Tudnátok segíteni? Mi a folyamata az ingatlanvásárlásnak lakáshitellel?
Nézegetjük a házakat van kb 10 millió önerőnk, a többi hitelből menne.
De mi a pontos folyamata a ennek?
Pl kezdjük onnantól hogy 2-3. adjára vagyunk az ingatlannál és szeretnénk megvásárolni.
A Bank ugye az ingatlan értékének max 70% áig hitelez. De ezt az értéket az értékbecslő állítja meg.
Én nagyon félek attól, hogy megállapodok a tulajjal pl 30 millioba, leteszünk előleget/foglalót, majd elindítjuk a folyamatot.
Kijön a bankos értékbecslő, és azt mondja ez a ház bizony max 22 milliót ér szvsz.
Mit csinálok?! Több önerőt nem tudok beletenni, bukom a foglalót/előleget, nyilván attól függően, milyen dokumentumot írunk alá. (de olyat kevesen fognak sztem aláírni, hogy visszaadja a pénzt, miközben tartja az ingatlan 2-3 hétig nekem, ha nem sikerül a hitelt elintéznem...)
Hogyan lehetne ezt "megúszni"? tehát mi a legegyszerűbb, legkevesebb hozzáértést igénylő folyamat, ha ingatlan szeretnék vásárolni lakáshitelre?
Sajnos nincs tapasztalatom ebben, fogalmam sincs mire kell figyelni stb. Sok cikket olvastam már, van aki ügyvéddel megy már a vásárlási szándéknyilatkozatot is aláírni stb stb....nagyon eltérő.
Olyat ne írjatok, hogy vegyél kp-re és le van tudva, mert akkor a kövi 15 évben nem lesz házam...:(
Köszi
kiegészítem:
olyat is olvastam már, hogy van aki pl mikor 2. ajra megy megnézni a házat, visz magával egy független értékbecslőt is, 40-50 ezerbe kerül, természetesen a bank ezt nem fogadja el, (noha figyelembe veszi) de a naiv házvásárlónak (nekem) már tud adni egy támpontot, hogy na valójában mennyit is érhetne a ház.
Kérdés az ingatlantulaj ehhez hozzájárul-e, ha igen vajon milyen feltétellel? (előleg, vagy foglaló letétele stb)
Tudom a kp lenne a legegyszerűbb, és előnybe van aki azzal megy, így lehet én lecsúszok egy csomó jó lehetőségről...de ez van.
értem.
a tapasztalat szerint az ingatlaneladók erre mennyire "hajlandóak"?
eddig akármilyen házat néztünk meg, mindig nyomták a sódert hogy 6-an jönnek utánunk kp-vel és viszik, ha mi nem.
Ha ez igaz, akkor mindegy, hogy előzetes ÉB, vagy azonnal élesben a hitel, úgysem fognak megvárni. Nálam megvártak, mert már 1 éve hirdettek, örültek, hogy van komoly érdeklődő.
Szóval előzetes értékbecslés kiválasztott bankban, abból kiderül, hogy ha te is megfelelsz anyagilag, akkor mekkora a max hitel, amit adnak rá.
#4 Nekem még senki nem mondta, hogy ne vigyek. Elmondom, hogy nyugodtan menjen tovább a többiekkel, mi nem merünk belevágni a hitelbe értékbecslő nélkül, maximum úgy, hogy nem teszünk foglalót csak előleget, nem azért, mert nem akarjuk megvenni a lakást, hanem azért, mert ha nem becslik elég magasra, akkor bukom az előleget.
Általában azért ezt meg szokták érteni.
köszi szépen!
előzetes hitelbírálatunk pont most van folyamatban már, ez fél évig lesz érvényben, pont azért csináljuk, hogy legyen egy ász a zsebünkben, hogy igazából mi kapnánk hitelt eleget, ha az értékbecslő is azt az árat méri fel amire a tulaj tartja...
Az nagyon jó ha előzetes hitelbírálat is van, ezzel párhuzamosan szerintem el lehet indítani az ÉB-t.. Így maga az igénylés nagyon gyors lesz, hiszen már minden rendelkezésre áll.
Én annak idején csak azért indítottam el az előzetes ÉB-t, mert még egy NAV jövedelemigazolásra várnom kellett heteket... Na mondom szuper, csúszik minden, de végül gyors volt, hiszen amíg vártunk az én papíromra, addig az értékbecslő tette a dolgát. Pont meglett az ÉB eredménye, mire nekem meglettek a papírok, és kb 2 hét alatt le lett az egész zongorázva onnantól kezdve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!