Földmérés eredménye mennyire megbízható? Lehet ebből bajom?
Megvették a szomszéd telket és elvileg hivatalos földmérő alapján azt állítják hogy a mi házunk fala egy 12m hosszon 3m szélességre az ő telkükön van, erre még rájön a tavasszal felrakott 20cm szigetelés és a tető átlógása. A medence trafója is az ő telkükön van, pedig a kerítés nem ezt mutatja, ami 13 éve ott van. Kinekvan igaza és mi lehet a következmény?
Elvileg így nem lehet építkezni nekik
Ha a vázrajz hitelesítve lett (valószínű), akkor az szent!
Vegyétek meg azt a részt, amit elfoglaltatok (tudatosan, vagy nem szándékosan). Ha az árban nem tudtok megegyezni, fogadjatok értékbecslőt. Ha az ő ajánlata valamelyikőtöknek nem kielégítő, a másik fél fogadjon szintén. Ha lényeges (megoldhatatlan) különbség van (szinte kizárt, hisz az állásával - engedélyével - játszik), ugrasszátok össze a két becslőt.
Ha bíróságra megy, mert a ti rossz területfoglalásotok miatt ő nem tud építkezni, mit gondolsz ki fogja megnyerni a pert?
Szerintem egy medencetrafót arrébb lehet tenni, kisebb gond, mint neki egy építkezésre alkalmatlan telek.
És igen, az általatok használt területet adjátok el nekik!
Ha a friss és hitelesített vázrajz azt mutatja, hogy a Ti dolgaitok vanank a szomszéd telkén, akkor aligha tudod majd bizonyítani, hogy valaki valamikor rosszul húzta ki a zsinórt. Az lényegtelen, hogy 13 éve hol van a kerítés, mert akár 13 éve is tehették rossz helyre.
Döntő a hitelesített vázrajz.
Kérhetitek a vázrajz felülvizsgálatát, de bonyolult lesz a jövő.
Igaza is van, meg nem is!
Telekkönyvileg valóban megvette, a valóságban viszont megtekintett állapotban vette meg, tehát azt vette meg, amit látott.
Tulajdonképpen, ha megfordítjuk a dolgot, te használsz az ő telkéből tetemes részt, így neked kellene megvenned tőle, nem pedig fordítva.
De ha meg is vennéd, még mindig ott a gond, hogy gyakorlatilag szart sem ér a telke, mert nem tud rá építkezni az elvesztett terület miatt.
Eléggé macerás a dolog, az fogja megnyerni a pert, amelyikőtöknek jobb az ügyvédje, de nem irigyellek!
ÜGYVÉD!...erre nemigen lehet mást mondani.
Lehetne boncolgatni, hogy te pereld azt, akitől vettétek, mert ő adta el nektek rosszul, de még a bűntényeknek is van elévülésük, nyilván ennek is.
Meglehet, hogy megtekintett telket vett meg, de a vételár biztos, hogy a Földhivatalban (tulajdoni lapon) szereplő területre szólt.
Nem vagyok jogász, de éveken keresztül foglalkoztam telek ügyekkel, tehát gyakorlati tapasztalatom van.
Kedves Kérdező, bizonyára nem tetszik, amit írok, de a bíróságon alighanem elvesztenéd a pert, de ezt nem állítom, mert nem én vagyok a bíró. Bíróságokra is jártam ilyen ügyekben. Az ügyvédek érvelését a bíró meghallgatja, de a döntést a törvény értelmében, és saját meggyőződésével egybevetve hozza meg.
Kivcsi az esélyed a sikerre, ráadásul lesz egy haragos szomszédod. Már Arany János is megírta a Fülemile c. versében, hogy "Rossz szomszédság -török átok".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!