Kinek van rossz tapasztalata ingatlanossal ,akár eladás vagy vétel kapcsán? Ki esett már ingatlanos trükkjeinek becsapásának áldozatául ?
Ingatlan vásárlással kapcsolatban belefutottam egy ingatlanos csapdájába jobban mondva egy Kókler csapdájába. Most így utólag visszagondolva voltak jelek ,csak én nem vettem észre.
Az interneten egy ideje kerestem megfelelő családi házat, találtam egy aránylag megfelelőnek látszót. A családi házat egy ingatlanos hirdette, felhívtam a hirdetésben szereplő telefonszámot, jelentkezett is egy úr akinek elmondtam , hogy érdekel az ingatlan és szeretném megnézni. Itt volt az első figyelmeztető jel csak én nem vettem észre: elkezdett gyorsan beszélni, elmondta hogy neki milyen sok munkája ,feladata időpontja van és csak nagy nehezen tud időpontot szakítani azt is késő este ,de csak szívességből teszi ,mert olyan nagy az érdeklődés az ingatlanok iránt, hogy alig felteszi a hirdetésbe és már megveszik. Na ez az a mondat ami után menekülj ,ha egy ingatlanos ilyet mond!
Eljött a megbeszélt időpontra megmutatni az ingatlant, nem beszélve arról ,hogy kulcsa sem volt, mert amikor odaért akkor hívta a tulajdonost hogy jöjjön ,mert van itt egy érdeklődő.
Úgy kezdte nézzük meg gyorsan az ingatlant mert fél óra múlva már itt és ott kell lennie időpontra. Ez a sürgetés amit legtöbb bevet a Vevő jelölt megtévesztésére, arra próbálja rávenni ,hogy gyorsan döntsön gondolkodás nélkül.
Mondtam neki jelentkezni fogok átgondolom. Másnap délután már telefonált, hogy van egy érdeklődő és már foglalót is akart fizetni olyan kapós az ingatlan úgyhogy próbálják gyorsan dönteni ha meg akarom venni.
Nagyon de nagyon megbántam, hogy ingatlanoson keresztül vettem ingatlant. Soha többet ! Ezt csak azért írtam le, hogy hátha tudok valakinek segíteni ,hogy időben észhez kapjon ,ha hasonló csapdába akarják csalogatni.
19-es vagyok.
Felelősségünk van bőven és igaz, hogy nincs kőbevésve a határidő de minden ingatlannal vannak költségeink amik az idő múlásával nőnek pl: útiköltség a mutatásokhoz és hirdetési költségek nem beszélve a sok munkaóráról.
Vannak határozott idejű megbízásaink is amiknél köt a szerződés egy adott lejárati dátumhoz. És van olyan megbízásunk amihez árgaranciát vállalunk. Tehát ha én nem tudom eladni a szerződés lejártáig X áron viszont utána Te eladod egy hónapon belül ugyanazon az áron, akkor 200.000Ft kártérítést fizetünk Neked, 2 hónapnál pedig 100.000Ft. Te döntöd el, melyiket választod.
A tulajdonos érdeke az, hogy minél hamarabb, minél magasabb áron adja el az ingatlant. Nekem ugyanez az érdekem mert nem fizetésből hanem sikerdíjból élek, amit akkor kapok meg ha sikeresen eladtam a rám bízott ingatlant.
Bármi ellenvetésedre szívesen válaszolok, mert mi sem vagyunk tökéletesek és biztos van amit rosszul gondolunk/csinálunk, de azért a mi cégünk 18 éves tapasztalattal rendelkezik, és ennyi idő alatt sikerült kialakítani egy jól működő rendszert, amivel az ügyfelek is elégedettek.
Nekem már első nap megvolt a 10 ingatlanos és nem volt köztük normális.
Nem tudom minek hívnak amikor odaírom nagy betűkkel, hogy ne hívjanak.
Az meg a másik aljasság, hogy azt állítja magánember majd miután eljött megnézni a lakást utána húz elő egy szerződést, hogy ő ingatlanos és írjam már alá a megbízásit ha úgyis időt szakítottam rá.
19-es ismét.
A "Kérem ingatlanosok ne keressenek" és az ehhez hasonló mondatok sajnos elvesztették a súlyukat. Hidd el ha 100-ból 100 ember aki odaírja tényleg komolyan gondolná, akkor mi sem pazarolnánk vele az időnket. Viszont a legtöbben így is kötnek velünk megbízást annak ellenére, hogy odaírták, aki meg tényleg nem akar az szív miatta. Erre sajnos nincs megoldásom, pedig nekünk is sok időt megspórolna.
