Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan vehetem vissza a...

Hogyan vehetem vissza a haszonélvezeti jogom?

Figyelt kérdés

Édesapámtól kiskorúként örököltem pénzt, amiből anyám vett egy ingatlant. Nem voltak házasok, csak én örököltem. Gyámhatóság felügyelte az ingatlan vásárlását. Ezen az ingatlanon haszonélvezeti joga van anyámnak, amiről nem hajlandó lemondani. Mit tehetek, hogy ne csak a tulajdonjog legyen az enyém? Hogy lehet egyáltalán haszonélvezeti joga?

Egész gyerekkoromban ki volt adva a lakás. Jár nekem ebből a pénzből valami?

2021. aug. 12. 03:18
 1/8 anonim ***** válasza:
92%

A gyámhatóságot kérdezd meg és ügyvédet, hogy mért van neki haszonélvezeti joga ezen, ha te vagy az örökös, mert bizony a haszonélvezőnek jár minden.

Hány éves vagy?

2021. aug. 12. 04:32
 2/8 anonim ***** válasza:
69%

A következő, hogy mért merült ez most fel?

Mást szeretnél az ingatlannal tenni, mint ő?

A harmadik dolog:

"Egész gyerekkoromban ki volt adva a lakás. Jár nekem ebből a pénzből valami?"

Hát bizonyára ebből tartott el téged, ebből volt megoldva a lakhatásotok, étkezésed, iskolázás, szabadidő, stb., tehát rád költötte.

2021. aug. 12. 04:34
 3/8 A kérdező kommentje:

1: 22 vagyok.

2: Anyám egy bántalmazó szülő, aki egész életemben próbált manipulálni. Miután 17 évesen leléptem otthonról többször is megpróbált visszaélni, ha segítségért folyamodtam hozzá szorult helyzetemben, hogy rámkényszerítse az akaratát. Nemrég költöztem be a lakásomba, és szeretném elejét venni, hogy visszaélhessen, vagy zsarolhasson ezzel a jövőben, ha esetleg valamit nem úgy tennék, ahogy azt ő akarja.

Az utánam kapott pénzeknek a felét se költötte rám (7 év alatt kb. 9,5m huf-ról beszélünk összesen). Meg akkor is felvette utánam a pénzeket mikor büntetésből intézetbe rakott, mert "rosszul viselkedtem".

Mellesleg egy relative jó módú családból származom, alap lenne, hogy aki gyereket vállal az megoldja ezeket, nem?

Mikor gyermekotthonban éltem a családi pótlék egy részét egy számlára gyűjtötték, amihez 18 éves koromtól hozzáférhetek. Nem ezt kellett volna tegye anyám a lakbérrel?

2021. aug. 12. 04:53
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Amíg nem voltál ott, addig igen.

De amíg eltartott, addig rád is költhette.

Beszélj a gyámüggyel és egy örökösödési jogásszal!

3 óra múlva nyit a gyámhivatal.

2021. aug. 12. 04:58
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
De papírok nélkül ne menj! Kellenek az örökösödési papírok és az adásvételi szerződés.
2021. aug. 12. 04:58
 6/8 anonim ***** válasza:
71%
A jómódnak meg a gyerekkel kapcsolatos viselkedésnek semmi köze egymáshoz. A haszonélvezeti jog nem a tiéd, hanem anyádé, vissza nem veheted tőle, mivel soha nem volt a tiéd. Viszont megvásárolhatod tőle, ha hajlandó neked eladni.
2021. aug. 12. 07:17
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
A haszonélvezeri jigot, te,min tulajdonos, megveheted az anyukádtól. Ha ő hajlandó eladni. Az ingatlan haszna pedig a haszonélvezőnek jár, nem a tulajnak. De te mindenképp beszélj a gyámüggyel, annak fényében cselekedj.
2021. aug. 12. 08:15
 8/8 anonim ***** válasza:
78%

Ha az ingatlan teljes egészében a kérdező édesapjának hagyatékából lett vásárolva, akkor teljesen törvénytelen, ha az édesanya részére haszonélvezeti jog lett rá bejegyezve.

A bérleti díjakból származó bevételnél meg nem úgy működik ám, hogy anyuka bemondja, hogy a gyerekre költötte, aztán ezzel el is van intézve. Azt a pénzt egy külön számlára kellett volna gyűjteni, ahonnan a gyámhatóság engedélyével lehetett volna kivenni a gyerek után felmerülő költségek fedezésére, ez így lett volna törvényes.

2021. aug. 12. 13:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!