Vidéken tervezek a közeljövőben venni házat. Ha be van vezetve a víz, akkor hogyan lehet elkerülni, hogy télen elfagyjon? Mennyire/hogyan kell fűteni, illetve lehet-e anélkül (ha huzamosabb időn át nem tartózkodok ott) a vezetéket hőszigeteltetni?
Ha normális vízaknája van, akkor megoldható (nekem is így van). De ha az az előregyártott "hordó" van, abba elég körülményes egy fagytalanítót betenni.
Amúgy, ha megfelelő mélységben megy be a házba a cső, és le van a csapoknál engedve a víz nem szokott gond lenni.
Persze az a biztos, ha a fagytalaníto csapnál le van engedve, vagy ha fűtve van.
Az szép hogy az aknában elzárod és leengeded az egész rendszert, de attól még számos helyen marad víz a lakásban.
WC tartály, elileg ha elzárás után lehúzod a tartály kiürül teljesen, de érdemes lehet ránézni, de nem valószínű hogy annyi víz maradna benne, hogy kárt okozzon.
Lefolyó szifonok (mosdó, mosogató), WC csésze, ezekbe tömény fagyállót szoktak önteni egy kicsit és nem fagynak szét
Nagyon szépen köszönöm ezt a sok választ! Lehet, hogy ottmaradás lesz, de akkor - ha jól értem - csak a földfelszín felett kell valahogyan megoldani a meleget, a földben nem hajlamos elfagyni.
llyet találtam:
Lehet akár 10 cm mélyen is, de ha megfagy benne a víz, akkor az nem az én bajom. A kellő sebességgel áramló víz később fagy be (lásd vízesések Északon), de ha télen valaki nem lakja a lakást, ezért hosszabb ideig nem áramoltatja a vizet, akkor kész a fagy általi csőrepedés.
Ugyanez van az épületek alapozásánál is. A terep alatt 80 cm-re kell lenni az alapok aljának, de van, aki a garázsát csak 40 centi mély alapokra helyezi bajok nélkül, de az is van, hogy ilyenkor itt a GyK-en teszi fel a kérdést, hogy miért emelkedett meg a garázskapuja (ui. nem tudja kinyitni). Azért nem tudja, mert a garázst megemelte a fagy, ráadásul nem egyformán mindenhol, hanem egyenlőtlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!