Aki meg magánembernek adja ki magát és ezzel megpróbál megvezetni másokat azt eltiltanám a szakmától.
Én a 15-ös vagyok.
Nekem is első nap megvolt a 10 ingatlanos. Mondjuk ezek közt volt, aki kedvesen beszélt a telefonban, nem sokat erőszakoskodott, ez tény.
Nekem is följött egy a lakásba kamuszöveggel és aztán előszedte a szerződést. Tajtékoztam!
Amerikai filmek alapján tényleg egy megbecsült szakma. Csak vajon miért? Mondjuk ott jobb az életszínvonal. Tehát akinek van pénze és nem akarja erre pazarolni az idejét, oké, ott jöhet az ingatlanos. Viszont itthon úgy érzem, nem veti föl az embereket a pénz, pont rohadtul számít az a néhány százezer is, nemhogy másfél millió! Meg mennyit kérnek el az ingatlanosok. És akkor betüremkednek az ember bőre alá, hiszen ügyeskedni kell, hogy összejöjjön az üzlet. De szükség valójában nincs rájuk. Aki kiírja, hogy nem akar ingatlanost, az tényleg nem akar, csak meggyőzik, ha valaki kezdő és ügyesen manipulálják... mint engem például a nő, aki feljött és nem ismertem föl a dumáját, hogy éppen behálóz.
A lepontozást személyes bóknak fogom venni! :D
Én azt nem értem, hogy mégis mire veszik fel az ingatlanosok, a több száezres, vagy több milliós díjukat?
Ha az ingatlan általános állapota érdekel, akkor beszélsz a tulajjal és magad is megnézed.
Ha a ház műszaki állapota érdekel, akkor szakembert hívsz (pl. statikust).
A papírokat az ügyvéd intézi.
Hirdetést feladni mindenki tud, de ha nem akkor is lesz a családban olyan ember, aki elboldogul az ingatlanhirdetési portálokkal.
Izléses, célnak megfelelő képet már bármelyik pár tízezer forintos kínai telefonnal is lehet készíteni, de ha profi fotókra van szükségünk, azzal az ingatlanos se fog tudni szolgálni, egy profi fotós sokkal olcsóbban és szebben fog dolgozni hozzá képest.
Ha esetleg hitelügyintézésre van szükségünk, azt sem az ingatlanos fogja intézni.
Az ingatlant beárazni a fent lévő hirdetések alapján tudod, de ha többre vágysz akkor tele van az internet olyan oldalakkal, amik segítenek a becslésben. Sőt, végső esetben hívhatsz igazi szakembert is (pl. egy banki értékbecslőt).
Akkor mégis mit csinál? Konkrétan miért húzzák le az eladókat ennyi pénzzel?
Azért gyűlölik a legtöbben az ingatlanhiénákat, mert trükköznek. Tulajdonképp be akarják csapni a leendő vevőt, ezt ki kell mondani! Én már olyan szinten tapasztalt vagyok, hogy pusztán a fényképek alapján megmondom, hogy magán, vagy ingatlanos hirdetésről van-e szó.
A magán eladó mit csinál? Miből indul ki? El akarja adni az ingatlanát, leírja, lefényképezi ami őt is érdekelnén egy ingatlannal kapcsolatban, leírja hol helyezkedik el és várja a vevőt.
Mit csinál az ingatlanos? Miből indul ki? El kell adni az ingatlant, bárkinek, bármi áron, a lehető leghamarabb. Ezért a leírással trükközik, fényképet pedig csak olyat készít, ami alapján lehetetlen, vagy nagyon nehéz azonosítani az ingatlan, még sokszor a környék sem derül ki, nehogy a leendő vevő csekkolni tudja a környéket, ne adj isten megtalálja az ingatlant. A leírásban csak a pozitív dolgokat emelik ki.
20#
19-es megint.
25-ösnek csak annyit tudok válaszolni, hogy így nézve minden szakma teljesen fölösleges, mert bármit meg lehet tanulni az interneten néhány óra alatt és mindenkinek van ismerőse/rokona aki meg tudja oldani az adott problémát.
