Leginkább az, hogy a rezsije többszöröse egy lakásénak.
És hogy autót is fenn kéne tartani mellette.
Tehát kb. 6-10-szeresébe kerülne a megélhetés akkor, mint most.
Azért ez a 6-10-szeres rezsi kissé tulzás. Éltem mindkettőben, a házam kétszer akkora, mint a lakásom volt, de a fűtése alig volt kevesebb, mint a házam fűtése. Itt nem fizetek közös költséget, ott havi 14 ezret fizettem télen-nyáron. Helyileg mindkettő a belváros közelében van, közlekedés semmivel nem több, mivel a anno is kocsival jártam. Nem termesztek semmit, a kertemben csak fű, fa és bokor van, ezért a teljes kerti munkám kimerül a 10-14 naponkénti fűnyírásban, ami kb másfél óra alkalmanként.
De ettől függetlenül én a lakást is szerettem, a házat is szeretem, mindkettőnek megvannak az előnyei.
A sok házkörüli munka és a sok kiadás miatt utálom a házam.
5# "házam kétszer akkora, mint a lakásom" ahogy írod, azonos a lokáció, gyakorlatilag közelítőleg 2-szeres a vételi/eladási ára. Egy ház árán vehetnél két lakást és az egyik kiadásából bőven fedeznéd a másik összes költségét és még pénzed is maradna. Más, ált. azonos áron lehet venni egy városi lakást és kb. 20 km-re a várostól egy házat. A ház mellé kell autó is a munkábajáráshoz, ha nem műszakos meló a cél és mindjárt alsóhangon 50000-el több a költség.
6: Én ugyanakkora nm-re gondoltam.
A legmelegebb lakásomban ha egész télen nem fűtök, akkor se megy le 19 fok alá.
Egy kertes házban, amit körbe fúj a szél, pedig még nem hallottam róla, hogy ne kéne vízteleníteni a csöveket, tehát tuti 5 fok alá lemegy.
Az, hogy valaki akkor is tart autót, ha belvárosi, irreleváns itt, ugyanis belvárosiként _nem szükséges_ autót tartani, míg vidékiként igen.
5: Például egy tetőcsere egy 7 szintes házban 7 felé oszlik, ha 1 nm-re nézed.
Ahogy írták, a vételárnál is a telekár eloszlik, ezért olcsóbb is egy lakás.
(De sok társasházban nem is kell fizetni közös költséget erre, mivel reklámokat tesznek a házra és abból a bevételből minden kiadás fedezve van.)
Nekünk házunk van. A fenntartás, korszerűsítés, ami párévente durva kiadás, ez egy lakásban sokkal kevesebb, mert kívül pl neked egyáltalán nem kell vele foglalkoznod, míg a házzal igen. A kert olyan dolog, hogy ha valaki nem szeret vele bíbelődni, akkor parkosítja, aztán tényleg max 10-14 naponta lenyírja a füvet, vagy ad egy 5-öst egy helyi kamaszgyereknek, hogy nyírja le, oszt csók. Aki termeszt is pl. zöldséget, virágokat nevel, annak valszeg ez hobbi is, nekünk is van veteményes, a férjem imádja túrni, neki ez nem nyűg (nekem az lenne).
És ja, több a fűtés, de az is igaz, hogy a házak általában nagyobbak, tágasabbak. És amúgy én ebben látom a legnagyobb előnyüket, bár nyilván élethelyzetfüggő. Engem nagyon idegesít a lakásokban, hogy szűk a hely mindenhol. Hiába van mondjuk 3 szoba+nappali, a hálókban egy franciaágy mellett örülj, ha elfér egy éjjeliszekrény, a nappali is ilyen tizenpér négyzetméter, étkező többnyire nincs is, a nappaliba vagy a konyhába kell azt is zsúfolni. Alig lehet elférni. Namost, ez nem zavarna mondjuk egyedülállóként, vagy a férjemmel kettesben élve, de két gyerekünk van, hát, hülyét kapnék. Így gyerekekkel a nagy ház+kert áldás, gyerek nélkül nyűg lenne.
Nekünk egyébként a bejárás nem téma, a férjem azon kevés szerencsések közé tartozik, akik helyben dolgoznak jó helyen, én meg járványtól függetlenül home office-ozok vállalkozóként, szóval emiatt nincs többletköltségünk. Szóval ez a része is élethelyzetfüggő.
De tény, hogy karbantartásra, rezsire több megy el egy házban, mint egy lakásban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!