Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » A nagy panel dilemma: 70-es...

A nagy panel dilemma: 70-es évek elején épült dán panel vagy 80-as évek elején épült szovjet panel masszívabb statikailag? Melyiket vásárolnátok ha csak a megbízhatóság a cél (minél tovább álljon)?

Figyelt kérdés
A fenti két kiszemelt között vacilálok dán panel Zugló (Gvadányi u 32 28 nm-es garzon 4 emeletesben), vagy szovjet panel Budaörsi lakótelep Szivárvány utca (35 nm-es lakás 10 emeletes panelben). Mindkettő panelprogramos.

#dán panel #szovjet panel
2021. febr. 16. 18:50
 1/9 anonim ***** válasza:
85%

Nekünk két ingatlanunk van, az egyikben lakunk, a másik albérletbe van kiadva. A szovjet házgyári csodánál (Újhegyi lakótelep) már most látszanak a szerkezeti problémák (ez az albérlet), főleg az illesztéseknél, a szomszéd lakásban helyenként egy felnőtt tenyér is befért egy-egy elem közé. Igen igénytelenül sikerült a kivitelezés, és nem csak a mi házunkban. De azt nem gondolnám, hogy összedőlne.

Az otthonunk egy 62-ben épült házban van, öregebb, de szerkezetében sokkal jobb, mint a másik lakás.

Én a dán panelre szavaznék, de ez kizárólag a saját korlátozott véleményem.

2021. febr. 16. 19:12
 2/9 A kérdező kommentje:
Budaörsön is azok a típusú 10 emeletes szovjet panelek vannak mint pl a Harmat utcán (Sibrikről nem Óhegy felé fordulva hanem a másik irányba a 68-as busz vonalán) . Azok kinézetre pl a szigetelés nem is néz ki annyira rosszul, nincsenek repedések vagy nincs sok és nem nagyok láttam már rosszabbakat is. A Dán panelekről annyit tudok hogy nagy ablakosak de szerkezetileg nem igazán tudom hogy masszívabb e vagy sem. A dán panelek előnye az hogy jobb beoszásúak több napfény stb de szerkezetileg is kíváncsi lennék milyenek.
2021. febr. 16. 19:20
 3/9 A kérdező kommentje:
Mármint a Harmat utcai panelek nem néznek ki annyira rosszul kívülről. A Budaörsiek mind panelprogramosak ezért nem tudom megítélni.
2021. febr. 16. 19:21
 4/9 anonim ***** válasza:
81%

A korábbi válaszoló vagyok.

Amelyik túl van a panelprogramon, ott a szerkezeti hibák már nem nagyon látszanak. A mienk is ilyen, átesett egy ráncfelvarráson, de én láttam a házat korábban is...:-) A férjem megörökölt lakása, ebben nőtt fel.

A másik lakás Óhegyen van, sokkal kellemesebb, világosabb, nagy erkélyes és nagy konyhás, ablak a fürdőszobán, tényleg jobb beosztású. Én biztosan a dán panelt választanám, de mint írtam, ez csak a korlátozott tapasztalatomon alapuló vélemény.:-)

2021. febr. 16. 19:32
 5/9 anonim ***** válasza:
93%

Mindenképpen a zuglóit vásárolnám, mert jóval normálisabb élhetőbb környék.

Budaörsnél állandóan közlekedési káosz van.

2021. febr. 16. 20:45
 6/9 anonim ***** válasza:
94%

a dán az csúszózsalus, az orosz az hegesztéssel illesztett...

Mindegyiket folyamatosan vizsgálják, nincs veszélyes állapotú panel..bárki is gyártotta.

Én olyanba költöznék, amelyik jobb beosztású..az életed keseríted meg egy rossz döntéssel.

Amúgy Budaörs a legjobb hely.

2021. febr. 16. 23:34
 7/9 anonim ***** válasza:
26%
6: az is kérdéses, hogy mennyi panel esett át a panel programon. Rengeteg lépcsőházán és alsó kerékpár illetve egyéb tárolók födéme , látszó csövek vígan tele vannak azbeszt szigeteléssel az akkori tűzvédelmi szabályok miatt. Nem túl egészséges anyag maradjunk annyiban. Sőt panelok esetében sok olyan helyen is elő jöhet ezen kívül ahol az átlag ember nem is tudja, hogy az éppen az. Mondom ezt építőipari mérnökként.
2021. febr. 17. 06:18
 8/9 A kérdező kommentje:

6-os. Tudtommal a csúszózsalus meg a panel (függetlenül attól hogy szovjet vagy dán) két külön dolog. A csúszózsalusnál a helyszínen öntik a betont. A panelnél meg kész elemek vannak csak a csatlakoztatásokat öntik ki betonnal.

Dán és szovjet között csak a panel elemekben van különbség + a szovjet zárt a dán nyílt hézagképzéses.

Esetleg rosszul tudom?

2021. febr. 17. 18:26
 9/9 anonim ***** válasza:
Ahhoz az azbesztnak semmi köze. Szórt vagy nem szórt formában de a kész födémek, csövek voltak/vannak vele burkolva. Tűzvédelmi okok végett ez volt az előírás.
2021. febr. 17. 18:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!