Meddig fog még az ingatlanárak és az építőanyagok áremelkedése?
Mondjuk, ha 40 milliós házat szeretnél, akkor pont nem értem, hogy mi a gond.
Felveszed 10 millióért a babavárót. Majd veszel egy 40 milliós házat, ahol a babaváró az önerő. Ezt kiadod 150 ezer körül havonta, így majdnem fizeti a saját hitelét, plusz van bevételed. Közben egy olcsóbb albérletben/otthon laktok 3-4 évig a férjeddel. Ezalatt előtörleszted a piaci hitelt, így lemegy 100 ezer környékére a törlesztő, és akkor beköltöztök, valószínűleg egy kisgyerekkel.
Mi most vettünk fel 10 millió babavàrót+30 millió hitelt, és kb. 170 ezer forint a törlesztőnk, miközben a lakást ki lehet adni 200 ezerért.
#25 Szerintem amúgy nem feltétlenül az a gond, hogy állami támogatás van, hanem inkább az, hogy a babaváró és a csok is önerőnek számít.
Így mindenkinek, aki (már bocsánat), de elég buta/bátor ahhoz, hogy nullára bevállaljon hàrom gyereket, jár 20 millió forint kvázi önerőként. Ehhez fel tud venni nagyon alacsony törlesztővel piaci hitelt (kb 10 millió = 45 ezer forint harminc évre).
Mivel hirtelen ugrottak meg a fizetések és az árszínvonal az utóbbi években, ezért az emberekben nem tudatosul, hogy néhány éven belül nem fognak tudni megélni a fizetésük feléből, mint most.
Most elmondom nektek, sosem volt olcsó lakást venni, illetve csak néhány katasztrofális időszakban csupán.
Az első lakásomat háromszázhatvanezerért vettem, de akkor az átlagfizetés nem érte el a kétezer forintot, így ha mögé teszel két nullát, nagyjából ugyanott vagyunk.
Ahogy nőtt az infláció, nőttek a lakásárak is és az infláció most is várhatóan megugrik, ha nőnek a fizetések akkor biztosan és ezt feltétlenül követik a lakásárak, ne legyen senkinek illúziója, tapasztalatból beszélek. A második lakásomat hétszáznegyvenezerért vettem, de feleakkora volt, mint az első, a harmadikat kétmillió nyolcszázért, ezt fogom árulni harminchat milláért, de még meggondolom, mert szeretek itt lakni, nem hajt a tatár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!