Nettó 250.000 forintból albérlet vagy saját lakás érné meg jobban?
23 vagyok.
Nettó 250.000 ft. fizetésem van és pontosan ennyi.
Szeretnék már saját teret és kikerülni a családi házból mivel amúgy nagy a lakás de 3-an vagyunk és hát néha már a család szokásai nagyon kiidegelnek engem és olyan helyen vagyok ahol a zajok tömege vesz körül szinte..
Mivel főúton vagyok pont íígy percenként megy a mentő, tűzoltó, rendőrség mivel az is kövel van, sokszor van itt ezen útvonalon motoros felvonulás, szemben valami sportpark van és éjjel nappal ütik a box-zsákokat, csörömpölnek a karikás eszközökkel..néha tinik hangoskodnak ott éjszaka is, szomszédunk egy fiatal pár és hangosan hallgatnak zenét, sanjos vékony a fal és a rezgések átjönnek még a wchez is hiába szóltunk nekik, de balhét nem akarok és még több zajforrás van de kb ennyi a lényeg. Szóval ha a zajok fele nem lenne esküszöm jobban kibírható lenne mint most. Régen nem voltam ennyire érzékeny a zajokra, de mióta körbe vesznek azóta igerlékeny vagyok rájuk és az otthonomban pihenésre vágyok.
Szeretnék egy helyet ahova munka után nyugodtan elvonulhatok és senki nem szól bele, hogy mit csinálhatok. Viszont mindkét tételnél van néhány probléma.
Saját lakásnál több év lenne sajnos mire tudnék venni de ezzel a fizetéssel nem lenne vészes, sőt úgy alakíthatom ahogy akarom, kisállatot is vihetek oda, senki nem járna a nyakmra. Én tulajdonom lenne.
Albérletbe pedig hamarabb tudnék menni, de nem érzem azt hogy most készen állok még a költözésre, pedig támogatnának. Az albérlet több okból is taszít de néha előnyös. Pl. az nyomasztana, hogy a lakás nem az enyém és csak bérlem így extra óvatosságal kell óvnom mindent, lehet a tulaj személyesen kérné a pénz így az is egy tortúra, legtöbb albérlet nem engedi a kisállatot sajnos így kevés választék van. Bármikor úgy dönthet a tulaj, hogy eladja a lakást vagy épp már nem óhajt tovább kiadni pl.ha épp lejár a szerződés akkor döntene így és a lakást már megkedveltem.
Szóval fogalmam sincs mihez kezdjek. Barátnőm albérletes volt így kicsit megtudtam ezt azt de még döntésképtelen vagyok.
Megjegyezném hogy egyedül szeretnék költözni akárhogy is mivel én ilyen vagyok, nem tudnék mást elviselni a lakásban.
Ti melyiket választanátok? Albérlet vagy saját lakás?
Saját lakásból is nekem elég lenne egy kisebb társasházi lakás, nem családi házra vágyok sőt..
A fizetésemből több hónapig szerintem félre tudnék tenni akár a teljes összeget hisz a családom is besegít közben, de úgy 230-at biztos félre tudnék tenni.
Hasonló helyzetben vagyok, 280-at keresek, azok az albérletek, amelyek szimpatikusak voltak rezsivel együtt alsó hangon 160 ezerbe kerülnek. Ennél sajnos nem hiszem, hogy olcsóbb lesz Budapesten egy normális, igényes lakás, az árak egyre csak mennek fölfele.
Nekem így maradna kb. 120 ezer forint minden másra, amiből lehet kijönnék, de hogy félretenni nem tudnék az elég valószínű, legfeljebb minimális összegeket, de úgy meg, hogy jön össze egy 30-40 milliós lakás? Sehogy.
Ha mindenáron a saját lakás a cél, akkor az nem összeegyeztethető az elbérlettel, hacsak nem keres valaki 5-600 ezret. Ugyanakkor mégis vágyna az ember valami önállóságra, én nem akarok 30 évesen is a szüleim nyakán ülni, csak ha belekezdek az albizásba, akkor félek, hogy sose jövök ki belőle.
13-as: ha belekezdesz akkor sose jössz ki belőle. Megmondom miért. Mert ha elköltözöl pár évre és megszokod, hogy önálló vagy akkor utána már nem lesz kedved a szülőkhöz visszaköltözni.
Ameddig lehet maradni kell a szülőkkel és ha stabilnak érzed a munkahelyed akkor belevágni egy akármlyen kicsi is de saját lakásba.
Még egy garzon is jó, mert az a tiéd lesz egy idő után.
Albérlet meg 20-30 évig is albérlet és nem lesz a tiéd.
Saját lakást ma már lehetetlen venni, ez tény. Olyan magasak az árak, hogy hitelt sem adnak rá, én már le is mondtam róla és keresem a megfelelő albérletet, mert inkább elköltöm a fizetésem felét lakbérre, de legalább bent élhetek a városban (Budapest) és lenne egy kis privát szférám.
