200 nm2 kert mire elég? Mekkora minősül nagy kertnek? Mennyi vele a munka?
Nekünk van egy hatalmas szőlős-gyümölcsösünk. Rengeteg munka van vele, aztán vagy sikerül, vagy nem. Tavaly pl. szinte az összes szőlő lefagyott, alig volt termés, de volt olyan év is amikor alsó hangon 2-300 liter borunk is lett a szőlő-fogyasztás mellett. Van olyan év, hogy vödörszámra terem a barack, körte, cseresznye, van, hogy alig. Nagyon kiszámíthatatlan a mostani időjárás mellett. Termesztünk paprikát, paradicsomot. Sokszor ezek mellett mégis boltban kell vásárolnunk.
DE! A házunk nál csak egy 350 m2-es kert van, abban kizárólag fű, tuják, bokrok. Hetente nyírom a füvet, ez kb 1,2 órát vesz igénybe. Direkt nem akartunk nagy kertet a házhoz, egyrészt mi már idősek vagyunk, és nem biztos, hogy később tudnánk gondozni a nagy kertet, és senkit nem szeretnénk igénybe venni ehhez. Másrészt ez pihenőkert, van hatalmas terasz, filagória, főzőhely, de még egy medence is elférne itt. Kutyánk is van, de csak halkan mondom, a kertes házban tartott kutyákat is kell sétáltatni, úgy hogy nem a kert nagysága a leglényegesebb. Mi pl. naponta legalább másfél órát sétálunk vele. Kocsibeállónk nincs, de a ház előtt van 4 kocsinak elég, plusz 2 állásos garázs. Ezen a környéken haszonállatot nem is lehet tartani, ezért emiatt sem kell nagyobb kert. Szóval szerintem ennyi kert jó lehet.
Hát nem tudom. Most lemértem Google mapson a szüleim telkének méretét és körülbelül 1050 négyzetméter. Ezen van veteményes, elkerített tyúkudvar és sima pázsitos "udvar" is. Ugye ezen van a ház, garázs és a melléképületek is.
Ha tyúkudvar és veteményes nélküli udvarrész kb 450-500 négyzetméter (ebből még a ház és a garázs elfoglal helyet). Ez lenne nekem az optimális méret. Ezen megoldható egy kiskert, ha kell és marad hely a gyereknek is játszani és füvet nyírni sem egy rémálom.
Ha a 200 négyzetméterből nektek a ház nem fog elfoglalni már helyet, de a garázs még igen, akkor háááááát, nem tudom. Nekem picit kicsinek tűnik, bár nagyon sok múlik azon, hogy a garázs hol lesz és milyen lesz az udvar elosztása. Viszont ha sosem éltél falun, vagy "igazi" kertesházban, akkor egy lakás után szerintem ez is felüdülés lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!