Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Tényleg ennyi minden kell a...

Tényleg ennyi minden kell a statikusnak?

Figyelt kérdés

Lenne egy családi ház, ami eladásra vár. Megnéztük, mindenkinek tetszett de előtte felhívtam egy statikust, hogy ő szakmai szemmel mit fog majd látni rajta.

Viszont, annyi mindent kér a tulajdonostól, hogy csak úgy felmerült bennem, hogy ezeket megmutatná-e egyáltalán nekünk? Meg gondolom ezeket kikérni is plusz utána járás, plusz pénz. Lehetséges, hogy van már pár dolog ebből neki mert a tulaj szüleié volt a ház, decemberben lett vége a hagyatékinak.

Nyílván kedves, abszolút nem zavarta, hogy hívnánk egy statikust hisz a szülei háza volt, nem égetően sürgős az eladása.

Amik kellenének: tulajdoni lap, térképmásolat, építési engedély, tervdokumentáció, használatbavételi/vagy fennmaradási engedély

Na már most, ha én felhívom a tulajt, hogy ezekre szükség lenne mire jön a statikus akkor jogosan fog elküldeni az anyámba? :)

Nekem ezek irreális kérések. Ha titeket ezzel hívna fel egy vásárló akkor elhajtanátok melegebb éghajlatra?

Köszönöm a válaszokat előre is!

2021. ápr. 26. 14:41
1 2
 1/13 anonim válasza:
100%

Kedves Kérdező! ezek egyáltalán nem irreális kérdések, ha jól értem meg szeretnéd vásárolni az ingatlant.

Az hogy a tulajdoni lapot megmutatja,az alap,hiszen látnotok kell hogy övé-e egyáltalán az ingatlan, van-e rajta haszonélvezeti jog, illetve tehermentes-e. (ezek a tulajdoni lapon szerepelnek). Foglalót se fizess addig,amíg az eredeti példányt nem láttad.

Az is nagyon fontos, hogy használatbavételi engedély van-e rá, képzeld csak el, ha nem kapott rá valamilyen okból (mondjuk nem felel meg bizonyos előírásoknak) ,akkor konkrétan egy olyan házat vennél meg, amit lehet le kell bontanod.

Az engedélyezési tervdokumentáció sem olyan nagy szám, hiszen jogod van látni miből épült meg a ház, milyen anyagokból,szerkezetekből, ezekből következtethetsz hogy mennyit kell felújításra költeni. (Pl hogyan vízszigetelték,építettek-e szivárgó rendszert köré ha lejtős terepen van, vagy a tetőnek milyen rétegrendje van,mennyibe kerülne egy esetleges tetőtérbeépítés. Szóval ha valaki el szeretne adni egy házat,akkor nem kellene hogy ezek meglepetésként érjék, ez mind alap dolog ilyenkor. (egy építész voltam)

2021. ápr. 26. 14:59
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Nem kellene, hogy irreális kérés legyen. De sajnos tulaj válogatja, ki hogy reagál erre.
2021. ápr. 26. 15:05
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

A statikus nem fog látszatra szakvéleményt adni egy házra.

Ahhoz, hogy felelősséget vállaljon a véleményére, szükségesek ezek az adatok.

A tulajdonos pedig, ha el akarja adni a házat, ezeket a dokumentumokat odaadja a statikusnak.

2021. ápr. 26. 15:11
 4/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek!

Beszéltem a tulajjal, csak térképmásolat és tulajdoni lapja van, a többi nincs.

Lehet buta kérdés de mi nem tudjuk ezeket kikérni levéltárból vagy valahonnan esetleg?

2021. ápr. 26. 16:48
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
A tulajnak illene ezeket a dokumentumokat megmutatni. Én is statikus vagyok, nincs röntgen szemem, nem látok át a vakolaton hogy milyen födém van vagy miből van a fal. Sokszor nincsenek meg a papírok, akkor csak szóbeli véleményt adok, aláírt szakvéleményt úgy nem.
2021. ápr. 26. 17:29
 6/13 A kérdező kommentje:

Ezaz, gondolom szegény statikus is ezért szeretné. Most nagyon bújom a gyakorit és ott volt egy válasz a tervdokumentáció kikérésére, idézem: "Nem polg.mesteri hivatalban kell keresni, hanem egyből levéltárban. Semmilyen jogosultság nem kell, csak egy olyan ok, mint például a kutatómunka. Ezt ráírod a lapra és kész. Bárki megtekintheti a terveket"

Ez működhet? Becsattogok a levéltárba és kiadják szerintetek?

2021. ápr. 26. 17:39
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Nagyapám házáról is pl hiába kérnének ilyesmit nincsen. És sztem ez a jellemző egy jókora időszakra. Ha mégis van terv, a régi kalákás építkezésen sem biztos, hogy úgy készítették el, abból falazták, olyan a vízszigetelés stb.

Tehát ez sem mérvadó. És ez alapján írni statikusi véleményt sem tartom én jónak.

2021. ápr. 26. 17:51
 8/13 A kérdező kommentje:
Hát nemtudom, de nagyon elbizonytalanodtam a vásárlással kapcsolatban
2021. ápr. 26. 18:39
 9/13 xswerdy ***** válasza:
100%
sajnos koránt sem biztos, hogy a terv szerint készült el minden. Az én statikusom azt kérte, hogy tárjuk fel az alapot, és pár helyen (fal és födém találkozásánál) verjük le a vakolatot. Akkor tud érdemit mondani. Ezt viszont egy eladó se fogja engedni, ez már akkor jön szóba, ha az átalakítást tervezzük.
2021. ápr. 26. 19:21
 10/13 anonim ***** válasza:
Ha kb 20 èvnél idősebb házat veszel, ezzel kell szembesülnöd.
2021. ápr. 26. 20:27
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!