Gondoljunk bele, ha a szülői házban maradok 40 éves koromig és talán, nagyon talán, kapok is hitelt és megveszek valami lepukkant lyukat egy rossz hírű környéken, az mitől jobb, mintha bérelnék egy lakást egy jobb helyen? Igen, pénzkidobás, de úgy vagyok vele, hogy ha úgysem lehet olyan lakásom/házam egy jó környéken, ami nekem mindenben megfelelne, akkor inkább lenullázom magam minden hónapban, de legalább normális helyeken, jó állapotú lakásokban lakhatok.
Ez egy komplex kérdés. Sajnos ha pénzed van, akkor sem biztos, hogy csendes helyen, jó szomszédokkal tudsz lakást venni. Mindenhol vannak idióták, a másik leszarása mostanában alapszabály. Ha nem ingyen tuctuc megy éjjel, akkor lehet olyan, aki májustól szeptemberig melletted zakatoltatja a lepusztult szar klímáját és nonstop világít a szemedbe a lámpájuk. Nálunk ilyen szuper család van, persze az áramot a háztól lopják. Az albérlet ilyen szempontból jobb, ha nem tetszik akkor odébb állhatsz.
lopják.
Az a baj, hogy ha majd 40-50 éves lesz az ember akkor már gáz lesz, hogy albérletben van. Vagy ha majd nyugdíjas lesz és a 80 ezer Ft-os nyugdíjából akarja fizetni.
Én se azt mondom, hogy 20 évesen bele kell ugrani egy lakáshitelbe 25% önerővel de azért 30-35 éves kor között illene annyi önerőnek lenni, hogy tudjál saját lakást venni. 90-100 ezerre ki lehet hozni a törlesztőt. Semmivel nem lesz több, mint egy átlag albérlet.
17 nekem van olyan ismerősöm, aki tücsök, mert minden pénzét elverte amit keresett, volt, hogy nem dolgozott és az összes jutalmát felélte, mert önmegvalósított. Most majdnem 50’évesen semmije , de semmije sincs. Albérletben él.
Csak arra nem gondol, hogy majd öreg szar lesz vagy esetleg bármikor beteg, amikor már nem tudja fizetni az albérletet. Emellett rohadt öntudato
proli, , azt hiszi, hogy mindenkinél okosabb.. Igaz még a gimnáziumot sem tudta sokadszorra sem befejezni.
A kérdésed elég nehéz, főleg a mai világban, de ebben eggyütt kell érezzek veled, hogy szülőkkel nem egyszerű! Sajnos a 250e havi fizetés ma nem elég egy ház vásárlásához, hiszen számos költséggel kell még plusszban számolnod, nem elég az hogy fizeted a hitelt, ott lesz a közüzemi számla, a tv, az internet, a kaja, a bútor, a ruha, a mosó és tisztálkodó szerek, a tisztító szerek és stb. Mind mind viszi a pénzt. Ezért azt ajánlom, játsz egy játékot. Képzeld el hogy holnaptól albérlet vagy, és gyűjts össze mindent amit ott megvennél. Nézd ki a termékeket, add össze az árakat, és csinálj belőle egy havi pénzügyi tervezetet. Nézd meg hogy bevétel kontra kiadás. Azzal is érdemes számolni, hogy ahogy az ingatlan árak, az albérlet árak is nőni fognak. Amit ma kiveszel 160 ért, az lehet hogy holnap 180 lesz. Arra is nagyon fontos lenne felkészülnöd, hogy oké most van munkád, de nem volt mindig ilyen jó a gazdaság, és nem biztos hogy mindig ilyen lesz, tehát mi történik ha mondjuk felvettél hitelt és 1 év múlva kirúgnak? Benne van a pakliban. (A többi kommentelőnek írom, hogy igen jó a gazdaság, mert aki dolgozni akar, az nagy esélyel tud. De ez nem volt így pl 2008 után....). Arra is gondolj, hogyha pl megszűnik a munkaviszonyod, és nem tudod fizetni a hitelt, akkor a bank kamatos kamatot számít fel, és ha továbbra sem fizetsz árverezi a házat, jóval olcsobban mint amennyit ér, a külömbözetet pedig bevasalja rajtad, miközben te utcára kerülsz.
Ezzel szemben albérletben ha beüt a baj, max haza költözöl. Én nagyon sok évig voltam albérletben, de egy nagyon nagyon nagyon fontos dolgot tanulsz ott meg, ami miatt sose bántam meg hogy albérletbe mentem, az önállóságot. Ja és megtanulsz bánni a pénzzel, megtanulsz beosztani. Az tény hogy albérlet mellett nagyon nehéz félretenni. Szinte lehetetlen. Sajnos nem vagyok a helyzeteben, így nem mondanék A-t vagy B-t, egész egyszerűen csak annyit, hogy gondold végig neked melyik a jobb. Pár évig még otthon és utána saját, de amíg hitel van a házon akármikor elveszíthetsz mindent hatalmas bukóval, vagy albérlet, kevés félre tett pénzzel, de nagyobb biztonsággal?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!