Lehet még valaha normális áron venni majd lakást?
Várható, hogy valamikor újra lemennek az ingatlanárak?
Én még jelenleg tanulok, de jelenleg 2 felé jövőt látok magam előtt, eladósok 10-20 évre vagy sose lesz saját lakásom :/
Nem értek hozzá, hogy mi mozgatja a lakáspiacot, szóval valaki okosabb felvilágosítana? :)
Várható olyan 5 éven belül, hogy normális áron tudjak lakást venni?
14:
Valami biztosan nem stimmel a matekban, tekintve, hogy a 80-as években kétszintes hodályokat építettek gyári munkás házaspárok, ma hasonlónak a felépítése, és ez független attól hová építed, 70-80 millió lenne, és a legtöbb mérnök sem engedheti meg magának.
21: Akkor nem volt kamat!
"kétszintes hodályokat építettek gyári munkás házaspárok"
Igen, de ők sem 1 év alatt, hanem 10-20-30 év alatt.
Kezdték egy kis házban, aminek dőlt a fala, fűtése nem volt, és 20-30 év múlvára lett fokozatosan kibővítve, felújítva olyanra, amilyent most egyből akarnak sokan ebben a topicban. Ezt nem akarják megérteni a fiatalok, pedig a saját életük emlékeiből is tudhatnák, vagy a szüleik életéből elmesélésből, hogy nem abba a nívójú házba születtek bele, amiben most élnek.
22:
Ja, tudom hogy nem volt kamat, vagy csak 3%, amikor ennél jóval magasabb volt az infláció, így siman 30 éves hiteleket is vettek fel.
Ettől függetlenül tévedsz, mert a mostani fiatalok nem akkora hodályokat akarnak venni, de egy másfél szobás panelnak is csillagászati ára van, jól kereső informatikusok is van hogy sok évig gyűjtenek csak az önrészre.
Ha a szüleimből indulok ki, nem ezt látom, apám 1 éve dolgozott, mikor anyám kijött az egyetemről, és kis szülői segítséggel (gyári munkas szülőktől) megvolt a 2 szobás lakasra az önerő. Folytathatnám a sztorit, mert még csak 5 éves voltam, mikor jóval nagyobba költöztünk, de már egy ilyen indulás lehetetlen a legtöbb embernek manapság, 5-6 évig gyűjtene ma egy hasonló hátterű fiatal pár, majd még 20 év hitel. Ugyanabban a házban ma 35 millió egy ugyanolyan lakás, csak nyilván 40 évvel öregebb a társasház...
Hozzáteszem ebben még az is benne van, hogy ma nem ugyanott kell a lakás. Az én és feleségem munkajában sincs vidéken munkalehetőség, szóval mi is Budapestre költöztünk. Hangsúlyozom, mi a szerencsések közé tartozunk, 30 után, de már van egy kicsi, de saját lakasunk, tehermentesen, és gyűjtünk a nagyobbra. De látom mi van a környezetemben, mennyi év munkája, hogy csak az önrész meglegyen, pedig az ismerőseim mind bőven átlagbér felett keresnek. Mi lehet azokkal, akik csak az átlagot vagy kevesebbet keresik, éa szülői sehítség sincs?
"megvolt a 2 szobás lakasra az önerő"
Nekünk is, de arra még jött 30 éves részletfizetés.
Amire viszont nem volt kamat 2000. januárig, akkor kamatosították annak, akinek még maradt hátraléka.
De 25 évig asszem havi 500 Ft-ot kellett fizetni, ami 1975-ben még a fizetés harmada volt.
"megvolt a 2 szobás lakasra az önerő"
Ma azok a lakótelepi lakások Bp. belvárosban 22-24 millióért mennek felújítandó állapotban, annak az önerejét ma is elő tudja teremteni egy család...
És akkor még nem tisztáztuk, melyik településről van szó, Békéscsabán pl. 11 millió egy ilyen lakás...
Tehát az árarányok erre a lakástipusra pont ugyanazok, mint 45 évvel ezelőtt voltak.
"Ettől függetlenül tévedsz, mert a mostani fiatalok nem akkora hodályokat akarnak venni"
Én a 21-es hsz-odban említett ingatlantipusra reagáltam.
Úgy nincs értelme ingatlanárakról beszélgetni, ha az egyikben egy 80 milliósra, a másikban pedig egy 10 milliósra hivatkozol, hogy amiatt, mert van 10 milliós is, nem igaz, amit a 80 milliósra mondtam.. (??)
25:
Mint írtam, szüleim fiatal pályakezdők voltak, és az ő szüleik meglehetősen szegények voltak, minimális volt a segítség az akkori önerőhöz. Nagyon ritka, hogy ma valakinek annyi idősen ez össze tud jönni.
26:
Sehol nem hivatkoztam 10 milliósra. Azt reagáltad a hodályra, hogy az akkoriak sok év alatt jutottak el, és hogy szerinted a mai fiatalok egyből azt a szintet akarják. Erre reagáltam, hogy nagyon nem ez a helyzet a fiatalokkal kapcsolatban, a gyakorlatban amit lakhatási valsagnak nevezünk, az abban nyilvánul meg, hogy egy kis garzonlakás is egyre több embernek megugorhatatlan, vagy csak nagyon sok év. egy mostani gyári munkas hiába tenne félre, 20 év után sem tudna olyan hodályt építeni, mint nano sokan építettek hasonló munkakörben.
Aztán említetted, hogy nézd meg a szülőket, akkor mi volt. Hát pedig pont hogy az én szüleim, feleségem szüleit nézve is, ahonnan indultak, ma sokkal később jönne össze ugynaz. Az én korosztályomban, 34 éves vagyok, kevésnek van saját lakása, pedig mint írtma, bőven átlag felett keresők vannak az ismerőseim között. Szüleim korosztályában 10 évvel fiatalabban tartott az átlah ott, mint most az én koromban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!