Így tudunk spórolni az illetéken, ha apum fizet hivatalosan és aztán magunk közt megadom neki a pénzt?
Vennénk nekem egy lakást vidéken. Most a kerek számok miatt mondom, mondjuk 20 millióért. Ennek az illetéke ugye 800 ezer. 10 milliót ebből a családom áll, 5 milliót én saját pénzből és még veszek fel 5 millió hitelt. Apa a 10-et ingatlan eladásból szerzi, de az ingatlant amúgy persze bőven többért adja el nem 10-ért, csak ezt beszéltük meg, hogy abból ennyivel támogat.
Ugye az ő része után nem kell illetéket fizetni, mert ha ingatlanból ingatlanba teszi az ember a pénzt, akkor nem kell lényegében illetéket fizetni maximum az eladott áráig. Arra gondoltam mi lenne, ha papíron inkább ő fizetné az egész hitelen kívüli részt és aztán én később megadnám neki ezt. Így nem 400, hanem 600 ezret spórolnánk az illetéken. A tulajdoni viszonyokat is szívesen variáljuk ahogy kell, ezen nem múlik. A pénzt is mindegy hogy most adom meg, vagy fél év múlva is (ha esetleg ilyet nézne a hatóság). Ez a dolog működhet? Olyan válasza érdekel, aki próbált, csinált már hasonlót.
Ez így elég zavaros.
Ha papíron az édesapád veszi meg az ingatlan, akkor arra te nem tudsz hitelt felvenni.
Ahogy az1-es is írta, érdemes megnézni tudsz-e élni az illetékkedvezménnyel.
"A 35 év alattiak illetékkedvezménye az első lakás vásárlásakor igényelhető, ha az ingatlan összéértéke nem haladja meg a 15 millió forintot. A kedvezmény tulajdoni hányad megszerzésekor is igénybe vehető. Az illeték kedvezmény 50%-os - praktikusan 4% helyett 2%-ot kell fizetni a tulajdonszerzés után, ami egy 15 milliós lakás esetében 300 000 forint megtakarítást jelent. 15 millió forintot meghaladó vételár felett viszont egyáltalán nem jár a kedvezmény, még a 15 millió forint alatti részre sem. A jogszabály szempontjából első lakástulajdont szerzőnek minősül az, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, vagy lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada."
Az illetékre első lakás vásárlásnál lehet 12 havi részletfizetést is kérni, életkortól és vételártól függetlenül. Ezt is érdemes számításba venni.
2. Bocs, de mi zavaros? Apa is tulajdonos lenne (ha muszáj az illeték miatt) és én is. Én is, mert én is adok bele pénzt és a hitelt is én veszem fel. Egymás közt már úgy játszunk a tulajdonjoggal (akár később is), ahogy szeretnénk. A lényeg, hogy mivel apa most ingatlant ad el, ezért megvan a lehetőség arra, hogy az miatt erre az újra is kevesebb illetéket fizessünk. Kérdésem, hogy ehhez hogy kell (illetve kell-e) játszani a tulajdonjoggal, illetve megoldható-e, hogy ő fizeti az egészet az illeték miatt, de aztán én megadom neki a pénzt. Mert ő ad el ingatlant, neki jár ez az illeték csökkentési lehetőség úgy tudom.
A másik dolog amit írtatok csak akkor létezne, ha 15 millió ft alatti lenne a lakás. De Magyarországon ma ilyen már gyakorlatilag nem létezik, szóval ezt hagyjuk.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!