Viszont amiket leírtál azok közül mindenhez értenünk kell és mindenben naprakésznek kell lennünk (természetesen az ügyvéd munkáját nem végezhetjük el de a jogszabályokkal ugyanúgy tisztában kell lennünk).
Én még mindig csak a tisztességes, szakértő kollégákat védem, mert abban mindannyian egyetértünk, hogy sok a kókler.
Azt sajnálom, hogy aki csak rossz ingatlanossal találkozott az csak a felszínt látja, és úgy gondolja, semmi dolgunk nincs egész nap, és nincs hozzáadott érték.
Lehet, hogy néha kéne nyílt napot tartanunk mint az iskolákban, hogy jobban belelássatok a munkánkba😄.
A jutalékról meg annyit mondanék, hogy a nagy része nem az ingatlanosnak, hanem a mögötte álló hálózat fejlesztésére és fenntartására és az eladás/hirdetés költségeire megy. Ezért kérnek a kisebb irodák kevesebb jutalékot, cserébe kevésbé hatékonyak mert kisebb adatbázisból és kevesebb emberrel dolgoznak.
"25-ösnek csak annyit tudok válaszolni, hogy így nézve minden szakma teljesen fölösleges, mert bármit meg lehet tanulni az interneten néhány óra alatt és mindenkinek van ismerőse/rokona aki meg tudja oldani az adott problémát."
Nem, mert ahhoz hogy statikus legyél, vagy a jogi oldalához érts a dolognak, évekig kell tanulni, és itt ezek a szakemberek bizony felelősséget is vállalnak.
"Viszont amiket leírtál azok közül mindenhez értenünk kell és mindenben naprakésznek kell lennünk (természetesen az ügyvéd munkáját nem végezhetjük el de a jogszabályokkal ugyanúgy tisztában kell lennünk)."
Az az ember, aki mindenhez ért, az nem ért semmihez és ez itt fokozottan igaz. Mennyire értesz a statikához, de most komolyan? (Nyilván nem, mert nem tanultad.) El tudsz intézni egy lakáshitelt A-tól Z-ig? (Nyilván nem, mert nem banki alkalmazott vagy és a vonatkozó jogszabályokat is maximum felületesen ismered.)
De akkor még egyszer megadom a lehetőséget: mi az amit az ingatlanos végez és konkrét szakmai tudás kell hozzá?
Igen, igen, fel tud rakni egy hirdetést, meg tud hármat kattintani a mobilja kamerájával, talán még arra is képes hogy önállóan megmutassa a lakást (mondjuk érdemi kérdésre nem fog tudni válaszolni). Na most itt mi az, ami megéri egy átlagember számára a fél-1 éves jövedelmét és boldogan kifizeti, ahelyette hogy maximum 2 délutánt rászánjon a saját idejéből?
"A jutalékról meg annyit mondanék, hogy a nagy része nem az ingatlanosnak, hanem a mögötte álló hálózat fejlesztésére és fenntartására és az eladás/hirdetés költségeire megy."
Pazarlóan és rosszul működnek ezek a cégek, ebből lényegében ennyi derül ki, én ezzel inkább nem védekeznék.
Ingatlanos ott adja hozzá az értéket, hogy addig hazudik amíg a vevőt nem sikerül megvezetni és eladni az amúgy eladhatatlan retket.
Szerződésnél az eladó úgyis áthárítja a felelősséget a vevőre úgyhogy nyugodtan mossa a kezeit amikor később kiderülnek a hazugságok.
Igen teljes mértékben igazad van, pontosan ezt csinálják az ingatlanosok ,saját tapasztalat. Az eladhatatlan szutykot ,retket, trükközve, hazudozva ,a vevőt megvezetve ,adják el . Természetesen van a megbízásaik között jó minőségű ingatlan is de nagyrésze megfizethetetlen áron.
Nem az a probléma , hogy fényképeket készítenek, szöveget írnak hozzá , meghirdetik ,hogy x alkalommal elmennek megmutatni az ingatlant. Valószínű hogy pár órás munkájuk van az ingatlannal , de kérdezem én mennyi egy ingatlanos órabére kb annyi mint az eladó 1 heti fizetése? Amiért az eladó 1-2 évig dolgozik azt az ingatlanos 5 perc alatt szemrebbenés nélkül zsebreteszi. Az arányokkal van a probléma Nem beszélve arról ,ha utólag kiderül hogy az ingatlanos trükközött és a vevő a becsapásért még fizetett is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!