjátok, addig az a 7 millió akár meg is duplázódhat, ami már megvan.

Ha megtehetitek, hogy csak 4 év múlva költözzetek el, akkor már a nagycsaládos házba 2 gyerekkel, akkor érdemes ezt választani.

2021. okt. 11. 06:51
 20/21 anonim ***** válasza:
100%

Őszintén? Kétségbe esnék.

A babaváró miért nem játszik? A lehető legjobb lehetőség a piacon jelenleg, ha már úton van a baba.

Az a baj, hogy a hozzászólásaidból süt a naivság. 7 milliótok van, de ennek egy részét nem akarjátok beletenni a hitelbe, jó állapotú házat vennétek, de inkább építkeznétek. Ha lehet Budapest agglomerációjában, vagy a Balaton körül. És akkor ébredj fel, mert belelóg a bilibe a kezed.

Ha nem egy eldugott faluba mész, ahol biza nincs a szomszéd utcában bevásárló központ, akkor Budapest, vagy Balaton környékén sem találsz jó állapotú ingatlant 40 millió alatt és akkor még lehet nagyon alá is lőttem. Ha építkezel sem jársz jobban (sőt). Úgyhogy amit terveztek az nem csak naiv gondolat, de egyenesen öngyilkosság is, főleg ha mellé csapunk még 2-3 gyereket. És hidd el nem bántani akarlak, csak felrázni egy kicsit. Az ötletet és a lehetőségeket egy kicsit realizálni kellene. Egyrészt terhes vagy. Várandósan nem észszerű döntés mindkettőtöknek felmondani és elköltözni tudjaafenehova úgy, hogy mindkettőtöknek új munkahelyet kellene találnia. Te nem találnál, ezt már borítékolhatjuk is, várandós vagy. Alapból sérülékeny ilyenkor egy kis család pénztárcája, a lehető legrosszabb döntés az, hogy még jól bele is rúgtok egyet tudatosan.

Ügyvédet, illetéket, felújítást/tisztasági festést, bútorozást kell fizetni legalább alap szinten. Ez azért már a több millió forintos kategória egy ház esetében és sokan elfelejtenek velük számolni. Ezt miből?

Amit én tennék:

1. Hálát adnék, hogy van hol élnünk és amíg le nem tisztul a kép, hogy merre tovább, illetve meg nem születik a pici, addig maradnánk egyhelyben és gyűjtögetnénk.

2. Ha mindenképpen szeretnénk önállósodni, akkor első lépésként körbenéznék helyben lakásfronton úgy, hogy munkahelyet ne kelljen váltani. Nem kell, hogy panel legyen, de az ettől való parát sem feltétlenül értem meg, hiszen lakótelepek környékén általában minden megvan, ami egy kisgyerekes családnak kellhet. Egy 2,5 szobás lakás élhető jó pár évig 1-2 gyerekkel. Kisebb hitel, kisebb rizikó. Majd ha annak a hitelét jórészt már rendeztétek és nem fértek, akkor lehet "nagyobb-ban" gondolkozni. Sajnos ez a szürke magyar valóság.

Már egy lakásra is elmenne a teljes önerőtök jó eséllyel, DE alacsonyabb a vételár, kevesebb hitel kell, kevesebb az ügyvédi ktg. és az illeték, olcsóbban felújítható, kevesebb bútor kell bele => gazdaságosabb megoldás.

Az álmok nem mindig találkoznak a reális lehetőségekkel. Majd idővel összejön az is. A lakást átmeneti lépcsőnek kell tekinteni.

2021. okt. 11. 13:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!